FDA, gay ve biseksüel kan bağışçılarına yönelik kısıtlamalarını kaldırdı

ABD'nin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), biseksüel ve gay erkeklerin kan bağışı yapmasının önünü açacak yeni düzenlemeleri açıkladı. Düzenleyici kurum, bundan böyle bağışçılara cinsel yönelimleri ne olursa olsun aynı soruları soracak.

Sağlık 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
FDA, yasağı 2015'te kaldırarak kısıtlamalar getirmişti. Fotoğraf: Shutterstock

FDA, homoseksüel ilişki yaşayan erkekler ve bu tanıma uyan erkeklerle ilişki yaşayan kadınlar için şimdiye kadar uyguladığı kan bağışı kısıtlamasını kaldırdı. Düzenleyici kurum, güncellenen politikasının ‘mevcut en iyi bilimsel kanıtlara dayandığını’ belirterek, bunun Birleşik Krallık ve Kanada’da halihazırda uygulanan politikalarla daha uyumlu olduğunu söyledi. Kan tedarikinde uyguladığı sağlık önlemlerine devam eden düzenleyici kurum, bu yöntemle uygun kan bağışçılarının sayısının artacağını umuyor.

Kurum, geçmiş yıllarda kan bağışı yasağıyla karşı karşıya kalan eşcinsel ve biseksüel erkekler için kan bağışı kurallarını hafifletmeyi son birkaç yıldır düşünüyordu. Birçok bilim insanı ve LGBTİQ+ dernek de mevcut politikanın ayrımcı olduğunu savunuyordu.

FDA ilk adım olarak 2015 yılında erkeklerle ilişkiye giren erkeklerin ömür boyu kan bağışı yapmasını yasaklayan düzenlemeyi kaldırarak, yerine bir yıl boyunca cinsel ilişkiden uzak durma şartı getirmişti. Düzenleyici kurum, Covid-19 salgını nedeniyle kan bağışlarının da düşmesiyle bir yıllık perhizi 2020 yılında üç aya indirmişti. Bu kısıtlamalar homoseksüel cinsel ilişki yaşayan erkeklerle seks yapan kadınları da bağlıyordu.

FDA’nın getirdiği değişikliklerle artık bağışçılara HIV odaklı sorular sorulacak. Antiretroviral terapi ve PrEP gibi HIV tedavisi alan ya da önleyici ilaç kullananlar kan bağışı yapamayacak. HIV’e sahip olduğunu bilmeyen kişilerin kan bağışında bulunma olasılığını azaltmak için yeni bir partneri ya da birden fazla partneri olduğunu veya yakın zamanda anal seks yaptığını bildiren herkesin kan bağışında bulunmadan önce en az üç ay beklemesi gerekecek.

Suudi Arabistan'dan yeni turist politikası: LGBTİQ+ turistler de hoş karşılanıyorSuudi Arabistan’dan yeni turist politikası: LGBTİQ+ turistler de hoş karşılanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.