Karar alındı, açıklama bugün: DEM Parti İstanbul’da seçime kendi adayıyla girecek

CHP ile görüşen ve yerel seçim için İstanbul'da aday çıkarıp çıkarmayacağı belirsiz olan DEM Parti dünkü MYK'da kararını verdi. Resmi açıklama yapılmasa da basına bilgi veren DEM Parti kaynakları İstanbul'da aday çıkaracaklarını söyledi.

Siyaset 4 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’da tutuklandı ve o zamandan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Demirtaş sosyal medya paylaşımları ve açıklamalarıyla kamuoyunda geniş etkisi olan bir siyasetçi ancak 14 Mayıs seçimlerinden sonra aktif siyaseti bıraktığını duyurdu. 14 Mayıs seçimlerine giden süreçte açıklamalarını çoğunlukla eşi Başak Demirtaş’la duyuruyor ve Başak Demirtaş HDP’nin kapatma davası nedeniyle çatısı altında girdiği Yeşil Sol Parti’nin mitinglerinde konuşuyordu.

Başak Demirtaş “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dedi. Başak Demirtaş’ın bu açıklaması 20 Ocak’ta eşi Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmesinden bir gün sonra geldi. Ve açıklama da hem DEM Parti’yi hem de İstanbul siyasetini hareketlendirdi. Çünkü DEM Parti komisyonu ile CHP komisyonu İstanbul’da güç birliği ihtimali üzerine çalışıyordu, DEM Parti’nin aday çıkarıp çıkarmayacağı da belirsizdi.

10Haber’e konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ise Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışının sürpriz olduğunu söylemiş ve “Kendisi aday olursa tabii ki komisyonlarımız değerlendirir. Adaylık başvurusu yapması gerekiyor. Batı’da ön seçim yok, orada komisyonumuz ve parti kurullarımız değerlendiriyor. Tabii ki aday olursa -kendisi düşündüğünü söylemiş- değerlendirilecektir muhakkak. Kendisi düşünüyorum demiş bunun dışında başvuruyla ilgili görüşme yok” demişti. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu gelişmeler yaşanırken DEM Parti her açıklamasında henüz İstanbul adayının belli olmadığını söylüyordu. Başak Demirtaş’ın siyaset yapmak isterse adresinin DEM Parti olduğu da parti sözcüsü Ayşegül Doğan tarafından beyan ediliyor ama henüz bir karara varılmadığı aktarılıyordu. Ta ki dün gerçekleşen MYK toplantısına kadar. Resmi açıklama yapılmasa da MYK’daki ağırlıklı görüşün aday çıkarma yönünde olduğu basına yansıdı ancak adayın kim olacağı belirsiz. Net açıklamaysa bugün Ayşegül Doğan tarafından kamuoyun duyurulacak.

Öte yandan Temelli Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yapması gerektiğini söylese de DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit dört gün önce Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylık açıklamasının parti için resmi başvuru niteliğinde olduğunu söyledi. Koçyiğit “Başak arkadaşımız muhtemel olabilecek en güçlü aday arkadaşlarımızdan birisi. Mayıs kampanyamızı birlikte yürüttüğümüz, mitinglerimizde konuşan bir arkadaşımız, yoldaşımız. O anlamıyla adaylığının önünde tabii ki hiçbir engel yok. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Antalya’da CHP ile salon krizi çıkmıştı

DEM Parti’nin yarın Antalya’da da aday çıkaracaklarını duyurması bekleniyor. CHP ile DEM Parti arasında Antalya’da salon krizi çıkmıştı bir ay önce. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “Şimdi size soruyorum. Allah aşkına bir partinin eş genel başkanı geliyor, Antalya’da 50 tane kongre yapacağımız salon var, gelip bir düğün salonunda havasız bir yerde kongre yapıyoruz. Oyumuzu alacaksın, oyumuzla saltanat kuracaksın ama Kürtler salon talep ettiği zaman vermeyeceksin. Antalya’da sizin huzurunuzda sesleniyorum; biz işbirliği de yaparız, güç birliği de yaparız. Biz sizin yararınıza olan her masada da otururuz, burada bir problem yok. Ama biz asla bir faşiste, ırkçıya, selam vermeyene, salon vermeyene oy vermeyiz. CHP’li arkadaşlar da burada, genel merkezleriyle de görüşeceğiz. Bunu da burada ilan ediyoruz. Bizi yok sayan, insan yerine koymayan, AK Parti gibi, MHP gibi yaklaşan insanlara ne oy ne de iş birliği yapacağımızı buradan ilan ediyorum” demişti ve CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e tepki göstermişti.

Başak Demirtaş İstanbul için resmen aday adayı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.