Herkes 28 Şubat tahliyelerini konuşuyor ama Erdoğan bir cinayet sanığını da affetti

31 Mart 2019’da Malatya’nın Pütürge ilçesinde Saadet Partisi’nin iki müşahidini öldürenlerden Belediye Başkanı Mikail Sülük'ün babası Hacı Sülük'ün müebbet hapis cezası da, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırıldı.

Siyaset 17 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

31 Mart 2019’daki yerel seçimde Malatya’nın Pütürge ilçesinde AK Parti’den Belediye Başkanı seçilen Mikail Sülük’ün akrabaları sandıkta görevli Saadet Partisi müşahitleri Hasan Aktaş ve İlyas Aktaş’ı kurşunlayarak öldürmüştü.

Pütürge’nin mevcut belediye başkanı Mikail Sülük o dönem AK Parti’nin adayı. Sülük’ün baba evi olayın yaşandığı Bölünmez köyünde. Seçimden bir gece önce Mikail Sülük’ün babası Hacı Sülük, beraberindeki kişilerle Hasan Aktaş’ın evine gitti. Burada Aktaş’ı “Oyunu bize vereceksin, Saadet Partisi’nden müşahit olmayacaksın. Yoksa size de yazık olur bize de” diye tehdit etti. Hasan Aktaş, “Sizin adayınız 7 aydır belli, bir kere kapımızı çalmadınız. Ben Saadet Partisi müşahidiyim, söz verdim” diye çıkıştı ve olay o akşamlık yatıştı.

Saadet Partili müşahitlerin katli davasında iki sanığın cezası hafifletildiSaadet Partili müşahitlerin katli davasında iki sanığın cezası hafifletildi

Hasan Aktaş, Sülükler gider gitmez güvenlik güçlerine telefon açıp olayı anlattı ve önlem alınmasını istedi. Sabah köye giden jandarmalar “Bizim köyde muhtar seçimi yok, gelmenize gerek yok” denerek geri çevrildi. Sandıklara iki korucu geldi ama onlarda görev yeri değiştirilen, Sülüklere yakın korucular oldu.

Oy verme işlemi başlamadan önce Aktaş kuzenler görev yerlerine gidip, oy vermeye gelen köylülerine yardım etti. Hatta İlyas Aktaş’ın babası, Mikail Sülük’e oy verdi ve bunu da yüksek sesle dile getirdi.

AK Parti adayının babası Hacı Sülük, yanında Hacı Ömer Sülük, Abdülkadir Sülük, Mahmut Sülük ile birlikte Aktaşların görevli olduğu sınıfta bekleyemeye başladı. Bu sırada oy vermeye gelen bir vatandaş kabine eşiyle birlikte girmeye çalıştı, İlyas Aktaş da itiraz etti.

Sülük ailesi bu itirazı olay çıkarmak için bir bahane olarak kullandı. Hacı Sülük elindeki sopayı sandığın olduğu masaya vurarak “Sandığı kapatın” diye bağırdı ve sonra Aktaşların üzerine kurşun yağdırdılar. İlyas ve Hasan Aktaş korumaya gittikleri sandıkların başında hayatlarını kaybetti.

Kan bulaşan seçimin ardından olaya karışan Ömer ve Abdulkadir Sülük ikişer müebbet hapis cezası aldı, ancak daha sonra bu ceza bozuldu ve sanıklar 25’er yıl ceza aldı. Olayın azmettiricisi Hacı Sülük iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı ama sağlık durumu ve yaşı gerekçe gösterilerek tahliye edildi ve sağlık durumuyla ilgili rapor her yıl yenilendi.

Köyünde yaşamına devam eden Hacı Sülük’ün cezası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle tamamen kaldırıldı. Kararnamede, Hacı Sülük’ün cezasının kaldırılmasına, “Sürekli hastalık ve kocama hali kapsamında bulunduğunu belirten Adli Tıp Kurumu 3’üncü Adli Tıp Kurulu’nun raporu” dayanak gösterildi.

Sandık başında öldürülen Saadet Partililerin kardeşi ve avukatı 10Haber’e konuştu: İktidar kaybettiğini anladıkça hırçınlaşacakSandık başında öldürülen Saadet Partililerin kardeşi ve avukatı 10Haber’e konuştu: İktidar kaybettiğini anladıkça hırçınlaşacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.