Murat Kurum’dan yeni proje: Denizin altından üçüncü tünel

AK Parti'nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum 'Çilesiz İstanbul Toplantısı'nda ulaşım projelerini anlattı. Beş yılda 310 km metro hattı yapacaklarını söyleyen Kurum üçüncü deniz altı tünelinin 28 km’lik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme olacağını anlattı.

Siyaset 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum “Çilesiz İstanbul Tanıtım Toplantısı”nda ulaşım projelerini açıkladı. Kurum “2029’a kadar metro hattı uzunluğunu 650 kilometreye çıkaracağız. 2034’e geldiğimizde bin 4 kilometre metro hattını İstanbul’un her ilçesine ulaştıracağız” dedi. Mevcut yönetime eleştirilerde bulunan Kurum “Yeni bir tane bile metro ihalesi yapmadılar. 35 ulaşım vaadinden dördünü yapabildiler. Bu trafik İstanbul’u çileden çıkaran hale geldi. Paradan, zamandan, her şeyden kaybediyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da yapacakları metro hatlarını açıklayan Murat Kurum şunları söyledi:

“İstanbul’da şu an metro hatları uzunluğu 340,5 kilometre. 2029’a kadar metro hattı uzunluğunu 650 kilometreye çıkaracağız. 2034’e geldiğimizde bin 4 kilometre metro hattını İstanbul’un her ilçesine ulaştıracağız. İlk etapta metro hatlarımızı 465 kilometreye ulaştıracağız. 14.2 kilometrelik Yenikapı-İncirli-Sefaköy metro hattımız ilk yapacağımız işlerden biri. Oradaki trafik yoğunluğunu giderecek adımları atacağız. İkinci hattımız 18 kilometrelik Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap metro hattımız. Bu da çok önemsediğimiz proje. Metrobüs çilesini çözecek en önemli projelerden bir tanesi. Beylikdüzü’nden Bakırköy’e yolculuk süresi 39 dakika olacak. Yine denizin altından İstanbul’un iki yakasını bir kez daha bağlıyoruz. Hem metrobüs yoğunluğunu düşürecek hem de iki yakayı birbirine kesintisiz biçimde bağlayacağımız 28 kilometrelik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattı. 17.4 kilometrelik Vezneciler-Sultangazi metro hattımızı yapacağız. Bu hat tam 4 ilçemizi birbirine bağlıyor. Mevcut yönetimin üstüne hafriyat dökerek iptal ettiği, bizim yeniden hayat vereceğimiz 6.9 kilometrelik Sancaktepe Şehir Hastanesi-Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan metro hattımız. Bu hattımız yeniden doğacak. Onlar hafriyat döksünler, biz milletimizle el ele vereceğiz beklediği işleri yapmaya devam edeceğiz. Bir diğer hattımız 5.4 kilometre Sultanbeyli-Kurtköy metro hattımız. Diğer önemli hatlarımızdan biri 6 kilometrelik Sabiha Gökçen-Kurtköy metro hattımız. 21.3 kilometrelik Üsküdar- Kadıköy- Maltepe-Kartal tramvay hattımız. Sahil trafiğine alternatif olacak. Minibüs caddemize inşallah nefes aldıracak proje olacak. 3.1 kilometrelik Eyüpsultan-Bayrampaşa tramvay hattımız.

62,4 kilometrelik iki havalimanını birbirine bağlayan Samandıra-İstanbul Havalimanı raylı sistem hattımızı yapacağız. Yavuz Sultan Selim köprüsünden geçerek hem yolcu hem yük taşıyacak. Kuracağımız 6 lojistik merkezini birbirine bağlayarak Marmaray yükünü de hafifletmiş olacak. İki kilometrelik Eyüpsultan-Pierloti-Miniatürk teleferik hattımız. Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayacağız. Toplamda 185 km yeni hattı 2029 yılına kadar İstanbullu hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. İstanbul’u beş yıl içinde 650 km raylı sisteme kavuşturacağız. Evinden çıkan bir vatandaşımız en fazla 10 dakika yürüyerek raylı sisteme ulaşacak.”

Metrobüs hattını Silivri’ye kadar uzatıyoruz

İstanbulluların metrobüs duraklarında can çekiştiğini söyleyen Kurum “Metrobüs hattımızı ulaşım talepleri doğrultusunda Silivri’ye kadar uzatıyoruz. Biz inşallah E5 Karayolunun Büyükçekmece-Kınalı kesiminde ana yolları ve yan yolları düzenleyerek bu projemizi otonom ve yeni sürücüsüz metrobüs hattımızı Tüyap – Silivri arasında hizmete sokacağız. Her yıl filolarımıza 100 yeni elektrikli metrobüs ve 200 yeni elektrikli otobüs ekleyeceğiz” vaadinde bulundu.

Murat Kurum’dan mal varlığı açıklaması: 'Biraz da borcumuz var'Murat Kurum’dan mal varlığı açıklaması: ‘Biraz da borcumuz var’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.