İmamoğlu’nun toplantısı internete sızdı, CHP yönetimi etik bulmadı

İmamoğlu’nun ve CHP’den önemli isimlerle, PM’nin olağanüstü toplanması ve kurultay hazırlığı gündemli gizli toplantısı internete sızdı. İmamoğlu cephesinin ‘normal’, Kılıçdaroğlu cephesinin ‘etik dışı’ olarak tariflediği toplantı sonrası MYK toplandı.

Siyaset 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bazı üst düzey CHP’li yöneticilerle yaptığı online toplantının internete sızan görüntülerinde Parti Meclisi’nin toplanması ve olağanüstü kurultay için zemin hazırlanması konuları tartışılıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde seçim yenilgisinin ardından başlayan değişim tartışması devam ediyor. Seçimden bir gün sonra yaptığı çağrıyla “değişim” tartışmasına öncülük eden isimlerden biri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. İmamoğlu bu tartışma sürecinde defalarca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştü. Öte yandan partinin TBMM Grup Başkanı Özgür Özel, önceki dönem yöneticilerinden Bülent Tezcan, Engin Altay, Muharrem Erkek gibi isimler de değişimden yana olduklarını kamuoyuna yaptıkları açıklamayla ilan etti.

Kılıçdaroğlu cephesinden ise Merkez Yürütme Kurulu’nu ve Genel Başkan danışmanlarını yenileme hamlesi geldi ama değişim isteyenler bu adımları yeterli görmedi. Yerel seçimlere giderken CHP kurultay kararı da aldı.

Kılıçdaroğlu ile uyum içerisinde kurultaya gitmek için geçen Kurban Bayramı’na kadar bekleyen İmamoğlu somut adımlar atmaya başladı. İmamoğlu önce değişim çağrısı yapan bir metin ve internet sitesini yayınladı. Ardından İmamoğlu’nun CHP’deki etkili isimlerle fiziki toplantılar yaptığı kamuoyuna yansıdı.

Son olarak 16 Temmuz Pazar sabahı CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu öncülüğünde yapıldığı anlaşılan ve partiyi olağanüstü kurultaya götürme konusunun da görüşüldüğü online toplantının görüntüleri internete sızdırıldı.

Video, 18 Temmuz’u 19 Temmuz’a bağlayan gece saat 01.30 sıralarında YouTube’a “İŞTE YÜZYILIN İHANETİ! KILIÇDAROĞLU’NA TARİHİ İHANET!” başlığıyla yüklendi. Videoyu paylaşan hesabın ismi ise “Değişim Gerçeği”.

Toplantıya Tekin Bingöl, Onursal Adıgüzel, Gökhan Günaydın, Bülent Tezcan, Engin Altay, Selin Sayek Böke, Özgür Özel ve Muharrem Erkek katıldı. Zoom adlı video konferans uygulaması ile yapılan toplantıda ağırlıklık olarak Parti Meclisi’ni toplantıya çağırmak için imza toplama konusu konuşuldu. PM’nin olağanüstü toplantıya çağırılmasının sebebinin ise görevden alınan il ve ilçe başkanları olduğu görülüyor.

İmamoğlu: Olağanüstü kurultay süreci olgunlaşabilir mi?

Toplantının başında görüşmenin ana çerçevesini anlatan İmamoğlu, “Parti Meclisi süreciyle ilgili bir zemin oluşturmaya dönük bir kararlılık göstermiştik…İkincisi yine bu özellik ile alternatif bir olağanüstü kurultay süreci olabilir mi olgunlaşabilir mi buna dair bir zemin var mı? Elimizdeki veriler üzerinden bir heyet konuşulmuştu. O konuda da katkısı olacak olan burada olan ve olmayan arkadaşların da katkılarıyla birlikte bir çalışma, bir öngörü zemini oluşacaktı. Bu konuda da bir çalışma sürdürüldü diye biliyorum” diye konuşuyor.

Tanju Özcan, Kılıçdaroğlu'nun ses kaydını yayınladı: Arkasında kimlerin olduğunu gayet iyi biliyorumTanju Özcan, Kılıçdaroğlu’nun ses kaydını yayınladı: Arkasında kimlerin olduğunu gayet iyi biliyorum

Kimlerin imza verdiği ve vereceği anlatılıyor

Online toplantıya katılan CHP’liler Parti Meclisi’nin toplanması için kaç imza gerektiği ve kimlerin imza verdiğini veya vereceğini tartışıyor. Konuşmalardan Parti Meclisi’nde görevden alınan il ve ilçe başlanlarının itirazlarının görüşülmesinin hedeflendiği anlaşılıyor. Genel Başkan katılmadığı takdirde söz konusu Parti Meclisi toplantısının yapılamama ihtimalini de değerlendiren CHP’liler, buna karşı alınabilecek tedbirleri de tartışıyor.

Bu sırada Gökhan Günaydın toplantıya katılanlar haricinde metne Gökhan Zeybek, Hasan Baltacı, Umut Akdoğan, Hakan Uyanık ve Erbil Aydınlık’ın imza attığını söylüyor. Ayrıca İstanbul’un içine yönelik bir toplantı yapıldığını Sevgi Kılıç, Turan Aydoğan ve Pınar Uzun’un imza verdiği belirtiliyor. Son olarak Hakkı Süha Okay, Yaşar Seyman ve Murat Emir’in de bu metne destek verdiği anlaşılıyor.

İmamoğlu öncülüğündeki grup Parti Meclisi’ni 6 Temmuzda görevden alınan il örgütleriyle ilgili olağanüstü toplantıya çağırmak istiyor. Henüz CHP Genel Merkezine böyle bir olağanüstü Parti Meclisi toplantısı çağrısı dilekçesi verilmedi.

Özel bir törene dönüştürmeyelim

Gerekli imzalar toplandıktan sonra Parti Meclisi’nin toplanması için dilekçeyi genel merkeze kimin sunacağının da tartışıldığı görüşmede söz alan Bülent Tezcan, “Bu dilekçenin verilmesini çok özel bir törene dönüştürmemek lazım. İlerde olur da başka bir dilekçe verilecek olursa olağanüstü kurultay istemeyle ilgili falan, onun özel bir durumu vardır ama bunun basına geçilmesi yeterlidir” ifadelerini kullanıyor.

14 dakikalık videonun sonunda gerekli imzalara pazartesi gününe kadar ulaşılacağı, bunun ardından dilekçenin gecikmeden genel merkeze sunulması gerektiği konuşuluyor.

Toplantının nasıl sızdırıldığı bilinmiyor ancak toplantıda “katılımcı” olarak görünen ve kim olduğu bilinmeyen biri İmamoğlu’nun dikkatini çekiyor ve bir kaç kez, “katılımcı”nın kim olduğunu soruyor. İmamoğlu o sırada meşgul olan Selin Sayek Böke’nin isimsiz şekilde toplantıya girdiğini tahmin ediyor.

İmamoğlu: Partinin mevzuları partililerle konuşulur, bundan daha doğal bir şey yoktur

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantı kaydının sızdırılmasıyla ilgili olarak, “Partinin mevzuları partililerle konuşulur. Bundan daha doğal bir şey yoktur” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da bir imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Bu ve benzeri belki 200’e yakın toplantımız olmuştur diyebilirim seçimden bu yana. Bunlar devam edecektir, gizli bir tarafı yok. Yarın da toplantımız var, hatta bugün de buna benzer bir toplantımız var. Hiçbir gizli tarafı yok. Konuşulan konular partinin mevzularıdır. Bunlarla ilgili hiçbir kelimesini sizin önünüzde konuşmayacağım. O masada da konuşmaya devam edeceğim” dedi.

İmamoğlu, videonun sızdırılmasıyla ilgili soruya, “Onu araştıracağız. Ne olmuş, nasıl olmuş, bunu seven kimler var? Parti içinden mi, parti dışından mı bakacağız. Biz partimizle ilgili mevzuları partimizin yetkilileri ile konuşuyoruz, konuşmaya devam edeceğiz. Oradan sağlıklı kararlar çıkması için de yapılan her işlemi takip edeceğiz” yanıtını verdi.

Gökhan Günaydın toplantı videosunun nasıl sızdığını 10Haber'e anlattıGökhan Günaydın toplantı videosunun nasıl sızdığını 10Haber’e anlattı

CHP Sözcüsü Öztrak: Etik değil

Sızan toplantı görüntüleri üzerine CHP Merkez Yönetim Kurulu acil bir toplantı yaptı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Sızdırılan toplantıdan CHP’nin haberi olmadığını açıkladı. Öztrak görüşmeyi “etik olmayan toplantı” olarak nitelendirdi.

Açıklamada Öztrak, “Millet zulüm altıdayken Zoom konuşmayı doğru bulmayız. Partimizin geleneklerine uymayan, partinin hiyerarşisini dikkate almayan, etik olmayan toplantıyı doğru bulmuyoruz.

“Yarışmaya ‘Evet’ diyoruz ama bu süreçte partimizin yıpratılmasını doğru bulmuyoruz. Genel merkezimizin de bu görüşmeden haberi yoktu. Partimizin yönetimi 100 yıllık partimizi limana yanaştırmaya kararlıdır” ifadelerini kullandı.

Özel’e göre ‘kopuşa çare arama’ toplantısı

İnternete sızdırılan ve Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin büyük tepki gösterdiği CHP Meclis Grup Başkanı Özgür Özel, ‘sızdırılan’ online toplantıya dair ilk değerlendirmesinde, toplantının doğal olduğunu ve istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

CHP’nin Meclis’teki grubunun başında olan isim Özgür Özel, “değişim” sorularına “sorumluluk almaya hazırım” cevabı vermişti.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, “Geçirdiğimiz seçim sürecinden sonra 12 yıldır milletvekili olarak ve son 8 yıldır Grup Başkanvekili ve Grup Başkanı olarak görev yaptığım partimde içinde bulunduğumuz süreçle ilgili hemen herkesle her platformda oturdum, konuştum, konuşmaya da devam edeceğim” diyen Özel, “14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta yaşadığımız seçim mağlubiyetinin ardından, ülkemizin geleceği için partimiz adına bir çare ve bir çıkış arıyoruz. Seçimin tabanımız ve yurttaşlarımız üzerinde yarattığı umutsuzluğa, küskünlüğe, partimize yöneltilen öfkeye ve partimizle tabanımız arasında oluştuğunu gördüğümüz ancak Genel Merkezimiz tarafından yok sayılan duygusal kopuşa bir çare arıyoruz ve yaklaşan yerel seçimlerden en güçlü biçimde çıkmanın yolunu açmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İstişare yaptık’

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başta Genel Başkan, yıllardır siyaset yaptığımız yol arkadaşlarımızı kırmadan, ancak yurttaşlarımızın, tabanımızın ve örgütümüzün bizlerden beklentilerini karşılayacak bir çare arayışı içindeyiz. 28 Mayıs’tan sonra kamuoyu önünde verdiğim tüm demeçlerde de bunun yolunu aradığımızı anlatmaya çalışıyorum.”

Yapılan toplantıda partideki bazı görevden almalarla ilgili değerlendirme yaptıklarını aktaran Özel, “Partimiz olağan kurultay sürecine girmiştir, bu sürecin sağlıklı işlemesini istiyoruz. Demokrasinin olmazsa olmazı fikir alışverişinde bulunmak, istişare etmek ve ortak aklı aramaktır. Bu nedenle bu sürece zarar vereceğini düşündüğümüz örgütümüzde yaşanan bazı görevden almalarla ilgili arkadaşlarımızla istişare yaptık, bundan daha doğal bir şey yoktur” değerlendirmesini yaptı.

‘Parti içindeki ya da dışındaki kötücül akıl’

Toplantının sızdırılmasının sert sözlerle eleştiren Özel, “Bu toplantıya özel bir gizlilik atfetmemize rağmen, toplantının kaydedilerek servis edilmesi ve bu toplantının ‘ihanet’ başlığı altında yansıtılması partimiz içinde ya da partimiz dışında kötücül bir aklın devrede olduğunu göstermektedir. Bir toplantının ses veya görüntü kaydını katılımcıların rızası olmaksızın elde etmek ve yayınlamak özel hayatın gizliliğini ihlal eden ağır bir suçtur. Hukuka ve ahlaka aykırı bu yöntemi uygulayanlar, CHP’nin demokrasi kültürüne, tarihine, kurumsal kimliğine yabancı olduklarını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

MYK’ya neden katılmadığını böyle açıkladı

Özel, dün gerçekleşen MYK toplantısına katılmama gerekçesini de şu sözlerle açıkladı: “Bugün yapılacak Merkez Yönetim Kurulu toplantımız dün akşam saatlerinde ilan edildiğinde seçim bölgem Manisa’daydım ve toplantının gündeminin yalnızca bazı örgütlere yapılacak görevlendirmeden ibaret olacağı bilgisini alınca Ankara’daki toplantıya katılmadım.”

Özel, başına yansıtan istifa ve görevden almaya ilişkin haberlere dair de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bugün bazı yayın organlarına Merkez Yönetim Kurulu toplantısında grup yönetiminden bazı isimlerin görevden alınması ya da istifalarının istendiği bilgileri yansıdı. Bu konunun toplantıda hiç gündeme gelmediğini öğrendim, bazı MYK üyelerinin bu konuda talepleri gündeme getirdiğini söylediğini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz seçilmiş Parti Meclisi üyeleridir. Grup Başkanı ve Grup Başkanvekilleri ise Meclis Grubunca seçilmektedir. Partimizin iç mevzuatında grup yöneticileri için görevden alma gibi bir mekanizma bulunmamaktadır.”

Kılıçdaroğlu: CHP’nin değişime değil yenilenmeye ihtiyacı varKılıçdaroğlu: CHP’nin değişime değil yenilenmeye ihtiyacı var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.