CHP Atalay çağrısı için tarih verdi, Soylu’ya ‘Meclis soruşturması istemesini’ teklif etti

CHP Grup Başkanvekili Emir vekilliği düşürülen Atalay için Meclis'e 10 Eylül'de toplantı çağrısı yaptı. Ayrıca dokunulmazlığı düşürülmeyen AK Partili vekil Soylu'ya da Meclis soruşturması istemesini önerdi ve bunun hazırlığında olduklarını söyledi.

Siyaset 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Can Atalay (solda), Süleyman Soylu (sağda).

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay’ın vekilliği AYM’nin hak ihlali kararına rağmen düşürüldü. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Meclis’i olağanüstü toplamak için çağrı yaptı. Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) toplantı yeter sayısı oylaması vardı. MHP zaten katılmayacağını Atalay için hak ihlali kararı veren AYM’ye tepki göstererek duyurmuştu. AK Parti de toplantıdan önce AYM’nin kararının anayasaya ters olduğunu savunmuştu ve oylamaya yeterlilik sayısının sağlanmaması için katılmadı. Ancak toplantı yeter sayısı sağlanınca katıldı. Ancak Meclis demokrasi tarihine kara leke olarak düşecek görüntülere sahne oldu. Çünkü Özalan kürsüde konuşan vekile saldırdı. Bu kişi TİP Milletvekili Ahmet Şık’tı. AK Parti adına Meclis’in idare amirlerinden biri olan, yani görevi genel kurul salonunda huzuru sağlamak olan Alpay Özalan kürsüdeki Ahmet Şık’a vurdu ve itti. Merdivenlere takılan Şık yere düştü, Meclis karıştı. Bu sırada DEM Parti Milletvekili Gülistan Koçyiğit’in kaşı açıldı, yerlere kan döküldü.

CHP de Meclis’i yeniden toplantıya çağıracağını duyurmuştu. Dün CHP Grup Başkanvekili Murat Emir tarih verdi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Emir TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekili olarak görevine dönmesi gerektiğini söyledi, “Biz tekrar 10 Eylül’de Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. 10 Eylül’de Meclis’in olağanüstü toplanmasını ve Can Atalay’ın milletvekilli olduğunun Genel Kurul’da tekraren bildirilmesini, okunmasını talep ediyoruz. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil. Bizim amacımız, özellikle olağanüstü toplantılarla Meclis gündemini işgal etmek değil. Ama Meclis’in bir üyesi, 600 milletvekilinden birisi, oy birliğiyle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi yapılmış birisi ve milletvekili olduğu, milletvekilliğinin düşmediği Anayasa Mahkemesi kararıyla üç kez ortaya konmuş bir kişi, şu anda cezaevinde. Bizim bir üyemiz cezaevinde tutuluyor. Şu andan itibaren Can Atalay 600 milletvekilinden biridir. Şu anda TİP’in milletvekilidir; ama bundan sonra bütün partilerin milletvekili gibi muamele görecektir. Bugün artık Meclis’in bu duruma el koymasını, özellikle Can Atalay’ın milletvekili olduğunun tekrar okunarak, Meclis’e bildirilerek gerekli işlemlerin başlatılmasını, özlük haklarıyla ilgili işlemlerin Meclis Başkanının Genel Sekreterlik’e yazacağı bir yazı ile başlatılmasını ve yargıdaki bu krizin, yani AYM’nin kararına Yargıtay’ın uymayışının bir genel görüşme ile Meclis’te görüşülmesini yapmak üzere 10 Eylül’de Meclisimizi olağanüstü toplantıya çağırıyoruz” diye konuştu.

Emir yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na başvuran İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu’ya seslenerek “Sen yargılanmak istiyor musun? Sen mesela Ayhan Bora Kaplan çetesi ile suç örgütü ile ilişkilerini anlatmak istiyor musun veya sorulara muhatap olup kendini temize çıkarmak istiyor musun? O zaman yapacağın bir iş var. Sen Sezgin Baran Korkmaz’ı nasıl yurtdışına çıkarttığını, nasıl arkasında durduğunu açıklamak, bunun sonucuna katlanmak, ifadesini vermek istiyor musun? Yapacağın bir iş var, sen suç örgütünden ayda 10 bin dolar maaş alan milletvekilini söylemek istiyor musun? Yapacağın bir iş var, o da Meclis soruşturmasına maruz kalmak” dedi.

CHP olarak ve diğer gruplarla da istişare halinde bunu yapabileceklerini söyleyen Emir bunun hazırlığı içinde olduklarını söyledi. “Yapacağın gelip o dilekçenin altına bir imza da senin koyman. Anayasamızın 106’ncı maddesine göre Meclis soruşturması salt çoğunluğun bir fazlası imzayla başlatılabilir, hakkında fezlekeye falan gerek yok. Muhalefet olarak bizim imzalarımız ortada; ama sayımız 301’i bulmuyor. Senin ve senin yanında duran arkadaşların herhalde senin masum olduğuna, ifade vermek isteyeceğine, aklanma hakkın olduğuna saygı duyuyorlardır. En azından sen ve senin aklanma hakkına saygı duyan arkadaşlarınla 40 imza bulacaksın, geleceksin, bizim imzalarımızla birleştireceksin” diyen Emir bunun ardından Meclis soruşturması açılacağını ve Soylu’nun orada Ayhan Bora Kaplan’la ilişkisini, Sezgin Baran Korkmaz ile ilişkisini, mafyadan 10 bin dolar alan milletvekilini tek tek anlatacağını söyledi.

Soylu 'dokunun' dedi, Meclis'ten yanıt geldi: YapamayızSoylu ‘dokunun’ dedi, Meclis’ten yanıt geldi: Yapamayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.