Kayyım sonrası Hakkari’de son durum: CHP heyeti bölgede, polis yürüyüşe müdahale etti

Haftaya polis baskını ve görevden alınan belediye başkanının yerine aynı gün kayyım atanmasıyla başlayan Hakkari'de gündem protestolar. Polis kitleye biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti.

Siyaset 4 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Uzun yıllar Kürt siyasi hareketine mensup partiler tarafından yönetilen, son olarak HDP ardılı DEM Parti’nin sandıktan birinci çıktığı Hakkari Belediyesi’nde hafta polis baskını ve eş başkan Sıddık Akış’ın görevden alınıp yerine kayyım atanmasıyla başladı. Karar kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Polis müdahalesi

Bugün bölgede yaşayanların kent merkezinde kararı protesto etmek için toplanması bekleniyordu. Ancak eylem polis tarafından engellendi, yürüyüşün önü kesildi. Ardından kitleye gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale edildi.

Fotoğraf: Hakkari’deki polis müdahalesi

Gazeteci Ruşen Takva’nın aktardığına göre müdahale sırasında yaralanan ve gözaltına alınanlar oldu.

Dün akşam 19:00’da yine belediye binası önünde yapılmak istenen açıklamaya polis yasak kararını gerekçe göstererek izin vermemişti. Hakkari Belediyesi hizmet binası polis bariyerleriyle çevrili. Eylem gece yarısına kadar sürdü.

Diğer yandan DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, biber gazlı saldırı sonucunda rahatsızlanarak tedavi altına alındı. Hakkari’deki eylem yasağı ise 10 güne çıkarıldı.

Bahçeli’ye tepki: Çete hukukunu reddediyoruz

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları burada yaptığı açıklamada yaşananların ‘sandığa darbe olduğunu’ söyledi:

“Hakkari Belediye Eş Başkanımız gözaltına alındı, gayriresmi şekilde kayyım atandı. Önce kayyım atanıyor, kolluk kuvveti belediyeyi sarıyor, İçişleri Bakanı kayyım kağıdını daha sonra gönderiyor. Bunun adı darbedir, faşizmdir, buradan bir kez daha kabul etmeyeceğimizi bu alanda haykırıyoruz. AKP iktidarı kayyım atayarak ‘Senin seçme ve seçilme hakkın yoktur’ demiş oluyor. Burada bölücülük yapan burada Kürt’ü Türk’ü birbirinden ayıran kendileridir.”

Fotoğraf: Tülay Hatimoğulları.

Adını anmadan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı tebrik etmesine değinen Hatimoğulları “Çıkmış DEM Parti’ye laf atıyor, İçişleri Bakanı’nı kutluyor, çeteleri, kendisi gibi olanları kutluyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Çete hukukunu reddediyoruz. Bu ülkede demokrasi kazanacak, hukuk kazanacak, özgürlük kazanacak, halk kazanacak! Zannetmesin ki sarayda oturan o küçük ortağıyla Kürt halkının iradesine saraydan ipotek koyacak. Onlar Hilvan seçimlerini yine çetevari yöntemlerle sandık yakarak bizden çalmaya çalıştı. Kazandığımız halde seçimi iptal ettiler” dedi.

Özel’den destek geldi, CHP heyeti Hakkari’de

Öte yandan ana muhalefet kayyım uygulamasına tepkili. CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında “CHP’nin bir belediyesine atanmasına nasıl tepki veriyorsak buna da aynı tepkiyi veriyoruz. Sana göre demokrasi bana göre demokrasi olmaz” dedi.

Fotoğraf: CHP heyeti Hakkari’de.

Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Antalya Milletvekili Cavit Arı ve Bursa Milletvekili Kayıhanh Pala’dan oluşan CHP heyeti de hem duruma tepki göstermek, hem de inceleme yapmak için Hakkari’ye gitti.

Avukatlar: Kürt halkının iradesi gasp ediliyor

İstanbul’da da avukatlar Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi. Akış’ın tüm hukuki prosedürleri tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurduğunu, adaylığının birçok incelemeden sonra kabul edildiğini hatırlattılar:

“Hakkari’de halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir. Yaşanan bu durum Hakkari halkının iradesine vurulmuş siyasi bir darbedir. 2016 yılından bu yana hakim tekçi anlayışının ‘kayyum’ şeklindeki tezahürü ile hayata geçirilen yönetme pratiği ile Kürt halkının iradesi sistematik şekilde gasp edilmektedir.

Kürt halkının iradesi, ‘Kürtler hariç herkese hak olan’ seçme ve seçilme hakkı Hakkari Belediyesi ve Belediye Eş Başkanı nezdinde bir kere daha yok sayılmak, gasp edilmek istenmektedir. AKP-MHP iktidarı seçimle kazanamadığı şehirleri vali ve kaymakam gibi iktidara bağlı memurları aracılığıyla, kayyım siyasetiyle,  bir yönetme biçimi olarak ve kendi iktidarının bekası için uygulama haline getirmek istemektedir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.