2 Haziran’da sandığa gidecek Pınarbaşı için vekillerin kavgası büyüdü: Hakime küfretti mi?

Siyaset 21 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Ana muhalefetin Türkiye genelinde büyük bir çıkış yakaladığı, iktidar partisinin ise 2019’la kıyaslandığında yüzde 8.85 oranında oy kaybettiği yerel seçimlerin ardından özellikle farkın üç haneli sayılardan düşük olduğu kentlerde ‘itiraz savaşları’ yaşandı.  

Bu başvuruların çoğu Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) reddedilirken kimi yerlerde 2 Haziran’da yeniden sandığa gidilmesine karar verildi. Bunlardan biri Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi. 

Pınarbaşı’nda seçim CHP adayı Deniz Yağan’ın MHP’li rakibi Menduh Uzunluoğlu karşısında yüzde 2.12 oy farkla sandıktan birinci çıkmasıyla sonlandı. Ancak MHP sonuçlara itiraz etti. İlçe seçim kurulunun başvuruyu kabul etmesiyle seçimin yenilenmesine hükmedildi.  

İki partinin milletvekilleri arasındaki tartışma da böylece başlamış oldu. 

İlk olarak MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy Facebook hesabında “Eski CHP Genel Başkanı, mevcut Genel Başkanı ve kadrosunun bir nevi Doğu ve Güneydoğu’ya açılan kapı olan ve çok stratejik bir konuma sahip Pınarbaşı ilçemizi DEM için ‘kurtarılmış bölge’ yapma hevesi mi vardır? ‘Pınarbaşı’nı ‘Kanbaşı’ yapmak isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakacağız” dedi. 

Peşinden MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir de “Asla şüphemiz yoktur ki Pınarbaşılı hemşerilerimiz teröristlerin siyasi uzantısıyla iş birliği yapan CHP’ye sandıkta haddini bildirecek ve MHP tercihi ile asil duruşunu yeniden gösterecektir” ifadesini kullandı. 

‘Din ve milliyetçilik üzerinden siyaset yapmayı bırakın’

Bu sözlere yanıt CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’ten geldi. Kişisel X hesabında (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımda AK Parti ve MHP’ye hizmetler üzerinden eleştiriler yönelttikten şu çağrıyı yaptı: 

“Din ve milliyetçilik üzerinden siyaset yapmayı bırakın, gelin hizmet siyaseti yapalım. Gelin Pınarbaşı’yı daha hızlı ve daha güçlü kim kalkındırır, onun yarışını yapalım ve kararı Pınarbaşı halkına bırakalım. Onlar Deniz Yağan’ı gönül rahatlığı ile tekrar seçecektir.” 

Ancak tartışma burada bitmedi. Genç’in bu sözleri sarf ettiği haberi alıntılayan MHP’li Ersoy uzunca bir mesaj yayınladı. En öne çıkan ifadeler ise şunlardı: 

“Biz milletin iradesine sahip çıktık. CHP’nin İlçe Seçim Kurulunda, adliye koridorlarında kazandığımız seçimi YSK’nın 11 üyesinin tamamının onayladığı hırsızlık ve usulsüzlükler ile nasıl Pınarbaşı halkının iradesine saygısızlık yaptığını ortaya çıkardık. Ne yapsaydık, bu haksızlığa kayıtsız mı kalsaydık? Hakkımızı savunmayarak susmamızı mı bekliyordunuz? 

Neden Aşkın Genç orada şahit olup onay verdiği haksız, hukuksuz işler için cümle kurmuyor? Kaymakamın odasında hakim bey ile diyaloğumuza şahit olduğu halde neden küfür ettiğim kişinin hakim bey olmadığını orada onayladığını ve hakim bey ile helalleştiğimizi gördüğü halde karakolda doğru söyleyip mahkemede şaşıyor? Sayın Aşkın Genç Milletvekilim o seçimi MHP 1100 oy fark ile kazandı ve tespitli ve YSK onaylı usulsüzlükler ile CHP kazanmış gibi algı yapıp hala mağduru oynamaya çalışıyorsunuz ama biz bunu her gittiğimiz yerde anlatmaya devam edeceğiz.” 

‘Hakim Baki Bey’i işaret ederek ‘sen bana küfredemezsin’ dedi’

CHP’li Genç ise 31 Mart’ta adliyede bir hakimin Ersoy’u işaret ederek “Sen bana küfür edemezsin” dediğini gördüğünü ileri sürdü:

“Benim 31 Mart gecesi Pınarbaşı Adliyesi’nde şahit olduğum, bir milletvekilinin devletin hakimine küfrettiği ve saldırdığıdır. Ben bir Kayseri milletvekili olarak sağduyu göstererek olayların büyümesini engellemek ve yatıştırmak için var gücümle çalıştım, Hâkim Bey’in Kaymakam Bey’in makamına geldiğinde Baki Bey’i işaret ederek ‘Sen bana küfredemezsin, sen bana vuramazsın’ dediğinde onu yatıştırmak ve teskin etmek için elimden geleni yaptım. Buna Allah da şahittir, oradaki yetkililer de. Baki Bey’in yaratmış olduğu gergin ortamı ve kitleyi yatıştırmaya yönelik çabalarımı ve gayretimi kamuoyuna bu şekilde yansıtmasını esefle kınıyorum, çok yazık. 

Olaylar tüm kamuoyunun ve kameraların önünde yaşanmıştır. Benim Kaymakam Bey’in odasında ısrarla söylediğim şey ‘Oylar sandığa nasıl giriyorsa sandıktan da öyle çıkmalı. Islak imzalı tutanaklar her parti yetkilisinde mevcuttur. Bırakın devlet işini yapsın, bırakın ilçe seçim kurulu işini yapsın.’ Pınarbaşı ve Türkiye kamuoyu o gece orada ve sonrasında yaşananları çok iyi biliyor. Kazandığımız seçimin nasıl iptal edildiğini de biliyor. Pınarbaşılı hemşerilerimin 2 Haziran’da sandığa gidip oylarını kullanarak bu sefer çok daha büyük bir farkla Sn. Deniz Yağan’ı Belediye Başkanı olarak seçeceklerine inancım tamdır.” 

‘Yalan söylüyorsun’

Ersoy, Genç’in yalan söylediğini iddia etti. “Aşkın Genç hala yalan söylüyorsun ve sana yakışmıyor. Ben hakime küfür etmedim, orayı ahlaksız insanlar ile abluka altına alıp hırsızlık yaptırdığın ve bana fiziki olarak saldırttığınız FETÖ artığı itlerinize küfür ettim” diyen Ersoy şöyle devam etti:

“Senin tavırlarına ve söylemlerine kaymakam bey dahil o odada bulunan herkes şâhittir. Ben yaptığım bir şeye yaptım diyecek kadar yürekli bir insanım. Beni de sadece Kayseri değil Türkiye tanır. Kendi partinin ve partililerinin sana baskı yaptığını biliyorum ama korkma ve doğruları konuşarak sana duyulan saygıyı kaybetme derim. Pınarbaşı’nın siz yolunu bilmezken bizim yaptıklarımız ortadadır. Ne yapacaksınız 2 Haziran’da yine hırsızlık yaparak belediye kazanıp zafer işaretleri ile demlene demlene kutlama mı yapacaksınız?”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.