Google’ın yapay zekası: Erdoğan ve Kurum’u sorunca cevap yok, İmamoğlu’nda şakıyor

Google yapay zeka sohbet botu Gemini için siyaset ve seçim kısıtlaması getirdi. Ancak uygulama Türkiye'de biraz sorunlu. Galiba Gemini, Ekrem İmamoğlu'nun da siyasetçi olduğunu ve seçime katıldığını bilmiyor.

Bilim Teknoloji 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Google 'Bard' ile yapamadığını Gemini ile başarabilecek mi?

Google yapay zeka sohbet robotu Gemini’a seçim ve siyasetle ilgili sorular için kısıtlama getirdiğini duyurdu. Bu yıl seçim yapılacak ülkelerde geçerli olacak uygulamayı Türkiye için denedik.

Google yapay zeka sohbet robotu Gemini’ın seçimle ilgili konuşmasından hoşnut değil gibi görünüyor. Teknoloji devinin seçim kısıtlaması nedeniyle sohbet botu Gemini kullanıcıları adaylar, siyasi partiler ve diğer politik meselelerle ilgili sorularına cevap bulamayacak.

Google seçimler gibi önemli bir konuda “tedbiri elden bırakmamak için” Gemini’ın yanıt vereceği seçimle ilgili sorgu türlerine kısıtlamalar getirmeye başladığını açıkladı.

Şirket seçimle ilgili sorguları sınırlama planını ilk olarak geçen aralık ayında bir blog yazısında duyurmuş, şubat ayında Avrupa parlamento seçimleriyle ilgili benzer bir duyuru yapmıştı. Google’ın salı günkü paylaşımı Hindistan’da yaklaşan seçimlere dairdi, ancak  teknoloji haber sitesi TechCrunch Google’ın değişiklikleri küresel olarak uygulamaya koyduğunu doğruladı.

Bu yıl seçimlerin düzenlendiği ABD’de de kısıtlama uygulamaya başlandığı belirtildi. Örneğin İngilizce Biden ya da Trump sorulunca Gemini “Bu soruya nasıl yanıt vereceğimi hala öğreniyorum. Bu arada Google’u aramayı deneyebilirsiniz” yanıtını veriyor.

Gemini’ı Türkçe test etmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum ile CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Ekrem İmamoğlu’nu sorduk. Recep Tayyip Erdoğan kimdir, Murat Kurum kimdir diye sorunca “Bu soruya nasıl yanıt vereceğimi hala öğreniyorum. Bu arada Google’ı aramayı deneyebilirsiniz” cevabı veriyor. Ancak Ekrem İmamoğlu kimdir diye sorunca Gemini şakımaya başlıyor. İmamoğlu’nun eğitim hayatını, kariyerini, başarılarını, ona yöneltilen eleştirileri bir bir sıralıyor. Özgür Özel içinse yine “Bu soruya nasıl yanıt vereceğimi hala öğreniyorum. Bu arada Google’ı aramayı deneyebilirsiniz” deyip kaytarıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.