Sürekli sperm bağışlayarak 550 çocuğun babası olan Hollandalı’ya ‘dur’ dendi

Hollandalı müzisyen Joathan Meijer'in sperm bağışlarına mahkeme dur dedi. 550'den fazla çocuğun biyolojik babası olduğu düşünülen Meijjer, Hollanda'daki yasal sınır olan 25 çocuğa baba olabilme limitini misliyle aşmıştı. Aileler, çocuklarının ensest ve akraba evliliği tehlikesi için endişeli.

Sağlık 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Jonathan Meijer, Kenya'da yaşıyor ve müzisyenlik yapıyor.

Dünya genelinde, sperm bankalarına sperm bağışlayarak 550’den fazla çocuğun biyolojik babası olduğu düşünülen Hollandalı Jonathan Meijer için karar verildi. Lahey Bölge Mahkemesi, 41 yaşındaki adamın sperm bağışı yapmasını yasakladı, eğer bağışlamaya kalkarsa bağış başına 100 bin euro ceza ödemesine hükmetti.

Hollanda yasalarına göre bir donör en fazla 12 kadına sperm verebiliyor ve en fazla 25 çocuğun babası olabiliyor. 2007’den beri sperm bağışlayan ve şu anda Kenya’da yaşayan müzisyen Meijer’in 5 sene önce 102 çocuğun biyolojik babası olduğu ortaya çıkmıştı.

Hollanda’da Donör Çocuk Vakfı ve sperm bankasıyla anne olan bir kadının açtığı davada gerçekler ortaya çıktı. Meijer’den çocuk sahibi olan aileler çocuklarının ensest ya da akraba evliliği tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından endişeli.

Mahkeme ayrıca, Meijer’e, sperm bankalarıyla iletişime geçerek saklanan bağışlarının yok edilmesini istemesini şart koştu.

Hakim There Hesselink, karara gerekçe olarak, “Bütün bu anne babalar, çocuklarının yüzlerce üvey kardeşten oluşan devasa bir akrabalık ağının parçası olduğu gerçeğiyle karşı karşıya. Bunu kendileri seçmedi” dedi ve Meijer’in sperm bağışlamak için herhangi bir aile ya da kurumla iletişime geçemeyeceğini söyledi.

10'ca bilim arasından: Karanlık maddeden cyborg Japon balığına haftanın 10 bilim haberi10’ca bilim arasından: Karanlık maddeden cyborg Japon balığına haftanın 10 bilim haberi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.