İmamoğlu ve ekibi İstanbul’u sildi süpürdü; kendisi 1 milyon oy fark attı, CHP kentteki 39 ilçenin 26’sını aldı

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 51'inii alarak yeniden büyükşehir belediye başkanlığına seçildi. CHP elindeki 14 ilçe belediyesini ise Beyoğlu ve Eyüpsultan gibi 12 belediye daha alarak 26 ilçeye yükseldi. Belediye Meclisi'nde rahatladı.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Yerel seçimlerde sonucu en çok merak edilen kent olan İstanbul’da Anadolu Ajansı’na (AA) göre oyların yaklaşık yüzde 82’si sayıldı. CHP adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 50 oyla ipi göğüsledi.

Aynı verilere göre AK Parti adayı Murat Kurum, yüzde 40 oyla ikinci sırada.

Oy sayım işlemi devam ediyor.

Ekrem İmamoğlu oy verme işleminin son bulmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı’na gitti.

CHP’li 14 ilçe sayısı 25’e çıkıyor

AK Parti’den CHP’ye geçmesi muhtemel görünen ilçeler şöyle: Beyoğlu, Beykoz, Çatalca, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Şile, Pendik, Bayrampaşa, Bahçelievler, Tuzla, Çekmeköy. CHP, Beyoğlu ve Eyüpsultan dahil 25 ilçede önde.

İstanbul’da 39 ilçeden 25’inde CHP, 14’ünde AK Parti ilk sırada.

CHP’nin yarışı önde götürdüğü ilçeler arasında Üsküdar, Beyoğlu, Silivri, Çatalca, Şile, Çekmeköy ve Eyüpsultan da var.

İstanbul’un 39 ilçesi: 2019 ve 2024 yerel seçim sonuçları

İlçe 2019 2024
Adalar CHP CHP
Arnavutköy AK Parti AK Parti
Ataşehir CHP CHP
Avcılar CHP CHP
Bağcılar AK Parti AK Parti
Bahçelievler AK Parti AK Parti
Bakırköy CHP CHP
Başakşehir AK Parti AK Parti
Bayrampaşa AK Parti CHP
Beşiktaş CHP CHP
Beyoğlu AK Parti CHP
Beykoz AK Parti CHP
Beylikdüzü CHP CHP
Büyükçekmece CHP CHP
Çatalca AK Parti CHP
Çekmeköy AK Parti CHP
Esenler AK Parti AK Parti
Esenyurt CHP CHP
Eyüpsultan AK Parti CHP
Fatih AK Parti AK Parti
Gaziosmanpaşa AK Parti AK Parti
Güngören AK Parti AK Parti
Kadıköy CHP CHP
Kâğıthane AK Parti AK Parti
Kartal CHP CHP
Küçükçekmece CHP CHP
Maltepe CHP CHP
Pendik AK Parti AK Parti
Sancaktepe AK Parti CHP
Sarıyer CHP CHP
Silivri MHP CHP
Şile AK Parti CHP
Sultanbeyli AK Parti AK Parti
Sultangazi AK Parti AK Parti
Şişli CHP CHP
Tuzla AK Parti CHP
Ümraniye AK Parti AK Parti
Üsküdar AK Parti CHP
Zeytinburnu AK Parti AK Parti

İmamoğlu: 1 milyonun üzerinde farkla kazandık

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı.

“1 milyonun biraz daha üzerinde bir farkla birinci durumdayız” diyen İmamoğlu, “Yeni dönemdeki yetkiyi İstanbul halkı bize vermiştir diyebiliriz. Elbette esas olan Yüksek Seçim Kurulu açıklamaları ve mazbata anıdır ama Şu an itibariyle sonuçlar hemen hemen belli oldu” şeklinde konuştu.

İlçe belediyelerinde de hedeflerine büyük oranda ulaştıklarını söyleyen İmamoğlu, “14 belediyemizin tamamı görevimize devam edeceğimiz belediyeler, hiçbir sorun yaşamadık. Bunların yanı sıra 11 belediyede de artık sonuçlanma aşamasına girilmiş, neredeyse sonuçlar belli oldu diyebileceğimiz ilçeler. Bu ilçeler Beyoğlu, Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Silivri, Çekmeköy, Eyüpsultan, Sancaktepe, Tuzla, Üsküdar ve Şile. Başta Gaziosmanpaşa ve Pendik gibi pek çok ilçede rekabet kafa kafaya devam ediyor. İlçelerde oyların tasnifi noktasında yoğun emek gösteren dostlarıma çok ama çok teşekkür ediyorum. Bu noktada ıslak imzalı tutanaklar, il başkanlığımıza ulaşana kadar takibin en sıkı şekilde yapılmasını yol arkadaşlarımıza iletmeyi bir borç biliyoruz” dedi.

Kendisine destek verenlere teşekkür eden İmamoğlu şunları söyledi:

“Bu başarının elbette paydaşları var. Saygıdeğer Genel Başkanımız Özgür Özel’e, Merkez Yönetim Kurulu üyelerimize, Parti Meclisi üyelerimize, milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. İstanbul’da olağanüstü bir örgütsel mücadeleyi veren İl Başkanımız nezdinde bütün örgüt üyelerimize, kadın ve gençlik kollarımıza, ilçe başkanlarımıza, üyelerimize yürekten teşekkür ediyoruz. Bu organizasyonumuza gönüllü katılan on binlerce insanımızın varlığı bizi çok mutlu etmiştir. Elbette İstanbul ittifakını içselleştiren ve bu ittifakı güçlendiren halkımıza, İstanbul ittifakı kavramını kabul eden herkese yürekten teşekkür ediyorum.

Millet seçimlerde sadece kimin yöneteceğine karar vermez. Aynı zamanda seçime giren herkese görevler verir. Seçmen ne mesaj verdi, millet ne görev verdi diye anlamakla yükümlüyüz. Milletin sandıkta verdiği görevleri yok sayanlar, doğru anlamayanlar eninde sonunda milletin gönlündeki yerleri kaybederler. Bugün İstanbullular bana icraatçı, halkçı, dayanışmacı belediyecilikte tam yol ileri görevini vermiştir. Bu gece 16 milyon İstanbullu sadece bana değil elbette iktidara, rakiplerimize, Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerine de mesajlar vermiştir. Milletin iktidar söylediği şudur: Bugün hükümet-belediye ilişkileri açısından yeni bir dönemin ele alınması sorumluluğunu yüklemiştir. İstanbulluların açık iradesi ile karşısında yeni metrolar başta olmak üzere nedensizce bekletilen tüm imzaların bir an önce tamamlanması ve yatırımların geciktirilmemesi, engellenmemesi görevini vermişlerdir. Merkezi idare, yerel yönetimleri yok sayarak hareket etmemesi bir sürecin başlatılması ve İstanbul’un depremle ilgili mücadelenin seferberliğe dönüşmesi görevini vermiştir.”

İstanbul il binasında konuşma yapan İmamoğlu, Saraçhane’ye geçerek orada da vatandaşlarla buluşarak bir konuşma yaptı.

İmamoğlu Saraçhane’de

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları ile birlikte bir kişinin vesayetinin sona erdiğini söyledi.

İmamoğlu 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Saraçhane’de konuşma yaptı.

İmamoğlu konuşmasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e teşekkür etti.

CHP’nin İstanbul’da 14 ilçe belediyesine yenilerinin eklediğini belirten İmamoğlu, Fatih, Gaziosmanpaşa ve Pendik’te rakabetin sürdüğünü açıkladı.

“Halk bizi seçerek bize ne mesaj verdiyse hükümete de verdi”  ifadesini kullanan İBB Başkanı, “İstanbul’a hizmette seçilen seçilene saygı gösterecek. Kimse Vesayet kuramaz. Kanal yok, kanal yok. İstanbul var” açıklamalarında bulundu.

İmamoğlu’nun Saraçhane’de yaptığı konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“16 milyon İstanbullu kazandı. Kutlu olsun. Bu seçimin kaybedeni yok. Bizim olduğumuz yerde öteki yok.

Milletin her ferdine, her inancına, bütün mezheplerine, bu şehrin Kürtlerine, her etnik kökenden insanına hayırlı olsun.

Bu şehir bize Fatih Sultan Mehmet’in emaneti. Bir çağ kapattı bir çağ açtı. Biz de bu seçim ile birlikte bu kenti baskısı altına alan birçok kötülüğü kenara ittik. Bu şehrin parasının çarçur edilemesini kenara ittik. Bu şehirde yeni bir kültür başladı. Milletin parası artık milletin oldu. Bundan yüz yıl önce bu şehir beş yıl işgal altında kaldıktan sonra tekrar bu şehrin kurtuluşuyla bu şehir aynı zamanda bize Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetidir.

Buradan bazı teşekkürleri etmek istiyorum. Bu yolculuğun en güçlü şekliyle birlikte tasarlayarak güçlü bir başarı elde etmemizi sağlayan Özgür Özel’e teşekkür etmek istiyorum. Partinin milletvekillerine, parti meclis üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. İstanbul’da tek bir oyumuza bile zeval gelmemesini sağlayan il başkanımız Özgür Çelik’e teşekkür etmek istiyorum. Partimizin yöneticilerine teşekkür etmek istiyorum. İstanbul Gönüllüleri’ne teşekkür etmek istiyorum.

İstanbul ittifakı toplumun içselleştirdiği, 16 milyon İstanbulluya yürekten teşekkür ediyorum. Bizler bu seçimi bitirdikten sonra halk bize ne mesaj verdi diye düşünüyorum. Halk rakiplerimize, sayın Cumhurbaşkanına ne mesaj verdi?

Sizler bize dediniz ki İstanbul’da israf dönemi bitti. Partizanlık bitti bitti. Partizanlık yok, liyakat var. Halkçı belediyecilik var. Bu anlayış kazanmaya devam edecek. Her İstanbulluya eşit ve adil hizmetin ulaştığı dönem devam edecek. Milletimiz bize dedi ki hızını arttır.

Halk bizi seçerek bize ne mesaj verdiyse hükümete de verdi. İstanbul’a hizmette seçilen seçilene saygı gösterecek. Vesayet kuramaz. Kanal yok, kanal yok. İstanbul var.

Bir kişi emir vermez. Millet emir verir. Millet talimat vermez. Millet emir verir.

Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir. Millet her zaman kazanır demiştik, millet kazandı. Millet kazanmaya devam edecek. Çok daha güzel yelken atacak.

Artık Beyoğlu bizimle. Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Silivri, Çekmeköy, Eyüpsultan, Sancaktepe, Tuzla, Şile, Üsküdar. Şu anda rekabetin devam ettiği ilçelerimiz var. Fatih, Gaziosmanpaşa, Pendik…

Biz onların yaptığı saygısızlığı yapmadık yapmayız. Sandıktan çıkanı emir kabul ederiz.”

2019’da neler yaşanmıştı?

31 Mart 2019 seçimlerinde sekizi partili toplam 24 aday vardı. CHP’nin adayı İmamoğlu o zamanlar partisinin işbirliği yaptığı İYİ Parti tarafından da desteklenmekteydi. Seçimlerde aday çıkarmayan HDP de herhangi bir işbirliği olmadan İmamoğlu’nu desteklemişti. Seçim öncesi HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ’’Varsa azıcık hatırım, ricam şudur ki, gerekirse bağrınıza taş basın, ama mutlaka sandığa gidip ‘Faşizme hayır’ anlamına gelecek oyunuzu kullanın’’ demişti.

Bu seçimlerde 4 milyon 171 bin 118 oy alan İmamoğlu 21 bin 462 oy farkla seçimi kazandı.

İl genel meclisi seçimlerinde tablo şöyleydi:

  • AK Parti- Yüzde 45,57
  • CHP- Yüzde 38,53
  • HDP- Yüzde 4,01
  • İYİ Parti- Yüzde 3,47
  • Saadet Partisi-Yüzde 2,63
  • MHP- Yüzde 2,15

Ancak AK Parti ve MHP’nin itirazlarını değerlendiren YSK, ‘kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi’ gerekçesiyle seçimleri iptal etti. İlçe seçimleri içinse iptal kararı alınmadı.

23 Haziran’da yapılan ‘tekrar’ seçimi öncesi PKK lideri Abdullah Öcalan’dan HDP’ye  ‘tarafsızlık’ mektubu gelse de TRT ekranlarına Osman Öcalan gibi kırmızı bültenle aranan bir isim çıkarılsa da sonuç değişmedi.

İmamoğlu farkı 23 Haziran 2019’da 806 bine çıkardı. İki ay arasındaki puan farkı 9,22 oldu. Yeni İBB Başkanı ayrıca İstanbul’un tüm ilçelerinde oyunu artırmayı başardı, 28 ilçede birinci oldu.

Artık İmamoğlu Bahçelievler, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çekmeköy, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile ve Üsküdar gibi AK Parti’nin ‘kale’ sayılan ilçelerinde de öndeydi.

14 Mayıs 2023

Muhalefet lehine olan bu tablo 14 Mayıs seçimlerinde de değişmedi. Kılıçdaroğlu iki turda da Erdoğan’ın önünde yarışı tamamladı. İkinci turda farkı açan Kılıçdaroğlu yüzde 51,78’le yarışı İstanbul’da Erdoğan’ın önünde bitirdi.

AK Parti 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 36,03, MHP’yse yüzde 6,24 oy aldı.

İYİ Parti hariç Millet İttifakı partilerine listesinde yer veren CHP’nin İstanbul’daki oyu yüzde 28,33 olmuştu. İYİ Parti’nin oyuysa yüzde 8,07’yle bir önceki seçimle aynı seviyedeydi.

DEM Parti’nin öncülü Yeşil Sol Parti’yse İstanbul’da yüzde 8,18’di. Seçime Yeşil Sol Parti’yle ittifak halinde giren TİP ise yüzde 4,04 oy oranındaydı.

Yeniden Refah Partisi de İstanbul’da yüzde 3,26 oy alarak Türkiye ortalamasının üstünde bir oy oranına ulaşmıştı.

Muhalefetten son gün temposu: Özel İzmir'de, İmamoğlu sahil şeridinde, Yavaş Altınok'un kalesindeMuhalefetten son gün temposu: Özel İzmir’de, İmamoğlu sahil şeridinde, Yavaş Altınok’un kalesinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.