Amsterdam’da belediye Red Light’taki genelevleri yıkıp yerine AVM dikecek

Amsterdam'ın meşhur Red Light bölgesindeki boş genelev binaları seks işçileriyle dayanışma gösterisi düzenleyen protestocular tarafından işgal edildi. Belediye yönetimi ise genelevleri yıkıp yerine AVM yapmaya kararlı.

Popüler 22 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Amsterdam Red Light District / Fotoğraf: Wikipedia

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın meşhur Red Light District’te (Kırmızı Fenerler Mahallesi) bulunan genelevlerin güneyde kurulacak yeni “erotik merkez”e taşınması planı uzun süredir tartışılıyor. 50-60 kişilik bir bir protestocu grubu kent merkezinde toplanarak planı protesto etti. Bölgedeki seks işçileri ve esnaf da protestolara destek verirken göstericiler boşaltılan binaları işgal etti.

Belediyenin yeniden yapılandırma planı nedeniyle bölgede birçok genelev binası yaklaşık iki yıldır boş. Birkaç günden bu yana daha önce seks işçileri tarafından kullanılan vitrinli odalarda yaşayan eylemciler kentin simgesi haline gelen genelevlerin kapatılmasına karşı olduklarını söylüyor.

‘Parası olan insanlar için bir alışveriş merkezi olacak’

Cuma akşamı bir protesto yürüyüşü düzenleyen eylemciler “Daha fazla seks, daha az Halsema” yazılı pankartla Belediye Başkanı Femke Halsema’nın yeni “erotik merkez” planını protesto etti. Protestocular yerel kanal AT5’e “Belediye başkanının istediğini yapmasına izin verirsek Red Light District yakında parası olan insanlar için bir alışveriş merkezi haline gelecek. Bunu kabul etmiyoruz ve bu yüzden yeni erotik merkeze doğru atılan her adımı sabote edeceğiz” dedi.

BBC’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre bölgedeki seks işçileriyle dayanışma içinde olduklarını vurgulayan eylemciler yeni yapılacak erotik merkezi “erotik bir hapishane” olarak değerlendiriyor. Boş binaları işgal eden topluluk ilk girerken suçüstü yapılamadığı için genelevlerden çıkartılamıyor. Ancak mal sahibinin şikayet etmesi ve savcılığın karar vermesi durumunda tahliye işlemlerine başlanabilecek.

Semt sakinleri ve bölge esnafı da fuhuş değil turizmle ilgili plan yapılması ve yaşanabilir bir şehir merkezi yaratılması gerektiğini vurgulayarak genelevlerin kapatılmasını çözüm olarak görmüyor.

Belediyenin gerekçesi: Kalabalıktan doğan sorunları önlemek

Amsterdam Belediyesi’nin kent merkezindeki genelevler gölgesinde kalabalıktan doğan sorunları önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla dört yıl önce yeni bir plan hazırladı.

Plan kapsamında kentin güneyinde yaklaşık 100 seks işçisinin çalışabileceği otel, restoran, kafe ve bar gibi tesislerin de yer aldığı bir “erotik merkez” kurulması öngörülüyor.

'Bunu da yaşamadık' demeyiz: İdeal mastürbasyondan 'dolandırıcı' köpeğe haftanın en tuhaf 10 haberi‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: İdeal mastürbasyondan ‘dolandırıcı’ köpeğe haftanın en tuhaf 10 haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.