İYİ Parti seçim beyannamesini açıkladı: Akşener, “Recep Bey ve arkadaşlarına adil olacağız” dedi

İYİ Parti seçim beyannamesini açıkladı ve milletvekili adaylarını tanıttı. Ankara'daki törende konuşan İYİ Parti lideri Akşener, İstanbul İl Başkanlığına isabet eden kurşunları hatırlattı, iktidarı deprem üzerinden eleştirdi. Beyannamede öne çıkan başlıklar ise adalet, kadın hakları ve eğitim oldu.

Siyaset 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine hazırlanan İYİ Parti, seçim beyannamesini ATO Congresium’da gerçekleşen toplantıyla açıkladı. Burada konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, 14 Mayıs sonrası için AK Parti’ye “adalet” hatırlatması yaptı.

İYİ Parti lideri, “Adaletin dönüp dolaşıp bir gün, en çok kendilerine lazım olacağını unutuyorlar. Ama biz İYİ Parti olarak buradan söz veriyoruz: 14 Mayıs’tan sonra milletimizin sandıkta uğurlayacağı Recep Bey ve arkadaşlarına da adil davranacağımıza söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Akşener’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ne yazık ki bugün Türkiye’de bize geçmişimizi unutturmak isteyenler var. Bizi 20 yıllık bir kısır döngünün içine sıkıştırmak isteyenler var. Tarihimizi küçümseyerek kendini büyütmek isteyenler var. Cumhuriyet değerlerimizi yok sayanlar var. Ne yazık ki bugün Türkiye’de tarihin yüz karası, vicdanı kin karası, ahlakı da günah karası olan ciddiyetsiz, beceriksiz ve yüzsüz bir iktidar var.

Atılan onca iftiraya rağmen biz hala buradayız. Kurulan onca tuzağa rağmen biz hala buradayız. Çevrilen onca dümene, barikatlara hatta kurşunlara rağmen biz hala buradayız. 14 Mayıs’ta tarih yazacağız.

İYİ Parti’nin seçim beyannamesi ve aday tanıtım toplantısına partililer yoğun ilgi gösterdi

‘İnsanlarımızı yaşatamadılar’

Kahramanmaraş’ta, Adana’da, Diyarbakır’da, Gaziantep’te, Osmaniye’de, Şanlıurfa’da, Kilis’te, Malatya’da insanlarımızı yaşatamadılar. Mesela Recep Bey çıktı, ‘Kader planı’ dedi. ‘Ölüm bu işin fıtratında var’ dedi. Hatta daha dün Hatay’da daha da ileri gittiler ‘Bu depremde rahmet var’ dediler. Bunu diyecek kadar ölçüyü kaçırdılar. Sonuç ne oldu? Ne sellerde, ne depremlerde ne maden facialarında insanlarımızı yaşatamadılar.

Mesela ‘Ya davulcuya ya zurnacıya’ dediler, ‘Kadın evinin süsüdür’ dediler, ‘O saatte orada ne işi varmış’ dediler, ‘Kadının karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etmeyeceksin’ dediler. Hem de bunu hakimler dedi, hakimler! Sonuç ne oldu? Ceren’leri, Özgecan’ı, Emine’yi, Dilara’yı, Raziye’yi ve daha nice kadını yaşatamadılar.

Başkentin göbeğindeki alçak bir suikastı görmezden geldiler. Katilleri, azmettiricileri, alçaklığa ortak olanları bilmezlikten geldiler. Yargı süreçlerine müdahale ettiler. Gencecik bir akademisyenin kanını yerde bıraktılar. Yani Sinan Ateş’i de yaşatamadılar. İşte tam da bu nedenle bizler bugün buradayız. Dimdik, omuz omuza ayaktayız. Çünkü devletimizin beceriksiz bir iktidarın elinde içine düşürüldüğü bu acizliği reddediyoruz. Cumhuriyetin ikinci asrında yaşatan bir Türkiye’yi ve yeni bir toplumsal sözleşmeyi vadediyoruz. Çünkü biz gerçek bir huzur ve refahın tam ve kamil bir demokrasiden geçtiğini görüyor ve biliyoruz.

Toplumsal sözleşmemizin ilk unsuru adalet. Adalet, millete hak ettiği yaşam standartlarını sunma erdemidir. Demokratik bir hukuk devletinde adalet anlayışı, insanlara sadece yasalar önünde eşitlik sunmaz, toplumsal gelişimin de önünü açar. Bugün AK Parti eliyle ülkemizdeki adalet anlayışı, iktidar mensuplarının faydalandığı evrensellikten uzak bir kavrama dönüştü. Adalet, kendinden olanları kayırmak demek.

Kurşun bize atılıyor mağdur olan yine onlar oluyor. Yahu arkadaşlar, ben bir kadınım kadın! Yani sizden de bana geçti. Bir türlü mağdur olamadınız hayatınız boyunca ben de sizden gördüm ben de mağdur olamıyorum. Küfür edilen benim, iftiraya uğrayan benim, namusuna şerefine laf edilen benim. Bir kere ağlayamadım, bir kere mağdur olamadım. Kereste gibi adamlar mağdur gibi geziyor ya!”

Beyannamede öne çıkanlar

Beyannamede partinin kuruluşundan bu yana adalet, kalkınma, tarım, ekonomi, sağlık, eğitim ve terörle mücadele konularında kamuoyuyla paylaşılan politikalar ile ortaya koyduğu hedefler yer aldı.

Afetlere karşı önlemler ve bu yöndeki projelere geniş yer verilen beyannamede, bu kapsamda olası depremlere hazırlık amacıyla hızlı sonuç alınabilecek kısa ve orta vadeli master planlar hazırlanacağı bilgisi paylaşılıyor.

Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı kurulması vaadinin de yer aldığı beyannamede, ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde sürdürülebilir yaşamın sağlanması ve iktisadi faaliyetlerin yeniden başlaması hedefi doğrultusunda hazırlanan “İnsani Sanayi Bölgeleri Projesi” dikkati çekiyor.

İYİ Parti’nin beyannamesinde Suriyeli ve diğer ülke uyruklu sığınmacılar ile kaçak göçmenlere yönelik politikalara ağırlık verildi.

Bu kapsamda Türkiye’nin demografik yapısını ve milli kimliğini koruma hedefli hazırlanan “Milli Göç Doktrini” ile “Açık Kapı-Açık Hudut” politikasına son verileceği, “geçici sığınmacı statüsü”nün kaldırılacağı beyannameye yansıdı.

Beyannamede bu çerçevede oluşturulan strateji belgesi ve eylem planıyla Türkiye’deki Suriyelilerin 2026’ya kadar kademeli olarak ülkelerine dönüşüne ilişkin politikalara yer verildi.

Meral Akşener Bolu’da: Helal oylarınızla başbakan olmak istiyorumMeral Akşener Bolu’da: Helal oylarınızla başbakan olmak istiyorum

İYİ Parti’den kişiye özel seçim beyannamesi

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, “Herkes eşit, herkes farklı” sloganı ile partisinin hazırladığı “kişiye özel seçim beyannamesini” tanıttı. Seçmenlerin kişisel özellikleriyle ilgili bilgilerin ve bilgi edinmek istediği konuların girildiği beyannamede, İYİ Parti’nin vaatleri yer alıyor.

İnteraktif haritalı seçim beyannamesine, www.turkiyetarihyazacak.com sitesinden ulaşılıyor. 3 adımda seçim vaatlerinin öğrenilebileceği portalda seçmenler öncelikle bir il seçiyor ve cinsiyet, yaş, çalışma durumu gibi bilgileri giriyor. Sonrasında bilgi edinmek istenilen konular seçiliyor. Bu bilgilerin ardından İYİ Parti’nin konu ve kişi hakkında hayata geçirmeyi planladığı vaatler anlatılıyor.

Özlale, seçim interaktif seçim beyannamesi haritasını, yapılan toplantıda şu sözlerle tanıttı:

“Herkesin eşit haklara sahip olduğu bir Türkiye inşa edebilmek için, yeniden ve daha iyisini inşa edebilmek için herkesin farklı olduğunu ve farklı ihtiyaçlara sahip olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Yıllar önce genel başkanımızın söylediği gibi; bu kimlik kartını taşıyan herkes eşit, herkes farklı. Bugün halkımıza bir bütün olarak vadettiğimiz toplumsal sözleşmemizi, seçim beyannamemizi her bir vatandaşımızla imzalamamız gerektiğine inanıyoruz. Bizler bugün, Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olan kişiye özel seçim beyannamesini sizlerle paylaşmanın, üretmenin gururunu taşıyoruz. Herkes eşit, herkes farklı!  Yapay zekayı kullanarak bir web portalı hazırladık; www.turkiyetarihyazacak.com. Sağ tarafta tüm beyannamelere geldiğiniz zaman bütün illerin kalkınma raporları hazır. İyi Parti’nin her il için hazırladığı vaatleri kalkınma raporlarında.  85 milyonun 85 milyonu için ayrı bir seçim beyannamesi hazırladık.”

Beyannamenin özetini buradan okuyabilirsiniz.

İdris Naim Şahin kararı İYİ Parti'yi karıştırdı... Aytun Çıray eski defterleri açtıİdris Naim Şahin kararı İYİ Parti’yi karıştırdı… Aytun Çıray eski defterleri açtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.