Erdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İsrail'i sert dille eleştirdi, İsrail'e yapacağı geziyi iptal ettiğini açıkladı.

Siyaset 25 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yle 22 Ekim'deki görüşmesinde İsrail'le yaşanan çatışmalar ve Gazze'ye insani yardımlar ulaştırılmasını değerlendirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas’ın 7 Ekimde İsrail’e saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır bombardımanında tonunu giderek yükseltti ve dün İsrail’e ağır eleştiriler yönelttikten sonra Hamas için de ‘Terör örgütü değil bir mücahit örgütü’ dedi.  Erdoğan, 7 Ekim sonrası ilk konuşmalarında her iki tarafa da ‘itidal’ tavsiye ediyordu, ama aradan geçen zamanda İsrail’e karşı çok sertleşti. Cumhurbaşkanı, dün partisinin grup toplantısında İsrail’e gitme projesini iptal ettiğini, Türkiye’nin İsrail devletiyle sorunu olmadığını ancak İsrail’in Filistin’e karşı “bir örgüt gibi davrandığını” söyledi.

Erdoğan Türkiye’nin “canlı kalmış ölülerle dolu bir dünyada” hakikati haykırmaya ve bunun için siyasi, diplomatik ve gerekiyorsa askeri tüm yolları devreye sokmaya hazır olduğunu belirtti. Erdoğan “İsrail devletiyle bir sorunumuz yok, ama İsrail’in uyguladığı mezalimi, devlet değil örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz. Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı’nın sana borcu çok. Ama Türkiye’nin sana borcu yok. Batı Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerine Batı’dan tepkiler geldi. Tepkilerle ilgili detaylı haberi aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Erdoğan'ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya'dan tepki: İğrenç ve vahimErdoğan’ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya’dan tepki: İğrenç ve vahim

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Ekim’den bu yana krizin daha da büyümemesi için uğraşıldığını, sekiz uçak dolusu tıbbi yardım gönderildiğini ekledi.

Erdoğan Hamas Lideri Haniye ile görüştüErdoğan Hamas Lideri Haniye ile görüştü

‘İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik’

Erdoğan partisinin Meclis grubundaki konuşmasında İsrail ile ilgili “iyi niyetli” ziyaret projesini iptal ettiğini söyledi. ABD ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesine değinen Erdoğan “Ben hayatımda bir kere bu Netanyahu denen adamın elini sıktım. Nerede? Kendi evimizde, Türkevi’nde. İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suiistimal etti. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz. İsrail çocukları öldürüyor, çocukların öldürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Çünkü biz insanlıktan nasibimizi aldık” dedi.

Erdoğan “Lafa gelince demokratlığı, insan haklarını, çoğulculuğu, çok sesliliği kimseye bırakmayanların faşist yüzlerini hep birlikte ibretle seyrediyoruz. Sırf bu onurlu tavırlarından dolayı yaşadıkları ülkelerde sıkıntıya düşen üniversite öğrencilerine ve diğer tüm kesimlere ülkemizin kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirtmek istiyorum. Batılı güçlerin İsrail için döktüğü gözyaşı sahtekarlığın dik alasından başka şey değil. Daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi bu riyakarlığın en somut ifadesidir” diye konuştu.

Savaşın ilk gününden itibaren açıklamaların dozu arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu ile başlayan ve İsrail’in savaş ilanı ile şiddetlenen çatışmalar ile ilgili ilk açıklamasında “Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki olaylarda tarafları gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” demişti.

Erdoğan partisinin büyük kongresinde yaptığı konuşmada Mescid-i Aksa’nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin, her türlü işgalin karşısında durmaya devam edeceklerini söylemişti.

Bir önceki grup toplantısında da “İnsani yardımların kesilmesi gibi Filistin halkını topyekûn cezalandırmayı amaçlayan fevri kararlardan herkes uzak durmalı” uyarısı yapmıştı.

Erdoğan eleştirisinin dozunu Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi’nde meydana gelen patlama sonrasında artırdı. Erdoğan “El-Ehli Arab Hastanesi’ne yönelik menfur saldırıyla Gazze’deki katliam bir başka boyuta taşınmıştır” diye konuşmuştu.

Meclis'te 5 parti bir araya geldi, İsrail'i kınadı. Erdoğan Filistin lideri Abbas ve Heniyye ile görüştüMeclis’te 5 parti bir araya geldi, İsrail’i kınadı. Erdoğan Filistin lideri Abbas ve Heniyye ile görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.