İçişleri Bakanlığı seçime dahil olmakta ısrarcı

Daha önce ‘Seçim modülü’ oluşturmak için sandık bilgileri ve seçmen sayılarının kendisine verilmesini isteyen ve bu talebi YSK tarafından reddedilen İçişleri Bakanlığı’nın birleştirme tutanakları düzenlenirken bir valilik personelinin bulunması talebi de reddedildi.

Siyaset 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İçişleri Başkanlığı’nın, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) bünyesinde oluşturulacak ‘seçim modülü’ için sandık bilgileri ve seçmen sayılarının iletilmesine yönelik talebini reddetmesine rağmen bakanlık bu konudaki ısrarını sürdürüyor.
YSK kararına rağmen Jandarma teşkilatına sözlü olarak seçim sonuçlarının bildirilmesi yönünde talimat veren İçişleri Bakanlığı’nın yeni bir genelgeyle GAMER ısrarını sürdürdüğü ortaya çıktı.
CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in paylaştığı İçişleri Bakanlığı genelgesinde “İl GAMER’ler seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası süreçlerde 7/24 esasında çalışmalarını sürdürecek, seçim güvenliğine ilişkin meydana gelen gelişmeler izlenecek ve anlık olarak bildirilecektir.” ifadeleri yer alıyor.

‘Kanunsuzluk uyarısı’

Kanunsuz bir emre uyan kamu çalışanlarının da suç işlemiş olacağını hatırlatan Erkek, “İçişleri Bakanı GAMER üzerinden hukuksuzlukta ve yetkisi olmadığı halde seçim işlerine karışmakta ısrar ediyor. Denizli İl Seçim Kurulunda birleştirme tutanaklarının düzenlenmesi aşamasında, bir valilik personelinin görevlendirilmesi talebi de YSK tarafından oy birliğiyle reddedildi. Uyarmaya devam ediyoruz. Kanunsuz emir verenler ve bu emirleri uygulayanlar hesap verecek!” dedi.
İçişleri Bakanlığı’nın GAMER konusundaki talebini, YSK seçim konusunda yasalara göre tek yetkili devlet kurumunun kendisi olduğunu hatırlatarak reddetmişti.

 

YSK’dan Soylu’ya da noktalı pusula tartışmasına da retYSK’dan Soylu’ya da noktalı pusula tartışmasına da ret

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.