CHP’de A’dan Z’ye İzmir kavgası: ‘Beşli çete’ suçlamasına ‘maaş’ yanıtı

CHP’de aday belirleme süreci tartışmalarla sürüyor. CHP’li Eren Erdem İzmir adayının mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay olacağını söyledi ve “Beşli Çete” suçlaması yaptı. Tugay’ı savunanlar Erdem’e ÜNİBEL'i hatırlattı.

Siyaset 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Eren Erdem ile Tunç Soyer(solda) Cemil Tugay ile CHP lideri Özgür Özel (sağda)

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken partiler il, ilçe ve büyükşehirlerde adaylarını açıklamaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nde de yoğun bir mesai var. Geçen haftanın son gününde peş peşe yapılan Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi toplantılarında 209 il ve ilçede adaylar belli oldu. Daha önce 622 seçim bölgesindeki adaylar açıklanmıştı.

Toplantı sırasında yeniden aday gösterilmeyeceği öğrenilen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin tasfiye edildiğini öne sürerek partisinden istifa etti. Kılıçdaroğlu ise İlgezdi’yi arayarak “yanlış yaptığını” söyledi.

Pazartesi gününde devam etmek üzere tartışma ve istifalarla sona eren Parti Meclisi’nden İzmir  gibi CHP’nin kalesi olarak adlandırılan il ve ilçe adaylarının isimleri çıkmadı. Adaylar netleşmeyince tartışma devam etti.

CHP İstanbul'da 14, Ankara'da 11, toplam 209 adayını belirlediCHP İstanbul’da 14, Ankara’da 11, toplam 209 adayını belirledi

27 Ocak cumartesi günü akşam saatlerinde Eren Erdem bu kez İzmir ile ilgili iddialarda bulundu. Erdem CHP’nin İzmir adayının dün gece belirlendiğini ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapılmak istendiğini kaydetti. Cengiz Holding’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mehmet Cengiz’in partiye aday dayattığını öne süren Erdem, Tugay İzmir adayı yapıldığı takdirde Cengiz ile ilişkilerini ortaya koyan belgeler paylaşacağını söyledi. Tunç Soyer’in aday gösterilmeme gerekçesinin “Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi” olduğunu iddia etti.

Mehmet Cengiz iddiasının kaynağı ne?

Tugay’ın Mehmet Cengiz’le yakın olduğu iddiası 2020 yılına dayanıyor. İddianın kaynağı Karşıyaka’da denize sıfır bir belediye arazisinin Cengiz’e satılması. Tugay bahsi geçen arazinin 2012 yılında Emlak Konut tarafından Cengiz Holding’e satıldığını, daha sonra üç ayrı parselin birleştirilmesi üzerine parsellerden geçen yollar yüzünden belediyeye 2200 metrekare hisse verildiğini belirtiyor. Belediye bu hisseyi satmak istediğinde kanunen öncelik büyük hisse sahibinin oluyor. Belediye bu şekilde 2019 yılında hisseyi Cengiz Holding’e satıyor. Tugay “Satmama şansımız da yok ileride dava açıldığında vermek zorunda kalacaktık” diyor.

Erdem’in paylaşımına bazı sosyal medya kullanıcıları Tugay’ın geçen yıllarda Ali Mahir Başarır’ın “Beşli Çete” kitabı için Karşıyaka’da imza günü düzenlediği paylaşımıyla yanıt verdi.

Erdem’e ‘ÜNİBEL’ hatırlatması

Tartışma sosyal medyada kısa sürede büyüdü ve Eren Erem en çok konuşulanlar listesine girdi. Erdem bu mesajları da “Saraçhane trollerinin” yazdığını öne sürdü. Erdem’e yanıt veren birçok sosyal medya kullanıcısı “ÜNİBEL” hatırlatması yaptı, Erdem’in bu nedenle Soyer’i savunduğunu ima etti.

Eren Erdem Parti Meclisi üyesi olduğu 2020 yılında Tunç Soyer tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teknoloji alt yapısına destek veren ÜNİBEL Özel Eğitim ve Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin yönetim kuruluna atanmıştı. Erdem’in İzmir’de bulunmadan maaş alması tepki çekmişti.

Tunç Soyer hakkında bir soruşturma dahaTunç Soyer hakkında bir soruşturma daha

Soyer’den açıklama: Aklıselim adımların yanındayım

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmir’deki adaylık tartışmasıyla ilgili açıklama yaptı.

İzmir üzerinden yürütülen polemiklerin maksadının Türkiye’deki “güçlü muhalefeti bölmek, zayıflatmak ve kişiler arasında bir kavga olduğu izlenimi yaratmak” olduğunu belirten Soyer, “Bizlere umudunu bağlamış milyonlarca vatandaşımızın inancının, sığ siyasetin kişiler üzerinden yürüttüğü oyunlara kurban edilmesini asla kabul etmiyorum. Bizim siyasetteki asıl meselemiz demokrasi karşıtı saray rejimini yenmektir. Bunun için Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin ülke genelindeki sayısını korumak ve daha da artırmak temel görevimizdir. Sarayın 20 yılı aşkın süredir elinde tuttuğu gücü dengeleyecek tek güç yerel seçimlerdeki başarımızın devamı olacaktır. Bu nedenle tabanda mümkün olan en güçlü işbirliklerini yaratmak ve tabanın sesine kulak vermek mecburiyetindeyiz. Sığ siyasetin tuzağına düşmeyen, yerel yönetimlerdeki kazanımlarımıza sahip çıkan, kişiler değil ilkeler ve değerler üzerinden şekillenen tüm aklıselim adımların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanındayım. Toplumsal muhalefeti büyütmek için mücadeleye devam edeceğim. Birlikte kazanacağız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.