Mehmet Gürs Mikla’ya veda etti: Hayal ettiğim tam da buydu

Dünyanın en iyi restoranları listesine sekiz kez giren Mikla'nın kurucusu ve şefi Mehmet Gürs hisselerini devrederek veda etti.

Popüler 17 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Mehmet Gürs Mikla'ya vedasını Instagram hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu

Türk mutfağı ve Türkiye’nin lokanta kültüründe son yıllarda çok sayıda önemli değişiklikler oluyor, yenilikler geliyor. Bu yeniliklerin başında da, geleneksel Türk yemeklerinin modern anlamda yeniden yorumlanıp sunulması var.

İşte bu konuda öncü bir restoran ve onun öncü şefi şimdi yeni bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyor. Evet, Mehmet Gürs’ün ünlü Mikla’sı iki gün önce el değiştirdi. Gürs, sosyal medya üzerinden uzun bir mesaj yazarak yıllardır ‘Dünyanın En İyi Restoranları’ listesinde yer alan, son olarak iki yıl önce Michelin yıldızı da alan lokantası Mikla’ya veda etti.

2005’te kurduğu Mikla’daki son hisselerini geçen hafta devrederek restorana veda eden Mehmet Gürs sosyal medya hesabından teşekkür mesajı yayınladı. Ünlü lokantanın yeni sahibi ağırlıklı olarak Antalya’da inşaatlar yapan Fenix oldu.

Gürs, Mikla’nın açıldığı günden beri bölgedeki çağdaş lokantacılığın yolunu açtığını söyleyerek “Sistemler kurulu, ekip aynı. Yiyecek içecek, servis ve ortam her zamanki gibi şahane. Mikla’nın bundan sonra da gelişmeye ve büyümeye devam edeceğinden eminim” dedi.

Mikla’nın terasından Haliç manzarası. Fotoğraflar: Mikla, Mehmet Gürs @Instagram

Hayal ettiğim tam da buydu

Mehmet Gürs ‘Yeni Anadolu Mutfağı’ kavramını ortaya atarken  hayal ettiklerinin şimdi gerçekleştiğini görmekten mutlu ve gururlu: “Türkiye’deki mutfak mirası, üretici ve ürünlerine odaklanan araştırmalardan, bunların üst düzey lokantalarda kullanımını gururla destekleyen yaklaşımından, yerel üzümlere odaklanan ve öne çıkaran bir şarap listesi yaratmaya kadar… Yıllar içinde birçok şefin geleneklerine sahip çıkarak taze bir bakış açısıyla ileriye bakmasını gururla izledim, çünkü ‘Yeni Anadolu Mutfağı” kavramını ortaya attığımda hayal ettiğim tam da buydu. O zaman oyunbozan bir yaklaşım gerekliydi, bugün ise yenilikçi ve yaratıcı bir bakış açısıyla bölgedeki gerçek üretici ve ürünlere saygı ile yaklaşılması artık şaşırtıcı bir şey değil, hatta olağanlaştı. Benim için her şeyden çok bu gelişmeyi görmek mutluluk ve gurur verici.”

Mehmet Gürs’ten bir teşekkür de malzemenin en iyilerine: “Çiftçi, üretici, çoban, toplayıcı, şaraçı ve daha fazlası… Yıllardır en iyileriyle çalışma fırsatım oldu. Onlar olmadan Mikla olmazdı. Hepinize sonsuz teekkürler!”

En iyi 50 restoran listesinde

Annesi Finlandiyalı olan Gürs Vikingler’in İstanbul’a ‘büyük köy’ anlamına gelen ‘Miklagard’ demesinden esinlenerek kurduğu restorana bu ismi vermiş. Mikla kurulduğu günden beri TimeOut İstanbul tarafından ödüllendirildi. 2016 – 2020 arasında her sene The World’s Best 50 Restaurant listesinde yer aldı. Bir yılı boş geçtikten sonra 2021 ve 2022’de yine listeye girdi.

2018’de Mikla’nın The World’s 50 Best listesine üçüncü kez girdi ödül töreninde Şef Mehmet Gürs (ortada) ve ekibi

Gürs Türk bir baba ve Finli bir annenin oğlu olarak Finlandiya’da doğdu, Stockholm ve İstanbul’da büyüdü. 1990’dan 1993’e kadar Johnson & Wales Üniversitesi’nde Otel, Restoran ve Kurumsal İşletmecilik okudu; ABD’de yaklaşık sekiz yıl şef olarak çalıştı. 1990’ların ortasında Türkiye’ye döndü ve ilk restoranı ‘Downtown’u açtı. Altı yıl sonra ‘Lokanta’yı, 2005’te de Mikla’yı hayata geçirdi. İstanbul’da The Marmara Pera’nın çatı katındaki Mikla 1 Michelin yıldızı sahibi.

Türk yemek rönesansının altın çağındayızTürk yemek rönesansının altın çağındayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.