HDP ve Yeşil Sol Parti ikinci tur tavrını açıkladı: Sandığa eksiksiz gideceğiz ve tek adam rejimini değiştireceğiz

HDP ve Yeşil Sol Parti, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda tek adam rejimini değiştireceklerini belirterek, ilk turdaki tavırlarının değişmediğini, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı.

Siyaset 26 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Basın toplantısında, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri İbrahim Akın ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde hangi adayı destekleyeceklerine dair açıklamalarda bulundu.

Buldan, “Kürtlerin politik iradesine kayyumla ipotek koyanlar, herkesin haklarına ipotek koyanlardır. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken bizler her ne koşulda olursak olalım halkın iradesini her şeyin üstünde tutacağız” derken Zafer Partisi’yle CHP arasında imzalanan protokoldeki ‘göçmen ve mültecilerle’ ilgili maddeye değinerek “Göçmen veya mültecileri siyasi çıkarların malzemesi haline getirmek yanlıştır” dedi.

Açıklamalarına “Hiçbir siyasi hesap ve çıkar kadınların ve gençlerin geleceğinden kıymetli olamaz. Cumhur İttifakı’nın politikaları karşısında ancak demokrasi, adalet ve özgürlük ilkeleriyle duyulabilir. Bizler HDP ve YSP olarak sadece halkın eşitlik, adalet, hak, hukuk ve özgürlük mücadelesine kefiliz” diyerek devam eden Buldan, hiçbir şart altında duruşlarından geri adım atmayacaklarının sözünü tekrarladıklarını belirtti.

Özdağ 'Kılıçdaroğlu' dedi, 6'lı Masa destekledi, HDP eleştirdi ama 'boykot' demediÖzdağ ‘Kılıçdaroğlu’ dedi, 6’lı Masa destekledi, HDP eleştirdi ama ‘boykot’ demedi

“Erdoğan bizler açısından seçenek değildir”

14 Mayıs seçimlerinde demokratik değişiminin sahiplenildiğini vurgulayan Buldan, “Bugünkü sistem karşısında birleşen oy daha çok özgürlük, demokrasi içindir. Erdoğan rejiminin, taleplerin hayata geçmesindeki en büyük engel bu rejimin ta kendisidir” diye konuştu.  Açıklamasında Erdoğan’ın temsil ettiği iktidarın değişmesi gerektiğine dikkat çeken Buldan, “Erdoğan bizler açısında bir seçenek değildir” dedi. 28 Mayıs’ta tarihin akışını çevirebileceklerine dair umutlarını büyüttüklerini söyleyen Buldan, “Sandığa eksiksiz gideceğiz ve tek adam rejimini değiştireceğiz” diye konuştu.

Buldan’dan sonra konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ise, “14 Mayıs’ta yarım kalan işi 28 Mayıs’ta tamamlayacağız. Bu değişim talebini engellemeye çalışanlar karşısında, ısrarla mutlaka sandığa gideceğiz. Biz buradayız ve değiştirme konusunda kararlıyız. Siyasetimizde değişiklik söz konusu değildir” dedi.

Yeşil Sol Partisi Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise ‘firavun sistemi’ olarak nitelendirdiği sistemin öncelikli olarak gönderilmesi gerektiğini vurgularken “Kadın düşmanı koalisyonun kendisini göndereceğiz. Hukuku bir savaş aracı haline getiren ve bunun üzerine rakiplerine ezmeye çalışan bu sistemi göndereceğiz” diye konuştu.

“Bu seçim, sadece Erdoğan-Kılıçdaroğlu seçimi değil” diyen Uçar, “Bu seçim bizim seçimimiz. Oyumuz yine demokrasiden, değişimden ve dönüşümden yana. 14 Mayıs seçimleri çok ciddi bir umuda dönüştü ve bu umut, 28 Mayıs’ta kazanmanın tam da adresidir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da açıklamasında, “Birinci turda sandığa gitmeyen yurttaşlarımıza da çağrımızdır; sandığa gidelim, sandıkları koruyalım, irademizle bu Saray rejimini değiştirelim. İrademize de sandıklarda sahip çıkalım” diye konuştu.

YSP’nin birinci olduğu illerde Kılıçdaroğlu silip süpürmüştü: İkinci turda da destek sürecekYSP’nin birinci olduğu illerde Kılıçdaroğlu silip süpürmüştü: İkinci turda da destek sürecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.