Ak Parti, Avrupa Birliği reform sürecine geri dönme işaretleri veriyor

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala partisinin ikinci bir reform dalgasına hazırlandığını söyledi. Ala, Erdoğan'ın Kopenhag kriterleri karşısında Ankara kriterleri benzetmesi yaptığını hatırlattı, 'İkinci bir reform dalgasına hazırlanıyoruz' dedi.

Siyaset 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Efkan Ala.

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala parti genel merkezinde gazetecilerle buluştu ve burada yeni bir reform dalgası başlatacaklarını duyurdu. Seçimlerin ardından aksama gördükleri noktalarda çalışmalara başladıklarını belirten Ala, bakanlıklardan görüş alındığını da ifade etti.

AK Parti, CİMER ve Ombudsmanlık tarafından gelen şikayetlerin toplandığını belirten Ala “Cumhurbaşkanımız geçmişte ‘Kopenhag kriterlerini gerekirse Ankara kriterleri yapar, yine yolumuza devam ederiz’ demişti. AK Parti, Ankara kriterlerini baz alarak ikinci bir reform dalgasına hazırlanıyor. Önümüzdeki yılları altın yıllar olarak görüyoruz. Altın yıllar, üst gelir grubuna sıçramak, yapısal dönüşümü sağlayacak reformları hayata geçirmek için bir fırsat penceresi” dedi. Ala’nın hatırlattığı Kopenhag kriterleri Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin gündeminde olan bir konuydu. Çünkü Avrupa Konseyi, adaylık için başvuruda bulunan ülkelerin tam üyeliğe kabul edilmeden önce karşılaması gereken kriterleri de belirtmişti. Bu Kopenhag Kriterleri de siyasi şartlardan oluşuyordu. Buna göre; AB’ye girmeye aday ülkeler; istikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin var olması, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, azınlıkların korunması gibi dört ana kriter açısından değerlendirmeye alınıyor.

Bunlarla beraber gelecek yılları ‘altın yıllar’ olarak gördüklerini söyleyen Ala “Ekonomide öngörülebilirliği, adalete güveni artıracak reformları gündemimize aldık. Önümüzdeki bir yıl içinde hızlı bir reform süreci göreceksiniz. Ekonomide, orta gelir tuzağına düşmemek için bir sıçrama yapacağız” diye konuştu.

Avrupa Birliği müktesebatında olan ve Türkiye’nin yararına reformların da hayata geçirileceğini vurgulayan Ala, reformların birçok alanda yapılacağını belirtti. Ayrıca bunların çok alanlı olacağını da ifade eden Ala “Örneğin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda tarımda hangi reformları gerçekleştireceğimizi konuştuk. Malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve serbestisi, sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, mülkiyet hukuku, rekabet politikası, mali hizmetler, imar kanunu, tüketici korunması, tüketicinin sağlığının korunması, rekabetçilik ve kapsayıcılık, dijital dönüşüm ve medya, ekonomik ve parasal politika, sosyal politika, istihdam, işletme ve sermaye politikası, bilim, araştırma, eğitim, kültür, gümrük birliği, tarım ve kırsal kalkınma, gıda güvenliği, bitki sağlığı, balıkçılık, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu çalışma yapılan alanlar” dedi.

Ak saçlılardan Erdoğan’a ‘parti içi ekipleşme’ uyarısıAk saçlılardan Erdoğan’a ‘parti içi ekipleşme’ uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.