CHP’de ağızları bıçak açmıyor

Seçim sonuçlarından sonra CHP’de sessiz tepki devam ederken genel merkez yöneticileri suskunluğunu koruyor. Bugün yapılacak toplantıda Kılıçdaroğlu MYK üyelerinin istifalarını kabul edecek.

Siyaset 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
CHP MYK üyeleri istifalarını sundu.

Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) hareketlilik sürüyor.
CHP bu hafta yapacağı toplantılarda geride kalan seçimleri tartışmanın yanı sıra yeni dönemde görev yapacak kurulları da belirleyecek. Partinin Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) oluşturan genel başkan yardımcıları bugün istifalarını sunacak. İstifaları MYK toplantısında görüşüleceği ve karara varılacağı kaydedildi.

Usulen verilen bu istifalar genel başkanın yeni bir yönetim oluşturmak için elini rahatlatma anlamı taşıyor. Kılıçdaroğlu’nun seçim gecesi MYK üyelerinin yönetimden topyekun ayrılma önerisini reddettiği yönünde yayınlanan haberler de bugüne kadar yalanlanmadı. Seçim yenilgisinden bu yana parti yöneticileri sessiz kalmayı yeğelerken dün CHP Genel Başkan Yardımcısı “Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde en güçlü ve en önemli değişimi yapan liderlerin başında geliyor. Bundan sonra da partide bir değişim ve dönüşüm olacaksa, bu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na rağmen değil, onunla birlikte ve onun önderliğinde olacaktır” dedi.

İmamoğlu ekibinden yapıcı eleştiri

CHP’de genel merkez yöneticileri suskunluklarını korurken PM üyesi ve eski yöneticiler ise eleştirilere başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın olduğu bilinen İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın Halk TV’de katıldığı programda seçim sonuçlarını başarısız bularak şu ifadeleri kullandı:
“Bunları saptayacağız, bunlardan kaçmayacağız ama buranın üzerine başka bir şey inşa edeceğiz. Yıllar boyunca buralarda görevli olmasına rağmen görevlerini yerine getiremeyen arkadaşlar varsa, sorumluluklarını yerine getiremeyen arkadaşlar olarak onlara teşekkür edeceğiz. Eğer bunu yapmaz ve yokmuş gibi sayarsak ya da ‘mış’ gibi yaparsak, bir sonraki seçimde benzer sonuçlarla karşılaşırız.”

Sol kanat isyan bayrağını açtı

CHP’deki sol kanadın temsilcilerinden olan İlhan Cihaner ise yaptığı açıklamada merkez sağa açılımın partiye bir katkısı olmadığını belirterek “Seçim net bir yenilgi. Hatalar, tek bir istifaya indirgenemeyecek boyutta. Sorumluluk almaya hazırız” dedi. Öte yandan parti içindeki sol kanadın güçlü bir diğer ismi CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin bu süreçte nasıl bir tavır alacağı ise merak konusu.

Beklenmeyen bir çıkış da Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokrasi döneminden arkadaşı olan ve parti içinde kendisine en yakın isimlerden birisi olan Akif Hamza Çebi’den geldi. Sosyal medya hesabından seçim sonuçlarının başarısızlık olduğunu belirten Çebi, “Ortada genel başkanımız ve partimiz açısından tam bir başarısızlık vardır” dedi.

Selvi’den İmamoğlu yazısı

CHP örgütünde sessiz tepki devam ederken Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi dünkü yazısında Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak istenen yerel mahkemenin kararının istinaf tarafından onaylanmış olabileceğini ve bunu Ekrem İmamoğlu’nun öğrendiğini yazdı. Bu yazıdan sonra Ekrem İmamoğlu ekibi bu yazıdaki iddiayı yalanladı. CHP’deki genel başkanlık yarışına gireceğinin sinyallerini veren Ekrem İmamoğlu’na olası bir siyasi yasak gelmesi durumunda nası bir tablonun ortaya çıkacağı ise şu an net değil.

Muharrem Erkek, tepkilerden sonra Kılıçdaroğlu fotoğrafı kaldırdıMuharrem Erkek, tepkilerden sonra Kılıçdaroğlu fotoğrafı kaldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.