CHP’de taşlar yerinden oynuyor, İmamoğlu’ndan ‘değişim’ mesajları

28 Mayıs yenilgisinin ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “devam” mesajı verse de, parti içi muhalefet hızlandı. Kılıdaroğlu’nun seçim sonrası konuşmasını beklemeden İstanbul’a dönen İmamoğlu, dün hem değişim mesajı verdi hem de “hızlı koşacağım” dedi.

Siyaset 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  yüzde 48.09 oy oranında kalarak rakibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası CHP’de “değişim” sesleri yükselmeye başladı.

Seçim gecesi “Mücadeleye devam edeceğim. Buradayız” diyen Kılıçdaroğlu’nun dün MYK’da da genel başkanlık makamında kalma iradesinin altını çizdiği öğrenilse de, parti tabanında değişim isteyenler sosyal medyadan da “kurultay” çağrısı yapmaya başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün İstanbul’un fethinin yıl dönümü nedeniyle Fatih Sultan Mehmet’in türbesini ziyaret edip dua etti.

Parti içi muhalefetin yaslandığı 3 gerekçe

Kulislerde seçimin sonuçlanmasının ardından iki kez kurmayları ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun, kendisine yöneltilen istifa teklifi için, “Şimdi gerek yok” yanıtını verdiği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun parti bu süreçte toplu istifa ya da görevden almalarla gündeme gelirse, 28 Mayıs yenilgisine dair CHP tabanındaki yenilgi hissinin pekişeceğini düşündüğü ve tüm yönetimsel değişiklikleri bu gerekçeyle ertelediği de öne çıkan iddialar arasında.

Parti içi muhalefetin 28 Mayıs’ın sonuçlarının yanı sıra, CHP’nin vekil sayısının azalması ve vekil verilen ittifak partilerinin seçim sonucuna katkısının küçüklüğünü de gerekçe gösterdiği öğrenildi.

Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayı’nın Temmuz 2023’te yapılması öngörülüyor.

Temmuz 2022’de düzenlenmesi planlanan kurultay, CHP Parti Meclisi’nin 15 Ocak 2022 tarihinde “olası erken seçim ve artan salgın şartları” gerekçesiyle aldığı karar uyarınca bir yıl ertelenmişti.

‘Değişmeyen tek şey değişimdir’

Olası değişimde adı geçen aktörlerin başında gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu cephesi de hareketli.

14 Mayıs seçimlerindekinin aksine, genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs seçimi sonrasındaki konuşmasına katılmayan ve hatta konuşmayı beklemeden İstanbul’a dönen İmamoğlu, seçim gecesi bir açıklama yapmayarak dikkatleri üzerine çekmişti; dün ise peş peşe mesajlar verdi.

İmamoğlu önce sabah saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayımla seçim sonuçlarını yorumladı ve değişim mesajı verdi:

“Kimse endişe etmesin. Her şey yeniden başlıyor. Unutmayın değişmeyen tek şey değişimdir. Her sahada, her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık.”

 

Kılıçdaroğlu’nun adını anmadı, ‘biz’ değil ‘ben’ dedi

Ardından akşam saatlerinde İstanbul’un Fethi’nin 570’inci yıldönümü nedeniyle Maltepe’de düzenlenen etkinlikte konuşan İmamoğlu’nun değişim mesajlarını sürdürdüğü görüldü.

14 Mayıs sürecinde kamuoyunun “Biz” diye konuşmasına alıştığı Ekrem İmamoğlu’nun artık neredeyse her cümlesini “ben” diye kurması ve çok uzun süren konuşmasında defalarca Tayyip Erdoğan’ın adını vermesine karşın bir kere dahi Kemal Kılıçdaroğlu’nun adını anmaması dikkat çekti.

‘Kişisel olarak sonuca üzgünüm’

İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

  • “Dün bir seçim bitti. Her şeyden önce oyunu kullanarak millet iradesinin ortaya çıkmasına katkı sunan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Millet İttifakı olarak seçimi kazanamadık. Kişisel olarak bu sonuca üzgünüm. Ülkem adına düşünceli ve kaygılıyım. Bu siyaset anlayışına karşı demokratik mücadelemize devam edeceğiz, devam edeceğim.
  • Şu tarifi kulaklarınızdan hiç çıkarmayın. Cumhuriyet yöneticilerin haddini bildiği ve her seferinde vatandaşlara hesap verdiği rejimin adıdır. Milletimiz Cumhurbaşkanlığı yetkisini Millet İttifakı adayına vermiştir. Ama adaletsiz koşullar vardır, demokrasi tarihimize olumsuz izler vardı. Muhalif seçmenleri ‘sapık terörist’ gibi kelimelerle itham etmiştir.

‘Parti ve kişiler olarak gerçekle yüzleşeceğiz’

  • Türkiye toplumunun değişim arzusunun dün akşam gördüğümüz sonuçtan çok daha büyük olduğunu biliyorum. Bu ülkede değişim arzusunu sil baştan yapmak zorundayız. Demokrasi talep eden kesimlerin mücadelesini siz sevgili gençler hep birlikte inşa etmeliyiz. Parti ve kişiler olarak bu gerçekle yüzleşeceğiz sebeplerini bulup çözümlerini gerçekleştireceğiz
  • Sizlere buradan bir ağabeyiniz kardeşiniz olarak söz veriyorum. Geri adım atmadan hep birlikte yürümeye devam edeceğiz. Doğru olduğuna inandığım her işe o sürecin en çalışkan neferi olma inancı ve tutkusuyla yola çıkarım. Bundan sonra da ülkemize bağlılığımızın millete olan sevgi ve saygımızın gereğini sonuna kadar yapacağız. Hep birlikte çok daha büyük inançla çalışmaya devam edeceğiz.
  • Yol almak bir tercihtir. Mutluluk yol almakla ilgilidir. Şimdi o yolda daha hızlı koşacağım. Keşke bugün her şey farklı olsaydı. Maalesef olmadı. Öğrenilmiş çaresizlikler benim defterimde yok. Bu sürece bir takım isimler koymak isteyenler olabilir. Ben bu işten anlamam. Klişe benzetmeler bende yok. Ben geçmişin anlamsız alışkanlıklarını asla rehber edinmedim. Ben gençlere bakıyorum sizi anlamaya çalışıyorum. Biz geleceği hep birlikte temsil ediyoruz. Birisi bugün İstanbul’un iradesine saygı duymuyor olabilir. Hayal kurmasına gerek yok. Dün dünde kalmıştır cancağızım. Ne sen, ne de uydurma yargı kararların İstanbul’u asla teslim alamayacak.”

Hamzaçebi de ‘değişim’ dedi

Dün parti içinde değişimi telaffuz eden isimlerden biri de CHP’de Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen Akif Hamzaçebi’ydi.  Hamzaçebi, seçim sonrası değerlendirme mesajında ateş püskürdü ve yerel seçimler öncesinde kurultay yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Konuya ilişkin detaylı haberimizi bu linkten okuyabilirsiniz.

Yok artık, Kılıçdaroğlu bırakmayacakmışYok artık, Kılıçdaroğlu bırakmayacakmış

 

CHP mahallesi fena karışacak, ama karışmazsa daha fenaCHP mahallesi fena karışacak, ama karışmazsa daha fena

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.