Kaftancıoğlu’ndan Akşener’e: Milletvekillerini diyet olarak vermedik

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP’den İYİ Parti’ye 15 milletvekili transferi yapılmasından pişman olduğunu belirten İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e “Ne sayın Kılıçdaroğlu, ne ben, ne de Cumhuriyet Halk Partililer bu milletvekillerini bir diyet olarak vermedik” diye yanıt verdi.

Siyaset 29 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP içinde başlayan değişim tartışması devam ediyor. Diğer taraftan Millet İttifakı içinde yer alan İYİ Parti lideri Meral Akşener’in sözleri de CHP’de tepkiyle karşılandı ve değişim tartışmalarının yanına yeni bir tartışma başlığı eklenmiş oldu. Dün CHP içindeki iki önemli isim değişim çağrıları ve Akşener’in sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Sözcü Gazetesi’nden Ruhat Mengi’ye konuştu.

Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “CHP’den 15 milletvekili istedik, en büyük pişmanlığımdır. Bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in ‘Diyet’ine döndü bu iş” sözlerine yanıt verdi.

Kaftancıoğlu, “Ben saygı duyarım, kendi görüşü olarak pişmanlık duyabilir ama ben de o 15 milletvekilinin verildiği partinin İl Başkanı olarak şunu söyleyebilirim; ne Sayın Kılıçdaroğlu, ne ben, ne de Cumhuriyet Halk Partililer bu milletvekillerini bir diyet olarak vermedik, ya da ‘size bunu veriyoruz ama sonrasında bunu hatırlatırız’ duygusu aklımıza gelmedi. Ben o milletvekillerimizin nasıl ağlayarak gittiğinin tanığıyım, biz Türkiye demokrasisine katkı sunsun, herhangi bir siyasi partinin seçime girme hakkı engellenmesin diye verdik. Orada Sayın Akşener belki televizyondaki tartışmaların etkisiyle veya kim ne söylediyse öyle düşünmüş olabilir ama Cumhuriyet Halk Partisi’nde liderimiz ve bizler bunun demokrasiye katkı olsun diye verildiğinin bizzat tanığıyız” ifadelerini kullandı.

CHP’deki değişim tartışmasına İlgezdi de girdi: Sahaya çıkan arkadaşlar kendisine baksınCHP’deki değişim tartışmasına İlgezdi de girdi: Sahaya çıkan arkadaşlar kendisine baksın

Değişim çağrılarına ‘kamuoyu önünde konuşulmamalı’ yanıtı

Canan Kaftancıoğlu, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması durumunda eski Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’yı destekleyeceği yönündeki iddiaları yalanladı.

Kaftancıoğlu, başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı değişim çağrısı olmak üzere, CHP’de değişim tartışmalarının kamuoyu önünde yapılmasını eleştirdi, parti kurullarında konuşulması gerektiğini söyledi. CHP’nin dışından yapılan eleştirilere ve genel başkan önerilerine ise “Gelsin örgütlü mücadelemize, birlikte mücadele edelim” yanıtını verdi.

Kaftancıoğlu, “Kılıçdaroğlu’nu tanıyan biri olarak asla koltuğa yapışmak gibi bir duygusu olmadığını bizzat biliyorum, bunu iddialı söyleyebilirim. Kılıçdaroğlu örgütünü dinleyecektir, örgütü kendisini adaylaştırırsa o sorumluluktan kaçmayacaktır, örgütten aksi yönde bir ses gelirse de aday olmaz.” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu cephesinden Kaftancıoğlu’na ‘profil’ göndermesi

Kaftancıoğlu, “Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan olmasaydı Cumhuriyet Halk Partisi’nde benim gibi bir siyasi aktör -beğenirsiniz, beğenmezsiniz- olamazdı. Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan olmasaydı çok büyük ihtimalle Ekrem İmamoğlu profilinde birisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olamazdı. O zaman da mesela ‘sağcıydı’ derlerdi; eş dost, tanıdık, il başkanı, yakını kim ise getirir onu belediye başkan adayı yaparlardı” ifadelerini kullandı.

Kaftancıoğlu’nun bu sözlerine gün içinde İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun yaptığı bir paylaşımla göndermede bulundu.

Ongun, kişisel sosyal medya hesabından “Profil”den İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ” ifadelerini kullanarak şu fotoğrafları paylaştı.

Bülent Tezcan: Böyle devam ederse birçok yeri riske edeceğiz

Öte yandan CHP’de 28 Mayıs seçimlerinin ardından yaşanan “değişim” tartışmasına Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerden Bülent Tezcan da katılmıştı. Önceki gün BBC Türkçe’ye verdiği röportajında “Değişim önce liderlik değişimiyle başlar. Çünkü büyük değişimler liderlik değişimiyle başlamıştır” diyen Tezcan, dün de Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerden Bülent Tezcan ardı ardına değişim çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun partiye ve medyaya verdiği mesajların ‘gitmemek’ üzere kurulu olduğunu söyleyen Tezcan, “Üç madde saydım: Kısa vadede yapacağımız iş, liderlik değişimi. Olağanüstü kurultay bir seçenekti, olmadı. Olağan kurultay takvimi başladı. Önümüzde yerel seçimler var. Ekim sonuna kadar kurultayı tamamlayıp kısa vadede liderlik, liderlik değişimi ve seçim muhasebesini bitirmemiz lazım. Orta vadede yapmamız gereken yerel seçimlere hazırlık. Üçüncü aşama da bir sonraki Olağan kurultay” diye konuştu.

Tezcan beklenenin Kılıçdaroğlu’nun seçim gecesi istifa edip “değişime önder olacağım” demesi olduğunu belirtti.

Tezcan, CHP seçmenindeki “İstanbul kaybedilecek” endişesiyle ilgili de “Ekrem Bey ‘Ben belediye başkanlığını bırakayım’ demiyor. Tam tersine ‘her konuyu masaya yatıralım ve konuşalım’ diyor. Kimse korkmasın! Bu yaklaşımların hiçbirisi İstanbul’u kaybetmeye yönelik yaklaşımlar değil. Tam tersine böyle devam ederse sadece İstanbul’u değil birçok yeri riske edeceğiz” dedi.

Bülent Tezcan ‘değişim’ dedi: Kılıçdaroğlu da dahilBülent Tezcan ‘değişim’ dedi: Kılıçdaroğlu da dahil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.