Hakkari’de ‘Büyük Demokrasi Mitingi’

'Büyük Demokrasi Mitingi' öncesi yüzlerce kişi DEM Parti Hakkari İl Örgütü binası önünde toplanarak miting alanına yürüdü.

Siyaset 13 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye’de muhalefetin haritayı büyük ölçüde ‘renklendirdiği’ ve AK Parti’nin tarihinde ilk kez ikinci sırada tamamladığı yerel seçimlerin ardından en merak edilen konulardan biri Doğu illerine ‘kayyım atamalarının’ devam edip etmeyeceğiydi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi nedeniyle ilan edilen ‘olağanüstü hal’ döneminde ilk olarak HDP’li belediyelere yöneltilen uygulama Mart 2019’daki yerel seçimlerden sonraki ‘olağan’ dönemde de devam etmişti.

Öyle ki 2020 yılına gelindiğinde HDP kazandığı belediyelerin çoğunu bahse konu uygulamayla kaybetmişti. Yöneltilen suçlamalar ‘terör’ ile ilintiliydi.

Siyasilere göre bahse konu ‘merak’ DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve birkaç saat içinde yerine kayyım atanmasıyla giderilmiş oldu.

Kayıtlara ‘üçüncü kez kayyım atanan ilk şehir’ olarak geçen kentte bugün DEM Parti’nin çağrısıyla ‘Büyük Demokrasi Mitingi’ düzenleniyor.

Miting öncesi

Türkiye’nin birçok şehrinden yüzlerce kişi Hakkari’ye geldi; miting öncesinde DEM Parti Hakkari İl Örgütü binasında toplandı.

Alana doğru yürüyüşe geçen kitlenin önü polis barikatlarıyla çevrildi. Grubun DEM Parti’nin bulunduğu sokaktan çıkmasına izin verilmedi. Müzakerelerin ardından sokaktan çıkan grup caddede bekleyen kitleyle bir araya geldi ve yürüyüş başlamış oldu.

Geç başladı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile çok sayıda sivil toplum kuruluş ve siyasi parti mitinge katıldı.

Yürüyüşle binlerce kişi miting alanına ulaştı. Mitingin yapılacağı Hakkari Otogarı girişinde kurulan kontrol noktalarında iki kez üst ve çanta araması yapıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan da miting alanına ulaştı. Saat 15.00’de başlaması planlanan miting bir saat gecikmeli olarak başladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.