İYİ Parti oylarını artıramadı

Millet İttifakı'nın ikinci büyük partisi İYİ Parti bu seçimlerde MHP'nin altında oy aldı. Geçen seçimlere göre milletvekili sayısını 43'ten 44'e çıkardı. Ancak kesin olmayan sonuçlara göre oy oranı yüzde 9.96'dan, yüzde 93'e düştü.

Siyaset 15 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Millet İttifakı içinde ikinci genel seçimine giren İYİ Parti 2018 seçimlerine göre vekil sayısını 43’den 44’e çıkardı. 2018 genel seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 9.96 oy alan İYİ Parti’nin bu seçimde kesin olmayan sonuçlara göre oyu yüzde 9.93’e geriledi.

Sinan Ateş’in memleketinde dikkat çeken sonuç

Aralık ayında öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in memleketi olan Bursa’da da dikkat çekici bir sonuç yaşandı. Katillerinin bulunması konusunda yoğun bir kampanya yapan İYİ Parti 2018 genel seçimlerinde Bursa’dan yüzde 12.45 oy alan oy almışken, bu seçimlerde yüzde 12.09’da kaldı. Öte yandan Bursa’dan 2 vekil çıkararak, vekil sayısını korudu.

Ankara’da yüzde 1 yükseldi

İYİ Parti Ankara’da geçen seçimlerde aldığı gibi bu seçimde de 5 vekil kazandı. Ankara’da vekil sayısını koruyan İYİ Parti oy oranını ise arttırdı. 2018 seçimlerinde yüzde 12.01 oy alan İYİ Parti bu seçimde yüzde 13.04 oy aldı.

İstanbul’da yerinde saydı, İzmir’de yükseldi

En çok milletvekili çıkaran İstanbul’da da İYİ Parti’nin vekil sayısı değişmedi. Bu seçimde de İYİ Parti üç bölgede 8 milletvekili çıkardı. İzmir’de ise geçen geçen seçime göre vekil sayısını 2’den 3’e çıkardı.

İYİ Parti’nin seçimlerde Ünal Karaman ve Gökhan Zan gibi eski milli futbolcuları da aday göstermişti. Ünal Karaman Konya birinci sıradan milletvekili olurken, Hatay ikinci sıradan aday olan Gökhan Zan seçilemedi.

Türkeşler mecliste

İYİ Parti’nin bir başka önemli adayı ise MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş’in kızıydı. Adana birinci sıradan aday gösterilen Ayyüce Türkeş Adana Milletvekili olarak TBMM’de görev alacak. Ağabeyi Tuğrul Türkeş de Ak Parti’den Ankara milletvekili seçildi.

Ak Parti 2018'e yaklaştı: TBMM'de 266 milletvekiliAk Parti 2018’e yaklaştı: TBMM’de 266 milletvekili

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.