İlgezdi’nin hedefinde İmamoğlu var: PM’den önce benimle yol yürümeyeceğini söyledi

CHP'den istifa eden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun partisinin MYK ve PM toplantılarından önce kendisiyle konuşup birlikte çalışmak istemediğini söylediğini belirtti.

Siyaset 29 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

2009 yılından beri üç dönem üst üste Ataşehir belediye başkanlığı yapan Battal İlgezdi yeniden aday gösterilmemesinden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu sorumlu tuttu.

CHP’den istifa etmesinin ardından açıklama yapan İlgezdi “26 Ocak Cuma günü sabah saat 09.00’da İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu şahsımı makamına davet ederek benimle bir görüşme gerçekleştirdi. Ekrem İmamoğlu Ataşehir’de belediye başkan adayı olarak benimle yol yürümeyeceği kararını şahsıma ifade etti. Bu kararı bana ilettiğinde partimizin en üst kurulları ve aday belirlemede tek yetkili merci olan MYK ve PM henüz toplanmamıştı. Yani Ataşehir ile ilgili bir karar alınmamıştı” dedi.

Battal İlgezdi şöyle dedi:

“Gerek partimizin gerekse şahsımın yaptırdığı anketlerde açık ara önde olmama rağmen son kurultayda Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğim için aday gösterilmedim.

Oysa partimizin yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda anket sonuçlarına göre aday belirleneceği üzerine basa basa ifade edilmişti.

Kamuoyu bilmelidir ki Battal İlgezdi aday gösterilmediği için istifa etmedi. Tam aksine Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kimlik ve hiyerarşisini korumak adına istifa etmiştir.

26 Ocak Cuma günü sabah saat 09.00’da İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu şahsımı makamına davet ederek benimle bir görüşme gerçekleştirdi.

Ekrem İmamoğlu Ataşehir’de belediye başkan adayı olarak benimle yol yürümeyeceği kararını şahsıma ifade etti.

Bu kararı bana ilettiğinde partimizin en üst kurulları olan ve aday belirlemede tek yetkili merci olan MYK ve PM henüz toplanmamıştı. Yani Ataşehir ile ilgili bir karar alınmamıştı.

Yüzyıllık Ulu Çınar olan Partimizin hukuki işleyişi ve parti kültüründe üst kurullarında karar alınmadan böylesi bir kararı tarafıma tebliğ etmeye İBB Başkanı’nın görev ve yetkisi yoktur.

Bu kararı alacak kurul MYK ve PM’dir. Buradan soruyorum herkese, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu şahsımla ilgili hangi görev ve yetki ile böyle bir karar veriyor ve partimizin üst kurullarının karar alma yetkisini hangi hakla kullanıyor?

Tüm bunların neticesinde aday yapılmadım diye istifa ettiğimi düşünenlere ifade etmek isterim ki, Cumhuriyet Halk Partisi’ne yıllarını veren her bir yol arkadaşımın hakkını hukukunu korumak ve partimin kurumsal kimliğine sahip çıkmak için istifa ettim.”

Özgür Özel: Çok sayıda Alevi aday gösterdik

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin tasfiye edildiği, partide Kürtlere ve Alevilere kıyım yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak konuştu.

Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan Özgür Özel kongrede Kılıçdaroğlu’nu destekleyen isimlerin birçok yerde aday gösterildiğini belirtirken “Ne Alevinin ne Kürt’ün tasfiye olduğu yok. Kendisi ‘Ben aday gösterilmedim’ deyip bunun üzerinden değerlendirme yapmış. Birkaç gün sonra o değerlendirmelerden pişmanlık duyacağını düşünüyorum. Üzüntüsüne veriyoruz” dedi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi yerel seçimlerinde aday gösterilmemesi üzerine açıklama yaparak partiden istifa etmişti. İlgezdi son kurultayda Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin tek tek partiden tasfiye edildiğini öne sürmüştü. Partide Kürtlere ve Alevilere kıyım yapıldığını iddia etmişti.

Özel İlgezdi’nin istifasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Battal Başkan uzun süredir yaptığı göreve aday gösterilmemesinin verdiği üzüntüyle – ki bunu anlıyorum – meseleyi nesnel ve tarafsız değil öznel bir yerden değerlendirmiş. 900 aday açıkladık. Çok sayıda Alevi aday gösterdik. Alevi adaylara bakması lazım. Hangi Kürt’ün tasfiye edildiğini görmüş? Böyle bir şey yok. Aksine kaygı ve endişeye sebebiyet vermeyecek listeler var. Ne Alevinin ne Kürt’ün tasfiye olduğu yok. Kendisi ‘Ben aday gösterilmedim’ deyip bunun üzerinden değerlendirme yapmış. Birkaç gün sonra o değerlendirmelerden pişmanlık duyacağını düşünüyorum. Üzüntüsüne veriyoruz. Sonuçta değişim olması lazım. Bir şey sorabilir miyim? Mersin’de mi tasfiye var? Adana’da mı var? Aydın’da mı var? Balıkesir’de mi var? Bursa’da mı var? Kurultayda en çok zorlandığımız, Kılıçdaroğlu’nun arkasında en net duran belediye başkanlarıydı bunlar. Belediye başkanı olmayan, Kemal Bey’i en çok destekleyen iki arkadaşımızı Bursa ve Balıkesir’de aday gösterdik. Nereye koyacağız o zaman bu isimleri?

İstanbul’da Kemal Bey’i destekleyen Bora Balcıoğlu ankette önde çıktığı için aday gösterildi. Gülizar Emecan Bahçelievler’in adayı, kongrede karşımızdaydı. Battal Bey’in aday gösterilmediği gün aday gösterilen 10 kişiden dördü kurultayda karşımızdaki isimdi.

Tasfiye söz konusu değil. Bu iddiaları yayınlanan aday listeleri yalanlıyor.”

CHP’de seçim depremi: İlgezdi partisinden istifa ettiCHP’de seçim depremi: İlgezdi partisinden istifa etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.