HDP ilk kez açıkça söyledi: Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini söyledi. Bu HDP’den isim telaffuz edilerek yapılan ilk açıklama. Sancar’ın açıklamasından saatler sonra Emek ve Özgürlük İttifakı da yazılı destek açıklaması yaptı.

Siyaset 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Mart’ta HDP’yi Meclis’te ziyaret etmişti. Görüşmede, Kürt sorununun çözümüne ilişkin Millet İttifakı’nın ortak mutabakat metni ile HDP’nin tutum belgesindeki benzerliklere değinildi. HDP hakkında açılan kapatma davası da görüşmenin başlıklarından biri olmuştu. Görüşme sonrasında yapılan açıklamada da taraflardan “Sorunların çözümü TBMM’de” açıklaması gelmişti.

Görüşmeden iki gün sonra HDP’nin de dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını duyurmuştu.

Doğrudan bir açıklama gelmese de HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde, tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. En demokrat adayın hangisi olduğunu insanlarımız, halkımız biliyor” diyerek Kılıçdaroğlu’nu işaret etmişti.

İttifakın bir diğer üyesi Türkiye İşçi Partisi, aday çıkarmama kararının ardından Kemal Kılıçdaroğlu’na açık destek vermişti.

Emek ve Özgürlük İttifakı isim vermeden 'Kılıçdaroğlu' dedi: Yoğurda yoğurt demeye gerek yokEmek ve Özgürlük İttifakı isim vermeden ‘Kılıçdaroğlu’ dedi: Yoğurda yoğurt demeye gerek yok

Dün Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan Mithat Sancar, “Tek adam rejimini sonlandırma noktasında Kılıçdaroğlu ile hedeflerimiz örtüşüyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı verdik” dedi. Sancar, “Amacımız seçimin ilk turda bitmesidir. Bunun Türkiye’de demokratik dönüşüme giden yolda önemli adım olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Sancar, destekten ötürü Kılıçdaroğlu’ndan bir talepleri olup olmadığı sorusuna, “Bizim talebimiz, demokrasi ve hukuk devletinin yolunu açacak yönetim ve iradeyi göstermesidir. Tek adam rejimine son vermek, barışa giden yolun açılmasında sorumluluk üstlenmesi temel beklentimizdir” yanıtını verdi.

Sancar, herhangi bir bürokrasi ya da kabine pazarlığının söz konusu olmadığını da ekledi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan da destek açıklaması geldi

Sancar’ın açıklamasının ardından gün içinde Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan da Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması geldi. İttifak açıklamasında, “Bu tarihi seçimde; Türkiye halklarını bir kez daha milletvekilliği seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakı’na, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Yerel seçimlerde HDP etkisi sonuçlara yansıdı

2019 yerel seçimlerinde kampanyasını “iktidara kaybettirme” sloganı üzerine kuran ve verdiği destekle CHP’nin İstanbul, Mersin, Adana gibi illerde belediye başkanlığını kazanmasını sağlayan HDP’nin, 14 Mayıs’ta alacağı tutum bu nedenle önemli olarak görülüyordu.

6 Şubat depremleri öncesinde cumhurbaşkanı adayı çıkarmayı planlayan HDP, depremler sonrasında tutumunu değiştirmiş ve muhalefetle “ortak aday” konusunda müzakereye açık olduğunu duyurmuştu.

Selahattin Demirtaş: İnce'ye oy vermekle Erdoğan'a oy vermek arasında fark yokSelahattin Demirtaş: İnce’ye oy vermekle Erdoğan’a oy vermek arasında fark yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.