İmamoğlu’na ‘ahmak’ davası: Özel yasağa ‘kumpas’, Soylu’ya ‘piyon’ dedi

İBB Başkanı İmamoğlu hakkındaki 'ahmak davası' siyasi yasağı da beraberinde getirdiği için cumhurbaşkanı adaylığını riske atıyor. CHP lideri Özel bunun bir kumpas olduğunu söyledi ve piyonunun da Soylu olduğunu savundu.

Siyaset 24 Eylül 2024
Özgür Özel (solda), Ekrem İmamoğlu (sağda).

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında 2019 yılının Kasım ayında ‘ahmak’ polemiği başladı. Çünkü YSK, AK Parti ve MHP’nin “kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi” itirazlarıyla 31 Mart seçimlerini iptal etti. İmamoğlu da Strasbourg’da “İktidar, manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan YSK’nın kararıyla iptal ettirerek kazanmayı istemiştir. Ancak, iktidarın tüm gücüne rağmen, yurttaşlarımızın iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha, çok daha güçlü bir sesle demokrasiden yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engel çıkarmak, demokrasi dışı arayışları güçlendirmekten başka bir işe yaramaz” dedi.

Soylu isim vermeden “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’ye gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” dedi. İmamoğlu da buna “Dünyada, Avrupa’da bizim nereye düştüğümüzü görünce, 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce buna odaklansınlar” sözleriyle yanıt verdi. Bu sözlerden sonra İmamoğlu hakkında dava açıldı ve 14 Aralık 2022’de mahkeme, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi ve TCK’nın 53. maddesi uygulanarak siyasi yasak kararı verdiğini açıkladı.

TCK’nin 53. maddesine göre, hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade ediyor.

Dava istinafa taşındı, iki yıldır da burada. Şimdi İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulurken bu dava yeniden gündemde. Çünkü siyasi yasak gelirse aday olamaz. Bu konuda konuşan İmamoğlu “Bu yasağın benim lehime olacağı yönünde analizler yapılıyor. Bunun benim lehime olabilecek hiçbir yanı yok” diyerek alınacak kararın adil olması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da Sözcü’den Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı ve ‘siyasi yasak’ hakkında konuştu. İmamoğlu hakkındaki karar onanırsa izleyecekleri yolu anlatan Günaydın şunları söyledi:

“Bizim planımız şu: İstinafta İmamoğlu kararı onanırsa bunun Yargıtay’da da çıkmamasını sağlamaya çalışacağız. Şüphesiz yapacağımız darbe değil. Yapacağımız Anadolu’yu adım adım dolaşacağız. Hiç kimse temyizde o kararı çıkartmaya cesaret edemeyecektir. Erken seçimi 2026- 2027’ye bırakmadan memleketi seçime zorlayacak bir hale dönüştüreceğiz.

‘Sizinle istediğim gibi oynarım’ diyebilen, mahkûm edebilecek bir gücü ben tanımıyorum ve CHP bunun sınavını Anadolu’da illerde teker teker verecek. Milyonlarca vatandaş memleketin gündemine bunu hep beraber getireceğiz. Böyle bir karar çıkması halinde hukukta da, siyasette de, uluslararası alanda da yapacağımız bellidir. Onlara, çok yanlış düşünce içerisinde olduklarını kanıtlayacak güce sahibiz.”

CHP lideri Özgür Özel de bir açıklama yaptı ve İmamoğlu’nun ‘ahmak’ sözlerinin YSK’yı değil Soylu’yu hedeflediğini söyledi. Bu konuda toplantı yapılacağını, altı genel başkan yardımcısının da bunun için görevlendirildiğini belirten Özel, İmamoğlu’nun da bu toplantıların bir kısmına katılacağını açıkladı.

“Olmayacak bir şeyi olacakmış gibi kimse kabul ettirmeye çalışmasın. Süleyman Soylu Ekrem İmamoğlu’na ahmak dedi, Ekrem Bey de ona hiç terbiyesini bozmadan sensin dedi. İşi ondan sonra YSK’ya çektiler. Bir kere Süleyman Soylu hepimizin gözünün içine baka bakla ahmak dedi mi demedi mi? Ekrem Bey’in söylediğini YSK’ya söyledi diyerek ceza vermeye kalkıyorlar. Böyle bir saçmalık, fütursuzluk, böyle bir şuursuzluk yok. Ben Türkiye’ye böyle bir ayıbı bir daha yaşatacaklarını düşünmüyorum” diyen Özel, İstanbul seçmeninin ikinci seçimlerde iktidarı bu yüzden cezalandırdığını söyledi. Milletin demokrasi tokadı attığını ifade eden Özel, İmamoğlu’na kısıtlama getirmek için kumpas kurulduğunu belirtti.

“Bu kumpasın piyonu Süleyman Soylu. İcracılarını zaten herkes biliyor, lafın tamamı aptala söylenir. Böyle bir şey yok. Geçen seferki demokrasi tokadından ders almadıysanız, millet bunun çok daha şiddetlisini uygular. Kendilerine de Türkiye’ye de kötülük olur” diyen Özel, eğer kendileri Amerika’dayken böyle bir karar çıkarsa ülkeye döneceklerini söyledi ama böyle bir şeyin yaşanmayacağını düşündüğünü aktardı.

Öte yandan İmamoğlu’na bir destek de eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu’nun İletişim Ofisi resmi Twitter hesabından Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’nu arayıp destek sunduğunu söyledi. Açıklamada “Telefon görüşmesinde Sayın Kılıçdaroğlu demokrasiye ve Türkiye’ye yakışmayan siyasi yasaklara karşı olduğunu belirterek olası akıldışı bu yasağa karşı İmamoğlu’nun yanında olacağını ve gerekli mücadeleyi sonuna kadar vereceğini aktardı” dedi.

Akşam saatlerinde İmamoğlu konuyla ilgili bir açıklama daha yaptı ve “Son günlerde gelişen ve tartışılan ne yazık ki olmaması gereken bir dava hem siyasi yasak hem de 2 yıl 7 ay ceza davasına dönüşen haliyle tam bir sefillik, bunu konuşmak bile insanı kötü hissettiriyor” dedi.

Konunun siyasi olduğu için partiyi ilgilendirdiğini ifade eden İmamoğlu genel merkezin meseleyi İstanbul’da hukukçuların tartışması gerektiğini belirttiğini söyledi. Bu görüşmenin de gerçekleştiğini söyleyen İmamoğlu “Sürecin hukuki tahlilini ve analizini yapacaklar. Bu konunun sonrasında partimizin oluşacak ya da ortaya koyacakları düşünceyi ama partimizin yetkilileri ama Genel Başkanımız paylaşacaktır. Genel Başkanımız Sosyalist Enternasyonal toplantısına gitmek için ABD’ye hareket etti. Sizleri bilgilendireceklerdir” dedi.

İmamoğlu: CHP tabanı Yavaş’a ve bana büyük önem atfediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.