Gültan Kışanak’tan yerel seçim açıklaması: Yeşil Sol tüm kentlerde aday çıkarmalı

14 Mayıs seçimlerin ardından başlayan yerel seçim tartışmalarına yedi yıldır tutuklu bulunan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak da katıldı. Kışanak, Yeşil Sol Parti’nin (YSP) yerel seçimlerde tüm kentlerde aday çıkarması gerektiğini söyledi.

Siyaset 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

2019 yerel seçimlerinde HDP, özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde aday çıkarmayarak muhalefet bloğuna destek vermişti.

HDP, 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girmiş, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak millet ittifakının adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemişti.

HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş buna karşı çıktığını hatta partinin adayı olmak için başvurduğunu açıklamıştı. HDP’nin olası cumhurbaşkanı adayları arasında Kışanak’ın da adı geçiyordu.

Bir Artı Bir’den İrfan Aktan’a konuşan Kışanak, Yeşil Sol’un bu seçimde tüm kentlerde aday çıkarması gerektiğini dile getirdi.

Kışanak, şunları söyledi:

“Yeşil Sol kesinlikle yerel seçimlerde tüm kentlerde aday çıkarma stratejisi izlemeli ve bunu ciddi bir şekilde planlamalı, çalışmalarına zaman geçirmeden başlamalı. Seçim süreçleri örgütlenme, halkla buluşma, halkı anlama, politikalarını halka anlatma, toplumsal zemindeki kırgınlıkları, gerilim ve kutuplaşmaları çözme süreçleridir. Demokratik siyaset açısından seçimin hedefi bir kişiyi bir koltuğa oturtmak değildir. Tabii ki nihai hedef sandıktan başarıyla çıkmak ve yönetime gelmektir. Ancak, bir parti izlediği politikaya inanan, güvenen toplumsal tabanı genişletmeden seçimi kazanamaz.”

Yeşil Sol Partili Beştaş: Üç büyük şehirde kendi adayımızı çıkarmamız en doğal hakkımızYeşil Sol Partili Beştaş: Üç büyük şehirde kendi adayımızı çıkarmamız en doğal hakkımızSeçimler öncesi TİP için ‘Oy heba etmeye hakkımız yok’ demişti

14 Mayıs seçimlerine Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden Türkiye İşçi Partisi (TİP) belli şehirlerde kendi logo ve adaylarıyla, bazı şehirlerde YSP listelerinden gireceğini açıklamıştı.

HDP’li Kışanak, Yeni Yaşam gazetesindeki yazısında TİP’e çağrıda bulunarak “Bugünlerde söylediğimiz her sözün, aldığımız her kararın, yaptığımız ya da yapmadığımız her şeyin, 14 Mayıs akşamı ortaya çıkacak olan sonuçta etkisi olacağını bilerek hareket etmek gerekiyor” demişti.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a da cevap veren Kışanak, şunları söylemişti:

“Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir. Sayın Erkan Baş, artık baraj kaygısı olmadığı için çok oy alacaklarını söylüyor. Evet, ittifakta olmak TİP için yüzde 7 barajını ortadan kaldırıyor ancak, barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi. HDP 7 Haziran’da barajı yıktı.

HDP'li Çiçek Öcalan'ın 'tarafsız kalın' mektubunu savunduHDP’li Çiçek Öcalan’ın ‘tarafsız kalın’ mektubunu savundu

‘Tek sosyalist parti TİP değil’

12 Eylül faşist darbesinin zulmüne karşı direnmiş, son yedi yıldan beri de cezaevinde hala bedel ödeyerek direnen sosyalist bir Kürt kadın olarak, HDP’nin ve bu seçime girecek olan Yeşil Sol Parti’nin de Kürt sosyalistler, yurtseverler ve Türkiye sosyalist hareketinin ortak partisi olduğunu da hatırlatmak isterim. Yani Meclis’te tek sosyalist parti TİP değil. Bu hakikatleri dikkate alarak, bir tek oyu bile heba etmeye kimsenin hakkı olmadığının da altını çiziyorum.”

Bugün gözüken, İmamoğlu’nun İstanbul’u, Yavaş’ın da Ankara’yı kaybedeceğiBugün gözüken, İmamoğlu’nun İstanbul’u, Yavaş’ın da Ankara’yı kaybedeceği

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.