Bakanlıktan İmamoğlu’na mülteci yalanlaması: İtibar etmeyin

İBB Başkanı İmamoğlu İstanbul'da 2.5 milyon sığınmacı olduğunu söyledi, İçişleri Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Bakanlık İstanbul'da 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğunu söyledi.

Siyaset 21 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İstanbul’da yaya trafiği yoğunluğunda açık farkla ilk sırayı İstiklal Caddesi alırken onu Bağdat Caddesi ve Nişantaşı bölgesi takip ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu Almanya’da Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda İstanbul’da 2.5 milyon sığınmacı bulunduğunu söyleyerek “16 milyon resmi nüfusun neredeyse yüzde 17-18’i demek. Böyle bir artış olamaz. Doğru değil. Mülteciye de haksızlık, İstanbulluya da haksızlık” dedi.

İçişleri Bakanlığı da İmamoğlu’nun bu sözlerinin ardından İstanbul’da yaşayan yabancı sayısını açıkladı. Bakanlık, İstanbul’da 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğunu belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Göç İdaresi Başkanlığının resmi rakamlarına göre bugün itibarıyla İstanbul’da 530 bin 612 geçici koruma kapsamındaki Suriyeli, 3 bin 252 uluslararası koruma kapsamındaki yabancı, 553 bin 153 ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere, toplam 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğu belirtildi. Ayrıca “gerçeği yansıtmayan spekülatif paylaşımlara itibar edilmemesi” istendi.

İmamoğlu ülkede toplam kaç mültecinin yaşadığının bilinmediğini belirtmiş, bu durumu eleştirmişti. Bu konuda Avrupa’nın tutumuna da tepki gösteren İmamoğlu “Şimdi bugünün dünyasında, bugünün Türkiye’sinde bu sorunu çok evrensel bir biçimde ele alarak, farklı platformlara taşıyarak ve altını çizerek söylüyorum; Türkiye’yi, ‘Orta Doğu’yla aramızda bir duvar olsun, kalanlar orada kalsın, buraya geçmesin bize yeter…’ Böyle bir şey olmaz. Zaten olmadı da. Başaramazsın. Başarılamadı da yani. Aynı şekilde o mülteci akını şimdi Avrupa’nın sokaklarında da var. İtalya’da da var, Fransa’da da var, Almanya’da da var. Bu bağlamda evrensel zemine taşıyarak, dünyanın farklı kurumlarında bu işi tartıştırarak çözüm bulmamız gereken bir konu. Ama dediğim gibi insanı konuşuyoruz. Kaldı ki biz sokak canlısını da düşünmek zorundayız. Başka şeyi de düşünmek zorundayız. Ama insanı konuşuyoruz. Çocuğu konuşuyoruz. Kadını konuşuyoruz. Yani kolay değildir. Öyle atıp tutmakla, asıp kesmekle bu işler olmuyor” demişti.

İmamoğlu’ndan Almanya’da ‘sığınmacı’ çıkışı: Mülteciye de İstanbulluya da haksızlık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.