Skandal üstüne skandal: CHP Saruhanlı ve İvrindi’de seçime katılamıyor

CHP, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde adaylarını YSK'nın belirlediği sürenin bitiminde teslim edemedi. 8 dakika geç teslim edilen listeyi YSK kabul etmedi. Balıkesir İvrindi'de ise ilçe başkanı istifa edip başvuru yapmamış bile

Siyaset 22 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Manisa Saruhanlı’da önceki gün başlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tartışması sürüyor. YSK’nın 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne ilişkin hazırlanan seçim takvimine göre siyasi partilerin aday listelerini vermesi için gereken süre 20 Şubat’ta saat 17.00 itibariyle sona erdi. Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde ise CHP’li Belediye Başkanı ve aynı partiden yeniden aday gösterilen Zeki Bilgin’in adaylık başvurusu ile meclis üyeliği listesi YSK’ya bu süre dolduktan 8 dakika sonra teslim edildi.

YSK bu gecikme yüzünden CHP’nin aday listesini kabul etmedi. Yani CHP Saruhanlı’da ne belediye başkanlığı ne de belediye meclisi üyeliğinde yarışabilecek. Peki gecikme neden oldu? CHP’liler, ‘Biz zamanında gittik, ilçe seçim kurulu başkanı odasında yoktu, onu bekledik, zaten seçim kurulunda elektrik kesikti, o yüzden geç kaldık’ diyorlar. Oysa bu listeleri vermeleri için daha önceden haftaları vardı. Listenin neden son dakikaya bırakıldığı meçhul.

Bu ilçede 2019 yerel seçimlerinde CHP belediye başkanlığını yüzde 55’e varan oy oranıyla kazanmıştı. CHP’nin bugün adı YSK tarafından kabul edilmeyen adayı Zeki Bilgin 2019’da başkanlığı kazanan isimdi. Yani aday değiştirmedi CHP burada.

İddia: Önce müdür odasında yoktu, sonra elektrik kesildi

Belediye Başkan adayı olamayan Zeki Bilgin’den konuya ilişkin dün bir açıklama geldi.

“İlçe başkanım evraklarla birlikte seçim kuruluna gidiyor. Fakat gittiğinde seçim kurulu müdürü odasında olmadığı için 4-5 dakika bekliyor” diyen Bilgin “Ondan sonra ilçe seçim kurulu müdür geliyor, geç kalındığını söylüyor. Bizim aldığımız duyuma göre saat 5’e çeyrek kala elektrikler kesilmiş” dedi.

Bilgin’in açıklaması şöyle:

“Dünden beri Saruhanlı’da Seçim Kurulu’na liste teslim edilmesiyle ilgili bir kaos yaşıyoruz. Bu ne bizim partimizden ne de şansımızdan kaynaklı. Saat 5’e 5 kala, benim ilçe başkanım evraklarla birlikte seçim kuruluna gidiyor. Fakat gittiğinde seçim kurulu müdürü odasında olmadığı için 4-5 dakika bekliyor. Ondan sonra ilçe seçim kurulu müdür geliyor, geç kalındığını söylüyor. Bizim aldığımız duyuma göre saat 5’e çeyrek kala elektrikler kesilmiş. Fakat her herhalde farklı kurumlara yapılan baskılarla 17.01’de elektriklerin kesik olduğu beyanı verilmiş. Bu doğru değildir. Bizim ilçe başkanımızla saat 17.30’da ‘17.08’ diye belge veriliyor. Elektrik yok, sisteme girilememesine rağmen böyle bir bilgi veriliyor. Bu doğru değildir. Biz bunu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.”

Balıkesir İvrindi’de çok ilginç skandal

CHP’nin aday listesini zamanında teslim edemediği için seçime katılamayacağı bir başka ilçe Balıkesir’in İvrindi ilçesi. Ama buradaki skandal çok daha ilginç ve renkli.

İvrindi’de listeyi ilçe seçim kuruluna teslim etmesi gereken CHP ilçe başkanı bu teslimatı yapmadığı gibi partisinden de istifa etmiş iddiaya göre.

Partisi tarafından İvrindi Belediye Başkan adayı olarak duyurulan Ali Kundakçı, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, listenin teslim edilmemesi nedeniyle CHP İvrindi İlçe Başkanı Ayhan Arslanbey’e tepki gösterdi.

Süre sona erinceye kadar partisinin ilçe başkanlığında beklediğini belirten Kundakçı, “Saat 14.00’ten beri CHP İvrindi İlçe Başkanlığındayım. Maalesef İlçe Başkanı bizim dosyalarımızı seçim kuruluna vermek için gelmedi. Defaatle aramamıza rağmen gelmedi. Dolayısıyla dosyalarımızı seçim kuruluna teslim edemedik” ifadesini kullandı.

Başkan istifa etmiş meğer

CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı ise aday listelerinin seçim kurullarına tesliminin ilçe başkanlarının sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Köybaşı, “İvrindi İlçe Başkanımız müracaatı yapmamış. Biz işlemleri takip ederken her ilçe başkanına yetki vermiştik. Müracaatı yapmayıp, partiden de istifa edip ayrılmış. Bu nedenle İvrindi’de aday gösterememiş oluyoruz” dedi.

İvrindi’de yerel seçimlerde başka adayları destekleyebileceklerini belirten Köybaşı, başka partilerle bu konuda görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.

Bu durumun 2-3 gün içinde netleşeceğini anlatan Köybaşı, “Nasıl sonuçlanır, ne olur bilemem ama ittifak görüşmelerimiz sürüyor. İlçe başkanının yaptığı şık olmadı. Neticede ittifak olur, adaylar gösterilir, adaylar çekilir. Her partide böyle şeyler yaşanıyor. Bugün ilçe yönetiminin tamamını görevden alıp yerlerine atama yapacağız” diye konuştu.

CHP Karabük’te de katılamıyor

CHP’nin seçime listelerini geç teslim ettiği için katılamadığı bir başka ilçe Zonguldak Karabük.

Karabük’te de CHP, belediye başkan adayı listesini 2 dakika geç teslim edince reddedildi. Saat 17.02’de yapılan başvuruyla ilgili karar için partililerin itirazı üzerine il seçim kurulu toplandı. İtiraz, oy birliğiyle kabul edildi.

CHP, Manisa Saruhan'a adayını 8 dakika geç bildirdi, 'Elektrikler kesildi' dediCHP, Manisa Saruhan’a adayını 8 dakika geç bildirdi, ‘Elektrikler kesildi’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.