Bahçeli’den Beştepe’ye göçmen reçetesi: Geri kabul anlaşması sonlandırılmalı

MHP lideri Bahçeli partisinin grup toplantısında Türkiye'nin AB ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması'nın sonlandırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin demografik yapısının tehdit altında olduğunu belirtti.

Siyaset 11 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
MHP lideri Devlet Bahçeli.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Meclis’teki grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Göç konusuna değinen Bahçeli “Sınır Aşan Göçler” çalışmasını gündeme taşıdıklarını anlattı. Ülkenin demografik istikbalini zedeleyen akımlarla karşı karşıya olunduğunu söyleyen Bahçeli “Ülkemizde geçici koruma statüsüyle bulunan Suriyeli sığınmacıların gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri kademe kademe sağlanmalı, düzensiz göçün beli kırılmalı, Geri Kabul Anlaşması sonlandırılmalıdır” dedi.

Geri Kabul Anlaşması Türkiye’den ayrılarak AB topraklarına geçen düzensiz göçmenlerin yakalandıktan sonra Türkiye’ye iade edilmesini düzenleyen bir anlaşma.

MHP’nin Avrupa Birliğiyle inişli çıkışlı üyelik sürecine kategorik bir reddiye içinde olmadığını belirten Bahçeli “Bilakis üyelik müzakerelerinde ipe un seren ve reddiyeci tavır takınan AB’dir. Dünya sadece AB’den de ibaret sayılamaz. Onurlu, eşit hak ve sorumluluk içeren, milli ve manevi değerlere hürmet gösteren, başkent Ankara’yı Brüksel’in kapı kulu haline getirmeyen bir üyelik statüsüne itirazımız elbette olmaz, olamaz” diye konuştu.

Bahçeli Suriye’nin kuzeyinde SDG’nin yapmak istediği ve ertelenen “yerel seçimlere” de tepki göstererek bir yandan Cumhur İttifakı’nın yerinde saymasının amaçlandığını, diğer yandan da güney sınırlarında özerklik adı altında terör devletinin taşlarının döşendiğini söyledi.

“Herkesi uyarıyorum, asıl hedef Türkiye’mizdir” diyen, CHP’nin bu pis senaryonun yerli figüranı olduğunu savunan Bahçeli DEM Parti’ye de yüklendi: “DEM derseniz devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü dinamitlemek için hazırda bekleyen bölücü fitnedir. ABD Suriye’de sonuçları çok vahim olacak bir oyun kurmaktadır. ABD Dışişleri Bakanlığı PKK/PYD/YPG’nin Suriye’de işgal ettiği alanları, ‘Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ olarak tanımlamaktadır.”

“Suriye Arap Cumhuriyeti’nin toprakları paylaşıldı da bizim mi haberimiz olmadı” diye soran Bahçeli seçimin ertelenmesine değindi ve seçimleri ‘sözde’ olarak nitelendirip bunun özerkliğin tescili konusunda önemli olduğunu söyledi. Bunun bir terör stratejisi olduğunu belirten Bahçeli “Bu terör hamlesinin üst aklı, kumanda merkezi ikili ilişkilerimizi dostluk ve müttefiklik hukukuyla tanzim ettiğimizi zannettiğimiz ABD’dir. Binlerce kilometre uzaktan bölgemize gelerek fiili durum yaratan, terörizme alan açmak için ortam yoklayan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı başta olmak üzere, uluslararası hukuku ve devletlerin egemenliğini çiğneyen böyle bir dost ancak ve ancak düşman başınadır. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; sözde seçimlerin adil, şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiği telaffuz edilmiş, Suriye’nin kuzeydoğusunda şu an itibariyle böyle bir seçimin gerekli şartlarının oluşmadığı ileri sürülmüştür. Bu açıklamanın can alıcı yönü, sözde seçimlerin meşruluğunu inkar değil, zamanlama yanlışlığının ifadesi ve itirafıdır. Anlayacağınız, ABD Suriye’nin kuzeydoğusunda bölücü terör örgütüne seçim yaptırmak, özerkliğin demokratik temsilini ve temelini inşa etmek maksadıyla uygun bir ortam ve zaman kollamaktadır” dedi.

Bahçeli bunun kabul edilmeyeceğini söyledi ve kanunsuz seçimlerin yapılması için Ağustos ayının işaret edilmesinin skandal olduğunu ifade etti. 11 Haziran’daki seçimlerin ertelenmesinin Türkiye’nin güçlü tepkisi sonucuyla meydana geldiğini belirten Bahçeli bunun yetmeyeceğini belirtti.

Bahçeli konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Bölücü terör örgütünün ABD desteğiyle yapmayı duyurduğu sözde seçimler gündemden tamamen çıkarılmalı, bir daha da tartışma konusu dahi yapılmamalıdır. Suriye Arap Cumhuriyeti’nin bölünmesine, parçalanmasına, dağılmasına kesinlikle karşıyız. Bu ülkenin siyasi ve toprak bütünlüğüne saygılıyız, her devletin de saygılı olmasını temenni ederiz. Suriye Arap Cumhuriyeti’nin toprakları üzerinde ameliyata girişmek, idari yapısıyla oynamak, bölücü terör örgütüne meşruiyet zemini kurmak için sözde demokratik manevralar yapmak açıkça söylüyorum ki Türkiye için haklı operasyon nedenidir ve böyle bir hıyanete seyirci kalmak Türk vatanını, Türk milletini felakete sürüklemekle eşdeğerdir. Alarm zilleri çalan bu menfur ve melun gelişmeleri bölge ülkelerinin ve Rusya Federasyonu’nun sessizce izlemesi son derece düşündürücüdür. Güney sınırlarımız boyunca terör devleti hayalini kuranlara meydanın boş olmadığını, heveslerini kursaklarında bırakmak için tetikte ve teyakkuzda beklediğimizi ihtaren hatırlatmak isterim. Suriye’nin veya Irak’ın güvenliği Türkiye’nin güvenliğidir. Dişimizi sıkıyoruz, yumruğumuzu sıkıyoruz, Türkiye’nin ve Türk milletinin güvenliğini, milli bekayı müdafaa gayesiyle her mücadeleye hazır ve kararlı olduğumuzu tarih ve millet huzurunda da azimle beyan ediyoruz.

Suriye’nin kuzeydoğusunda terör devletinin provaları yapılıyorken Türkiye’de de iç işgal cephesi boş durmuyor, tahammülleri zorlayan söz ve eylemlerden vazgeçmiyor.”

Hakkari Belediyesi’ndeki kayyım atamasına da değinen Bahçeli, Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasının hukuk sınırlarında olduğunu söyledi. Verilen 19 yıl 6 aylık cezayı “Türk devlet ve hukuk onurunun şaşmaz hükmüdür” diye niteleyen Bahçeli “31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde, bölücü terör örgütüyle iltisak, irtibat ve ilişki içinde olan teröristleri bilinçli ve sonuçları hesaplanmış şekilde aday gösterenlerin Türkiye’yi siyasi ve toplumsal çalkantıya mahkum etmek istedikleri açık bir gerçektir. Yalnızca Hakkari Belediye Başkanı değil haklarında yargısal süreçlerin devam ettiği 30’a yakın örgüt üyesinin belediye başkanı koltuğunda oturuyor olması demokrasiyle izah edilemeyecek despotluk ve düşmanlık alametidir. DEM’in hedefi yöre insanımıza hizmet değildir” dedi.

‘Sayın Cumhurbaşkanımız herkesle görüşebilir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’da öldürülen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’le görüşmesinin ertelenmesine, sonra yeniden görüşeceğinin açıklanmasına da değinen Bahçeli, isim vermedi ama bu konuda şöyle konuştu:

“Kulis bilgisi diye servis edilen dedikoduları, yalan rüzgarlarını, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı ikili görüşmelerin çarpıtılmasını hayretle, ibretle takip ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız doğal olarak herkesle görüşebilir, herkesle konuşabilir, herkesi dinleyebilir. Bizce hiçbir mahsuru ve sakıncası yoktur. Bizim nazarımızda mahsurlu olan taraf asla astarı olmayan söylentilerin gemiyi azıya alması, saçma sapan iddiaların azgınlaşması, fitnenin kamçılanmasıdır.”

Konuşmanın ardından Bahçeli Instagram hesabından bir fotoğraf paylaştı. Fotoğrafa bir açıklama yazmadı ama mavi taşlı yüzüğünün fotoğrafıydı bu, üstünde de “Allah bana yeter” yazıyor. Fotoğrafta Bahçeli bir dosya tutuyor, bu Meclis’te gösterdiği Aile Destekleri Projesi’ne ait. Yüzük Meclis’teki konuşması sırasında da parmağındaydı.

Bahçeli’nin paylaştığı fotoğraf.

Ayşe Ateş, Özgür Özel ile görüştü: Siyasi isimleri açıklayacağımAyşe Ateş, Özgür Özel ile görüştü: Siyasi isimleri açıklayacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.