Erdoğan ‘yoksulluğu bitirdik’ dedi ama veriler tersini söylüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bitlis'te kamu ve özel sektör yatırımları toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan Türkiye'deki yoksulluğa dair 'Yokluk ve yoksulluğun olduğu o eski günler artık tamamen geride kaldı' dese de veriler tersini söylüyor.

Siyaset 25 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bitlis kamu ve özel sektör yatırımları toplu açılış töreninde konuştu. Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında da konuşan Erdoğan ‘eski Türkiye’yi hatırlattı, “Yokluk ve yoksulluğun olduğu o eski günler artık tamamen geride kaldı” dedi.

Ancak veriler Erdoğan ile aynı fikirde değil.

OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) yayımladığı son Türkiye yoksulluk verileri ülkenin ekonomik gerçekliğinin Erdoğan’ın söylemiyle örtüşmediğini ortaya koyuyor. OECD 2023 verilerine göre Türkiye’de genel yoksulluk oranı yüzde 14,4 seviyesinde. Bu oran birçok OECD ülkesine kıyasla oldukça yüksek.

Erdoğan’ın “Yoksulluk yok” iddiasına rağmen Türkiye’de çocuk yoksulluğu bir başka ciddi sorun. OECD verileri Türkiye’de her beş çocuktan birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor. Bu çocukların büyük kısmı yeterli beslenme, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yoksun yaşıyor.

UNICEF’in (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu) 2023 raporuna göre Türkiye’deki çocukların yüzde 16’sı yeterli gıdaya erişim sağlayamıyor. Bu durum özellikle büyük şehirlerde yoksulluğun çocuklar üstündeki etkilerini ağırlaştırıyor.

Yoksulluk tablosu ekonomik programın devamı için büyük tehditYoksulluk tablosu ekonomik programın devamı için büyük tehdit

Türkiye Yüzyılı

Muhalefeti “Halktan ve sokaktan tamamen kopmuş” olmakla suçlayan Erdoğan sözlerine “Ana muhalefetten ve yol arkadaşlarından ülkeye fayda gelmesi mümkün değildir. Türkiye’yi sıkıntılarından kurtaracak olan yine Cumhur İttifakı’dır. Bize güvenmeye devam edin. Nice zorluğun üstesinden nasıl geldiysek, hayal denenleri başardıysak Türkiye Yüzyılı’nı da aynı şekilde yapacağız” şeklinde devam etti.

Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’deki en zengin yüzde 10’luk kesim ülke gelirinin yüzde 54,5’ini alırken en yoksul yüzde 50’lik kesim bu gelirin sadece yüzde 23’üne sahip. OECD’nin son verilerine göre Türkiye’de her 10 çocuktan üçü sabah kahvaltısı yapamadan okula gidiyor. Yüzde 25’i de yeterli beslenemiyor.

Erdoğan’ın konuşmasından ilgili kısımlar şu şekilde:

“Eski Türkiye artık tamamen geride kalmıştır. İnsanımızın kökeninden, inancından ötekileştirildiği günler geride kaldı. Terör sopasıyla insanımızın dizayn edildiği günler geride kaldı. Yokluk ve yoksulluğun olduğu o eski günler artık tamamen geride kaldı. Çok ağır bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlarımızı kimsenin elimizden almasına müsaade etmeyiz. Belini kırdığımız, nefesini kestiğimiz terör tehdidinin tekrar hortlatılmasına izin vermeyiz. Eski günleri özleyenlere, bizi eski karanlık günlere tekrar çekmek isteyenlere asla eyvallah etmeyiz.

Gazi Meclisin adabına yakışmayacak şekilde provokatörlük yapan bir marjinale kimlerin kol kanat gerdiğini hep birlikte takip ettik. Milletin Meclisinde milletin kürsüsünde millete hakaret eden, milli iradeye hakaret eden, dilinden kin ve nefret akan bu provokatörü ellerinden gelse demokrasi havarisi ilan edeceklerdi. Muhalefetin koro halinde böyle bir şahsın arkasına ip gibi dizilmesi, açık söylüyorum teslimiyet işaretidir. Milletle ve milletin değerleriyle kavgalı bir avuç marjinal ana muhalefeti ve diğer muhalefet partilerini esir almış, parmağında oynatmaktadır.”

Ak Parti 23. yaşını kutladı... Erdoğan: Yorulanlar yoldan çekilsinAk Parti 23. yaşını kutladı… Erdoğan: Yorulanlar yoldan çekilsin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.