Heykelle ‘uygunsuz’ davranış sergileyen turist İtalya’yı kızdırdı

İtalyan yetkililer Floransa kentindeki şarap tanrısı Baküs heykeliyle uygunsuz görüntüler veren turist kadının kimliğini tespit ederek cezasını kesmenin peşinde.

Popüler 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Turist kadının Baküs'le samimiyeti ilerlettiği anlar...

Roma mitolojisinin en çılgın tanrılarından Baküs. Yunan mitolojisinin şarap tanrısı Dionysos’u. Kutlamalar, bereket, müzik, dans, çılgınlıklar hepsi Baküs’te. İşte bu ‘partileme’ tanrısının İtalya’nın Floransa kentindeki heykeline turist bir kadın uygunsuz davranışlarda bulundu. Sosyal medyada dolaşıma giren görüntülerde heykelle öpüşen, üstüne çıkıp farklı pozisyonlarda poz veren turist kadın Baküs’ün etkisinde kalmış görünüyor.

Ancak İtalyan yetkililer olaya bu açıdan bakmayı tercih etmedi. Kültür bakanlığı yetkilileri ile yerel yönetim görüntülerin viral olmasının ardından öfkelerini açıkça dile getirdi. Floransa belediyesi olayı seks taklidi yapmak olarak yorumladı.

Yetkililer muhtemelen alkolün etkisi altında olan turistin kimliğinin henüz belirlenmediğini söyledi. Kimliği belirlendiğinde para cezası verileceği ve ömür boyu Floransa’ya girme yasağı alabileceği belirtildi. Sosyal medyada kullanıcıları internet üzerinden öfkelerini dile getirdi. Kadının tutuklanması gerektiğini savunanlar bile oldu.

Floransa şehrinin arkeoloji ve güzel sanatlar yetkilisi Antonella Rinaldi “Turistlere kapımız açık, ancak herkes, ister orijinali ister replikası olsun buradaki sanat eserlerine saygı göstermeli” dedi.

Turist kadının samimiyeti oldukça ilerlettiği heykel 16. yüzyılda heykeltıraş Giambologna tarafından yapılan eserin replikası. Orijinali Bargello Müzesi’nde sergileniyor. Replika ise Ponte Vecchio köprüsü yakınlarında bir sokağın köşesinde.

Avrupa’nın turist mıknatısı şehirlerinde yerel halk aşırı turizmden şikayetçi; şehre saygı duymadıkları, kiraları yükselttikleri ya da sadece fazla kalabalık yarattıkları gerekçesiyle. Şehir yönetimleri ise turistlere kapıyı kapamadan orta yolcu çözümler bulmaya çalışıyor.

Geçen ay Barselona belediye başkanlığı turistlerin kısa dönemli ev kiralamalarını beş yıl içinde yasaklamayı planladığını açıkladı. Venedik günübirlik girişleri ücrete bağladı. Dünyada bir ilk olan uygulama 25 Nisan’da başladı. Artık günübirlikçiler 5 euro ücret ödeyerek kente girebiliyor.

Floransa da aşırı turizmden nasibini alan Avrupa kentlerinden. 2023’te yalnızca Haziran-Eylül arasında yaklaşık 1,5 milyon kişi şehri ziyaret etti. Şehrin nüfusu ise yaklaşık 382 bin.

Barcelona da aşırı turizmden yaka silkti: Turistleri su sıkarak protesto ediyorlarBarcelona da aşırı turizmden yaka silkti: Turistleri su sıkarak protesto ediyorlar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.