Sünnet deyip geçmeyin: 3,500 liralık merdivenaltı işlem, 7 yaşındaki çocuğun bütün hayatını kararttı

Kayseri'de 7 yaşındaki çocuğu 3,500 liraya sağlık kabininde sünnet ettirdiler. Sünnet sonrası küçük çocuğun penisi kangren oldu ve tamamen kesildi. Küçük çocuk halen hastanede yoğun bakımda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Sağlık 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kaçak sünnetçi H.Ç. (solda), 7 yaşındaki F.E.B (sağda)

Erkek çocuklar için sünnet, hayatın önemli aşamalarından biri kabul edilir, hatta ‘düğün’lerle, özel kıyafetlerle, hediyelerle kutlanır.

Penisin ucundaki minik bir deri parçasının kesilmesi işlemini, yani ‘sünnet etmeyi’ eskiden sırf usturaları var diye berberler bile yaparmış. Ama tabii bu modern tıptan önceki dönem ki, o zamanlar berberlerin diş bile çektiği biliniyor.

Sonradan ortaya ‘Sünnetçi’ denen insanlar çıktı; söylediklerine göre bunların uzmanlığı o deri parçasını ağrısız sızısız kesmekti. Derken onları gölgede bırakan ‘Fenni sünnetçi’ler belirdi.

Artık bunların hiçbiri yok. Aslında hem basit hem de son derece kritik olan işlem, Sağlık Bakanlığı kararıyla sadece hastanelerde yapılabiliyor.

Ama yine de belli ki, kendilerine ‘sağlıkçı’ diyen birileri hastane dışında da sünnet yapmaya devam ediyor. İşte onlardan biri, Kayseri’deki bir ‘sağlık kabini’nde çalışan sağlık memuru H.Ç.’nin yaptığı kontrolsuz bir işlem, 7 yaşındaki bir erkek çocuğunun bundan sonraki bütün hayatını kararttı. Tabii o çocuk hayatta kalmayı başarabilirse, çünkü küçük çocuk şu anda hastanede yoğun bakımda tedavi görüyor, hayati tehlikesi de devam ediyor.

Kayseri’de baba Y.B. sünnet ettirmek istediği ilkokul 2. sınıfa geçen yedi yaşındaki oğlu F.E.B.’yi 18 Temmuz’da bir sağlık kabinine götürdü.

Sabah gazetesinden Ali Altuntaş’ın haberine göre sağlık memuru H.Ç. sünnet için 3 bin 500 lira istedi. Parada anlaşılmasının ardından Sağlık Bakanlığı’nın yasağına rağmen sünnet sağlık kabininde yapıldı. Sağlık memuru sünnetten sonra 24 saat izlenmesi gereken çocuğu eve gönderdi. Pansuman için gelmedi, gelmediği gibi evde pansumanın nasıl yapılacağını bile anlatmadı.

Oysa sünnet işlemi sırasında küçük F.E.B. mikrop kapmıştı ve sünnetli bölgesinde enfeksiyon başlamıştı. Küçük çocuğun sünnetli penisinin ucuna bandaj yapılmıştı. Sağlık memuru bu bandajın ne zaman çıkarılacağını bile söylememişti.

Aile, 24 saat sonra sökmesi gereken bandajı kimse onlara bir şey söylemediği için sökmedi. Bu arada 7 yaşındaki çocuğun penisi morarıp şişmeye başladı. Baba Y.B. sünneti yapan sağlık memuruna ulaştı, aldığı cevap şu oldu: “Çocuğu suya oturtup bandajı çıkarın. Bir şey olmaz. Şişmeler normal.”

Oysa normal değildi.

Milletvekilliği bitti, ‘En çok cerrahi sünnet yapan hekim’ mesleğe döndü: Siyaset değil ama hekimlik saygınMilletvekilliği bitti, ‘En çok cerrahi sünnet yapan hekim’ mesleğe döndü: Siyaset değil ama hekimlik saygın

Aile kendi başına yapılan bandajı çıkaramadı, çünkü çocuklarının canı çok acıyordu.

Baba Y.B. şöyle anlatıyor:

“Ben işteyken eve gelen ablam morarmayı fark edince sağlık kabinine götürmüş. Sağlık memuru H.Ç. bandajı oğlumdan bağırta bağırta sökmüş. Sabah tekrar sağlık kabinine götürdüm. Yine bir şeyi olmadığını, naz yaptığını öne sürüp ‘Eve bırak, işe git’ dedi. Oğlumu da ‘Babana bir şey demeyeceksin yoksa kökten keserim’ diye korkutmuş. Ben de ‘Çocuk doktoruna gideceğim, seni de şikâyet edeceğim’ dedim.”

Y.B. olayının devamını şöyle anlattı:

“Bunun üzerine bizi bir otomobille kendi ayarladığı doktora gönderdi. Hastaneye gireceğimiz zaman da telefonla arayıp ‘Polis sünneti kimin yaptığını sorarsa yoldan geçen birine yaptırdığını söyle’ dedi.”

Aile hastaneye gittiğinde, buradaki acil servis doktorları dehşete kapılmış. Çünkü 7 yaşındaki çocuğun penisinin ucunda başlayan enfeksiyon aradan geçen günler içinde yayılmış, penisin kendisi kangren olmuş, yani enfeksiyon yüzünden tamamen zehirlenip işlevini kaybetmiş.

İlk işlem olarak hastanede küçük çocuğun kongren olan penisi tamamen kesiliyor. Ama bu yetmiyor. Çünkü enfeksiyon nedeniyle oluşan ‘septik’ yapı vücudun geri kalanına da sirayet etmiş durumda. Şimdi 7 yaşındaki küçük çocuk hastanede hayatta kalmaya uğraşıyor, doktorlar vücudundaki enfeksiyonu yoğun ilaç tedavileriyle sona erdirmeye çalışıyorlar.

Küçük çocuk, eğer hayatta kalırsa, onu çok zor bir hayat bekliyor, çünkü akranı bütün diğer erkek çocuklarından farklı olarak onun artık bir penisi yok. Bu, onun sürekli psikiyatrik destek alması ve belli bir yaştan sonra da penis edinmek için ameliyat olacak olması anlamına geliyor.

Sünnet, evet ilk bakışta gayet basit ve sıradan bir şey. Ama bilgisiz ve ehliyetsiz biri tarafından yapıldığında bir hayatı kaydırabiliyor.

Sağlık Bakanlığı 2015’te yayınladığı genelge ile sağlık kabinlerinde sünnet yapılmasını yasaklamıştı. Kayseri’deki bu sünneti yapan sağlık memuru H.Ç.’nin bu ilk vakası da değil; iddiaya göre daha önce de böyle iki merdivenaltı sünnet sebebiyle soruşturma geçirmiş bu kişi.

Çocukları istismar etmiş, birinin cinsel organını koparmıştı: 'Sünnet oldunuz mu?' diye sormuşÇocukları istismar etmiş, birinin cinsel organını koparmıştı: ‘Sünnet oldunuz mu?’ diye sormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.