‘Değişim’ kazandı: CHP’de Özgür Özel dönemi

CHP’nin ‘kader kurultayı’nda konuşmalar sert, yarış çetindi. İlk turda Kemal Kılıçdaroğlu’nun 664, Özgür Özel’in 682 oy almasıyla seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu 536 oy alırken, Özel 812 oy alarak CHP’nin yeni genel başkanı oldu. Kılıçdaroğlu, rakibini kürsüden tebrik etmedi.

Siyaset 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde son derece sert ve ağır sözlerin söylendiği bir kurultay yaşandı ve sonunda ‘değişim’in adayı olarak yarışan Özgür Özel, mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu yenerek genel başkan seçildi. Özel ikinci tura kalan seçimde Kılıçdaroğlu’na fark attı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin “İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kurultayda 1366 delegesi genel başkanı, bugün de 60 üyeli Parti Meclisi ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu’nu seçecek.

İşte kurultaydaki tüm gelişmeler

10Haber dün gün boyu ve gece de CHP Kurultayını dakika dakika izleyerek okuyucularına aktardı.

Kurultay divan oluşumu öncesinde İlhan Cihaner genel başkan adaylığından çekildi. Çekilme kararını sosyal medya hesabından duyuran Cihaner medya manipülasyonu yapıldığını, kurultayın yalnızca iki kişinin yarıştığı “siyasetsiz” bir psikolojik savaşa dönüştürüldüğünü savunurken “imza savaşları” nedeniyle demokratik temsilin engellendiğini söyledi.

İlhan Cihaner’in çekilmesinin ardından CHP eski parti meclisi üyesi Örsan Öymen de genel başkanlık adaylığı için gerekli imzayı toplayamadı.

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nın gerçekleştiği Ankara Arena Spor Salonu sabah saatlerinden itibaren doldu. Salonda sahnenin sol tarafında kalan tribünler Özgür Özel’i destekleyenlere, sağ taraf ise Kılıçdaroğlu destekçilerine ayrıldı.

Değişimcilerin tribünlerine “Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde özgür CHP”, “Güçlü örgü, özgür gelecek”, “Değişimin yüzyılı, yüzyılın değişimi”, “CHP değişirse Türkiye değişir”, “Sokağın sesine kulak ver” pankartları asıldı. Ayrıca eski Başbakan Bülent Ecevit’in “CHP gücünü devrimcilikten, yani sürekli, süratli, temelli değişebilme yeteneğinden alır” sözlerinin yer aldığı poster asıldı.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerse “Yalnız değilsin”, Halkın umudu Kılıçdaroğlu”, “Hak hukuk adalet” pankartları açtı.

İmamoğlu salona girdi

Kurultay Divan Başkanlığını üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu saat 11.45’te değişimcilerin alkışlarıyla salona girdi.

Divan’da görev alacak diğer üyeler ise eşit paylaşıldı. Değişimcilerin adayı Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir’in; Genel Merkez adayları Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan ve Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın divan üyesi olarak görev alması kararlaştırıldı.

Adaylar salona nasıl girdi

Adaylardan Kemal Kılıçdaroğlu salona “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları eşliğinde eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile girdi. “Adaletin simgesi, dürüstlüğün simgesi haydi Kılıçdaroğlu” şarkısı ve “100 yaşındaki CHP’nin genel başkanı” anonsuyla salona giren Kılıçdaroğlu ve eşi salonda tur atarak partileri selamladı.

Kemal Kılıçdaroğlu salona böyle girdi.

Özgür Özel ise Zülfü Livaneli’nin “ey özgürlük” şarkısı eşliğinde girdiği salonda tur attı. Değişimcilerin tribününe “Atam iki büyük eserin de gençlere emanet. İlelebet cumhuriyet” yazılı dev pankart açıldı.

Özgür Özel salona böyle girdi.

Kurultayın açılışını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından tek aday Ekrem İmamoğlu oy birliğiyle divan başkanı seçildi.

İmamoğlu: Bu muhalefetin toptan şekilleneceği bir kurultay

Divan Başkanlığı oylanan Ekrem İmamoğlu kürsüye geldi. Salondakileri selamlayan İmamoğlu “Partimizin 38. Olağan Kurultayı’nın ülkemiz, devletimiz ve demokrasimiz için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Beni Divan Başkanı olarak öneren başta Genel Başkanım olmak üzere tüm kurultay delegelerine teşekkür ediyorum. Ankara’ya hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” dedi. İmamoğlu önce Mustafa Kemal Atatürk’ü, ardından  da partinin bugüne kadar ki genel başkanlarını tek tek sayarak andı.

İmamoğlu divan başkanı olarak konuşma yaptı.

CHP’nin kuruluş ve kurtuluş sürecinde üstlendiği rolden bahseden İmamoğlu “İlk günden beri cumhuriyetçi ve halkçıyız. Bu büyük ve sarsılmaz gücün delegesi olmak hepimiz için şereftir. Bu parti 600 yıllık bir imparatorluk çökerken nasıl devrimci bir hareket yarattıysa, ülkemizi işgal eden güçleri yenip dünyanın mazlum halklarına ilham kaynağı olmuşsa, nasıl demokratik siyasete yön verdiyse, dünya sosyal demokrasi hareketinde söz sahibi olmuşsa bugün bunu bir kez daha başarmalıyız. Ne yazık ki 21 yıldır iktidarda olan baskıcı zihniyet demokrasiye olan inancımızı tahrip etti. Asırlık yapımızı darmadağınık etti. Gençlerimizin kendilerine ve ülkemize olan inancını yerle bir etti. Çalışan nüfusun yüzde 60’ının asgari ücrete mahkum etti. Ülkemizin orta direğini yok etti. Yargı sistemini silah gibi kullanarak, bugünlerde gazetecilere yaptığı gibi muhalefet yapan herkesi içeri attı. Bunlar yalnızca baskıcı değiller aynı zamanda halkımızı büyük bir borç batağına soktular. Dış tehditler yükselmişken ne yazık ki bu beceri yoksunu ve baskıcı iktidarla ikinci yüzyıla adım atıyoruz. Biz bu fotoğrafı kabullenmiyoruz. Ülkemin de partimin de bundan daha iyisini yapabileceğini biliyorum. Ülkenin makus talihini bir kez daha yenebileceğimizi biliyorum. Bu yüzden bu kurultay tarihi bir kurultaydır. Bugün ve yarın ikinci yüzyılın inşasına giden büyük bir adım atacağız. Bu kurultay Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Sendikalardan sivil topluma gençlerden kadınlara herkesi çok umutlandıracak. Bu kurultay toplumsal muhalefete büyük bir güç verecek” dedi.

İmamoğlu yerel seçimlerle ilgili de “Kurultay biter bitmez her fabrikada her mahallede halkımızla buluşacağız. Her metropolde ilçede yerel seçimleri hep birlikte kazanacağız. Son 5 yılda ortaya koyduğumuz halkçı ve adil yerel yönetim başarısını ülkeye yayacağız. Yeter ki vatandaşın sesine kulak verelim. 2024 seçimlerini kazandıktan sonra 2028’i de 2029’u da biz kazanacağız. Sonraki seçimleri de biz kazanacağız” dedi.

İmamoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Sizleri ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetimizin coşkusunu doya doya hissetmeye çağırıyorum. Bugün ve yarın sizlerin iradesiyle güçlü bir vizyonun hikayesini hep birlikte yazmaya başlayacağız. Bunu hep birlikte hissedelim. Hiç şüphem yok ki 38. Kurultay’ımız yeni zaferlere açılan değerli bir Kurultay olacak. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Birlik ve beraberliğimizin var olduğu geleceğe yürüyeceğimizi biliyorum.”

Kılıçdaroğlu: Sırtımda hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım

Ardından açılış konuşması için Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye geldi ve “hoş geldiniz” diyerek salondakileri ve kongreyi takip edenleri selamladı. Kılıçdaroğlu konuşmasının başında aralarında gazeteci Tolga Şardan’ın da olduğu tutuklu isimleri anarken “Tolga Şardan’a, Can Atalay’a, Osman Kavala’ya, Selahattin Demirtaş’a, Tayfun Kahraman’a, Çiğdem Mater’e, Emine Özerden’e, Yiğit Ali Ekmekçi’ye ve Barış Pehlivan’a selam gönderiyoruz. Selam olsun size demokrasi kahramanları!” dedi.

Açılış konuşmasını Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.

Kılıçdaroğlu “Değerli yoldaşlarım, bu yıl CHP’nin 100. yılı. Yani ikinci yüzyılın arifesindeyiz. 100 yıllık bir tarih her siyasi partiye nasip olmaz. Bu tarih içerisinde kapatıldık, arşivlerimize elkondu, genel başkanlarımız tutuklandı, yılmadık 100. yılımızı kutluyoruz. Biz Kuva-yı Milliyecilerin partisiyiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün partisiyiz, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için mücadele edenlerin partisiyiz. Sevgili örgütüm, biliyorum zaman zaman sizi üzdüm, ama sizi utandıracak hiçbir şey yapmadım. Hep Türkiye için mücadele ettim” dedi.

Değişimcilere ve eski ortaklara sert tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultay açış konuşmasında parti içinde değişim isteyenlere ve isim vermeden eski ittifak ortağı İYİ Parti’ye sert sözlerle yüklendi.

Altılı Masa’nın kuruluş amacını anlatan Kılıçdaroğlu “İş cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım’ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık” dedi.

Seçim sonrasında parti içinde değişim tartışması başlamasını da eleştiren Kılıçdaroğlu “Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu” dedi.

Kılıçdaroğlu CHP’nin en büyük değişimi yaşayan parti olduğunu savundu:

“Hayatın kendisi değişir zaten. İlk değişimi, 2019’da en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. En büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Örneğin ne diyorlardı? ‘Bu CHP var ya, Sivas’ın ötesine gidemiyordu’ diyorlardı. Peki bugün, bugün oralardan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? Girilemeyen yerlere girdik. CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemez. Asla yan yana gelemez dedikleri insanlarla yan yana geldim, kucaklaştım. Dilimizi değiştirmek zorundaydım. Biz sadece muhalefet eden bir parti görünümündeydik. Ama öyle köklü bir değişim yaptık ki Türkiye’nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir parti olduk.”

Genel başkanlığı bırakmak için bir sonraki kurultayı işaret eden CHP lideri “Bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup yeni seçilen genel başkanı alkışlayacağım. Tek isteğim halkımın gönlünde taht kurmaktır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun “Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan vefalı olacaksın. Bay Kemal’i arkadan hançerlemeyeceksin” demesi dikkat çekti.  Bu sözleri delegelerin bir bölümü ve destekçileri alkışladı.

Örsan Öymen adaylıktan çekildi

Kurultayda söz alan Örsan Öymen konuşmasında Kılıçdaroğlu’nun sözlerini eleştirerek şunları söyledi:

“Gerçekleri olduğu gibi ortaya koymamız gerekiyor. Sayın Genel Başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. 13 yılda 12 seçim kaybedilmiş, hepsinde mi sırtından hançerlendi? Böyle bir şey olabilir mi? Dünyanın hangi ülkesinde görülmüş, 13 yılda bütün seçimler kaybedilmiş, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir. CHP’nin oyu yüzde 22-26 bandında sıkışmış kalmış. Yüzde 48 değerli bir oydur, fakat önceki seçimlerde de adayların toplam oyu yüzde 48’di.”

Örsan Öymen adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Kılıçdaroğlu’nun sağcılık-solculuk üzerinden yaptığı eleştiriye de yanıt veren Öymen solculuğun hayırseverlik olmadığını, düzeni değiştirmek anlamına geldiğini söyledi. Konuşmasının ardından sosyal medyada paylaşım yapan Öymen adaylıktan çekildiğini açıkladı: “CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların ‘yarışına’ dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur.”

CHP Ankara İl Başkanı Erkol: Ankara İl Örgütü taraftır

Söz alan CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol “Ankara İl Örgütü taraftır, Ankara İl Başkanı taraftır. Ankara örgütüne sağcı diyen ağzından çıkanı kulağıyla duyacak” diye konuştu.

Kimsenin genel başkan adayı dayatamayacağını söyleyen Erkol “Genel başkan olacak çok sayıda devrimci, demokrat arkadaş aramızda. Onlardan birini seçeceğiz. Özgür Özel ve arkadaşlarına da bir tavsiyem var, akşam buradan yenilmenin üzüntüsüyle değil demokratik bir mücadelenin tarafı olmanın gururuyla çıkacaksınız, yenileceksiniz” dedi.

Erkol özetle şunları söyledi:

“Bu kurultay tarihi bir kurultay oldu bile. Sayın Genel Başkan’ın konuşmasıyla tarih yazımı başladı, yarın bu tarih yazımı devam edecek. Bu kurultayda yenilenme olacak. Bu kurultay yıllardır partinin olanaklarını kullanan bir avuç bürokratik elitin yarın tarihin karanlık sayfalarına gönderildiği kurultay olacak. Yıllardır parti olanaklarını kullanacak, sonra bugün buradan solculuk dersi vereceksiniz. Bu ülkenin her kritik noktasında izimiz var. Ankara İl Örgütü taraftır, Ankara İl Başkanı taraftır. Ankara örgütüne sağcı diyen ağzından çıkanı kulağıyla duyacak.”

Özgür Çelik: CHP değişirse Türkiye değişir

Değişimci olduğu bilinen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise “Gençliğini bu partiye vermiş bir arkadaşınız olarak, altı yıllık ilçe başkanı, bir aylık il başkanı olarak söylüyorum. Gençliğimin enerjisiyle söylüyorum. CHP değişirse Türkiye değişir” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik

Çelik “Şimdi önümüzde iki tane yol var. Ya topluma yeni bir umut, yeni bir heyecan, yeni bir inanç vereceğiz ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek. Biz size yeni bir yol, yeni bir umut, yeni bir başlangıç vaat ediyoruz! Toplum Cumhuriyet Halk Partisi’nden büyük değişime öncülük etmesini bekliyor. İstanbul’un sokaklarında dolaştığımda gözlerimin içine bakan insanların bizden umut beklediğini gördüm. Bu umut ancak değişimle mümkün! Değişmeliyiz!” diye konuştu.

Gerginlik yaşandı

Sakin başlayan Kurultay’da “değişim” taraftarları ve “genel merkezciler” arasında gerginlikler yaşandı. Söz alan PM Üyesi Turan Aydoğan’ın konuşması salondaki ‘değişim’ taraftarlarının tepkisini çekti. Aydoğan “Neye karşı çıkıyoruz, partinin oyunu %5’lerden alıp %48’lere çıkartmış Kemal Kılıçdaroğlu’na mı karşı çıkıyoruz” deyince Özel’in destekçilerinin bulunduğu kısımdan protesto sesleri yükseldi. Aydoğan gelen tepkiler nedeniyle konuşmasını tamamlayamadan kürsüden indi.

Aydoğan sahneden inerken yumruk atmak isteyenler oldu. Delegelerin olduğu alanda ve tribünlerde partililer birbirlerinin üzerine yürüdü.

Özel ve Kılıçdaroğlu gereken imza sayısına ulaştı

CHP Kurultayı’nın Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan adayları Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in aday olmak için yeterli imza sayısına ulaştıklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun 771, Özel’in 600 imzayı Divan’a sunduğu öğrenildi. Üç imza mükerrer sayıldı.

Özgür Özel’in adı anons edilince salonun tepkisi dikkat çekti

10Haber kurultayın nabzını salondan tutuyor. İmza sayıları 771’e 600 ama delegenin tavrı sandıkta ne olacak? Salondan gelen görüntüyü yorumsuz aktarıyoruz.

Kurultay konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan değişimcilerin adayı Özgür Özel salona girerken büyük ilgiyle karşılandı, uzun süre alkışlandı.

Özel’in konuşmasının başındaki uzun selamlamada “Memleketimin dört bir yanında altı oklu bayrağı sallayanlara, Soma’da, Zonguldak’ta, Bartın’da yerin yüzlerce metre altında çalışanlara, İzmir’de Agrobay’da direnen kadınlara, Silivri’de Bakırköy’de hepimizin yerine yatan Can Atalay’a, Tolga Şardan’a, Osman Kavala’ya, Selçuk Mızraklı’ya, Selahattin Demirtaş’a selam olsun” sözleri dikkat çekti.

İsmet Paşa’nın ‘yenilgisini’ örnek verdi

“Biz ülkemizi çok partili rejimle barıştıran,, kaybettiği ilk seçimden sonra ‘Benim en büyük zaferimdir’ diyebilen, ‘Ne ezen ne ezilen’ diyen Garp Cephesi komutanı İsmet Paşa’nın partisiyiz” diyen Özel şu tarihsel göndermeyi yaptı:

38. Kurultayımızdayız. Atatürk ilk kurultay olarak toplanan 1927 kongremizin açılış konuşmasında ‘Bu CHP’nin ikinci kurultayıdır’ der. Paşa der ki ‘İlkini Sivas’ta yapmadık mı?’ İşte bu ifade bizim kurultayımızı diğer bütün partilerin kurultaylarından farklılaştırır. CHP Kurultayları sadece kendi partimiz için değil ülke siyasetini de şekillendirir, şekillendirmiştir. Biz bugün sadece partimize genel başkan seçmeye gelmedik. Yeni bir hikayeye başlamak, Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için buradayız. Özellikle tarihimizdeki iki büyük kurultay memleketimizin önüne önemli hedefler koydu ve partimizi iktidar yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun rakibi Özgür Özel’in konuşmasından satır başları şöyle:

‘CHP iktidar olamadıkça ülkeyi sağcılar yönetti’

“Burada bize ve kendinize yeni bir görev vereceksiniz. Bu görev Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında CHP’yi yeniden iktidar yapma görevidir. Partimiz 1979’dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu yapmayı beceremedik. Aslında ikinci yüzyılın ilk kurultayındayız. Ben sizi sadece genel başkan, parti meclisi seçecek 38. Olağan Kurultay’ın delegeleri olarak görmüyorum. Ben bugün tribünlere baktığımda, sahaya baktığımda sizlerin gözlerinin içine baktığımda parti tarihini bilen, her biri tertemiz, sosyal demokrasiyi benimsemiş, pırıl pırıl partilileri, gençleri görüyorum. 44 yıldır delegelerimizin verdiği görevi yerine getiremediğimizden hem partimiz hem ülkemiz bedeller ödedi. CHP iktidar olmadıkça ardı ardında sağ partiler ülkeyi yönetti.”

‘Cumhuriyet yas tutma rejimi değildir’

“Bugüne dek değişimi başaramadığımız, iktidar olamadığımız için kuruluşunda büyük rol oynadığımız Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına çürümüş bir adalet sistemiyle, yarısı yoksulluk sınırının altında yaşayan bir nüfusla giriyoruz. CHP’nin seçim kaybının maliyeti deyince bazı arkadaşlarımız dar bir çerçeveden bakıp ‘Hepimiz oradayız, hesabı neden sadece Kemal bey ödüyor’ diyor. Hesabı ne Kemal bey ödüyor, ne Özgür Özel. Ancak hesabı dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor. Cumhuriyet yas tutma rejimi değildir. Marifet yas tutulacak acıları bitirecek, yas tutan yaşlı gözlerin yaşını silmek. Anaları da çocukları da babaları da güldürmektir Cumhuriyet.”

Helallik isteme yolculuğu

“Sokağın sesini duymazdan gelemeyecek yüreklerimiz, umutsuzluğa kapılmayacak delegelerimiz var. Biz altı okumuzdan mahcup olmayacak, sokaktan ve meydandan korkmayacak bir parti anlayışına hızla evrilmek durumdayız. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız. Bir yolculuktayız, bu ‘Sana Söz’ deyip yola çıkıp boynunu büktüklerimizden helallik isteme yolculuğudur.

Bakın Orta Doğu yine bir ateş çemberi. Bir terör örgütü olan Hamas’ın sivillere attığı füzeler ile yaptığı katliam İsrail’in devlet terörüne dönüştü. Biz CHP olarak terörün her şekline ve İsrail’in devlet terörüne asla ve asla seyirci kalamayız. CHP kısa bir süre önce yapılan seçimi kazanamamışken, iktidarı bize devredin Filistin sorununu çözeceğim deyince toplumda gayriciddi olarak algılanıyor.”

Hançer göndermesi için: Üzerime alınmadım

(Kılıçdaroğlu’nun “Sırtımda hançerlerle geldim” sözüne atıfla) “Hiç üstüme alınmadım. CHP’de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. En iyi siz bilirsiniz ki ne partide ne partililer de hançer olmaz ama kılıç da olmaz. Seçimlere iki gün kala atadığınız bir arkadaşıma sordum dediğiniz kişi Hasan Cengiz çıktı. Bu Cengiz bir kılıç getirmiş, üstüne de şöyle paylaşmış, ‘Değişimciler için kılıçlar çekildi.’ Değişim diyenlere kılıç çekecek olanların alnını karışlarım.

Bu partinin ilk delegeleri Sivas Kongresi’nin delegeleridir. Bugün birkaç saat sonra oy kullanacak olan sizleri zarfa atana kadar tanıyan sonra değersiz gören bir yaklaşımı asla kabul etmiyorum. Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Biz altı ayda bir bu delegeyi gerekirse gruplara ayırıp Ankara’ya davet edeceğimiz, onlarla ülkenin temel meselelerini konuşacağımız, bu ülkeyi bu parti yönetir diyeceğimiz bir katılımcılığın sözünü veriyorum.”

‘Erdoğan’a benzer bir lider önermiyorum’

“Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde çok kritik bir süreç vardı. Yukarıda Rusya-Ukrayna savaşı, doğuda Azerbaycan-Ermenistan savaşı. Tayyip Erdoğan Tahıl Koridoru ile dünyaya caka sattı ama bize bunu anlatacak genel başkan yardımcımız yoktu. Bütün gençler Teknofest ile ilgilenirken bizim savunma sanayi konusunda bir yöneticimiz yoktu. Dün bir yalan tweet dolaşıyordu, o tweetle alakamız yok. Yarın Parti Meclisi listesine baktığınızda Türkiye çapında dış politikacı, bir teknoloji şirketinin Ar-Ge’sinin başındaki bir kişi. Savunma sanayinde uzman bir emekli tümamiral. Hangi alan boşsa o alana yönelik bilim insanlarından. Ama geçmişinde CHP’ye Atatürk’e dil uzatmışları da değil bu ülkenin böyle evlatlarını göreceksiniz.

Bu kongrede ben size oyu Tayyip Erdoğan’a daha yakın, onun gibi sert konuşabilecek bir lider önermiyorum. Ben size Erdoğan’a benzeyen değil, Erdoğan’ı geçebilecek bir lider öneriyorum.”

‘O gizli protokollerde biz yoktuk’

“Miting yapacaksan zamlar üzerinden yapacaksın. Yap bakalım öyle miting, AK Partili, MHP’li senin mi arkana geçiyor iktidarın mı? Sokaktan korkmayan CHP’nin bir genel başkanı olacağımın sözünü veriyorum.

Altı ayda bir delegeleri Ankara’ya davet edip ülkeyi konuşacağımız ve anlaşacağımız, bu ülkeyi bu parti yönetir dedirtecek bir katılımcılığın müjdesini veriyorum. 2014 yılından bu yana örgüte aynı yardım yollanıyor. Dokuz kat artması gerekirken aynı para yatıyor. Bu güncellenecek. Tam dokuz katı örgütlere yollanacak. Tüzük değişikliği hepimizin istediğiydi. Zeynel Emre yaz boyunca yapacağız dedi. Şimdi üç hafta sonrası söyleniyor. Üç hafta sonra buradayız, tüzüğü değiştireceğiz. Tüzük alelacele olmaz. Ben Zeynel’in sözünü yerde bırakmayacağım. Ama asıl tüzüğü yerel seçimlerden sonra düşüne taşına, artık aşındırılmayacak hale getirerek yapacağım. Ben 2015 yılında Manisa’da yapılan ön seçimde tüm zamanların Türkiye rekorunu kırarak yüzde 86 ile birinci çıkmış, siyasette var olmuş bir evladınızım.

Sayın Genel Başkan, Adalet Yürüyüşü’nün videosunu izlettiniz, biz oradaydık. Sırtımıza bu yükü vurmayın. 39 vekil verilirken biz yoktuk, Oğuz Kağan Salıcı vardı yanınızda. Gizli protokol yapılırken de biz yoktuk.”

‘Konuşmayacağım’ diyen Kılıçdaroğlu duramadı

Sabah konuşma yaptığı için yeniden konuşma yapmayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu Özgür Özel’in konuşması sonrası söz aldı.

Kılıçdaroğlu, Özel’in eleştirisine “Keşke MYK’dayken, PM’deyken bunları söyleseydi” dedi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması alkış desteği aldı.

Kılıçdaroğlu’nın “kendisine cevap hakkı doğduğu” gerekçesiyle yaptığı ikinci konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

“Uzun yıllardır beraber çalışıyoruz. Buna rağmen partinin bir dış politika danışma kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız ve o kurulda iki genel başkan yardımcımız olduğunu bilmiyorsa oraya bir soru işareti koymak zorundayım.

Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz, ya keşke yüzüme söyleseydin.

Benim hala ABD’ye, İngiltere’ye neden gittiğimi öğrenmemişse; Türkiye’ye teknoloji getireceğiz, hala bundan haberi olmayan bir kişi varsa ve partide görev yapıyorsa beni dinlemiyor demektir.

Örgütlere gönderilen para; tüzükte yüzde 40 diyor zaten. Yüzde 40 göndermediysek, neden mali rapora evet dediniz? Bu partinin bütün hesapları denetlenir. AYM tarafından denetlenir, Sayıştay tarafından denetlenir.

Benim ömür boyu başkanlık yapmak gibi bir şeyim yok zaten. Daha bir ay önce İstanbul’da iki il başkanımız devir teslim töreni yaptı. Ben de yeni başkana teslim yapmayacak mıyım?

Sanki örgüt hiç yok, ben tek başıma genel başkan seçiyorum. Olayları çarpıtarak anlatmak doğru değil. Genel başkan sağduyulu olmalı. Özgür kardeşimi severim, uzun süredir beraberiz. Belediye başkan adayı olacağım dedi, oldu. Milletvekili olacağım dedi, oldu. Beraberdik. Bütün o eleştirileri keşke parti meclisinde söyleselerdi, beraber mücadele yapsaydık.

Genel başkanlarda çifte standart olmaz. İşin özü budur. Size inanıyorum. Hiç endişe etmeyin, her kuruşun hesabını vermeye hazırız.”

Karşılıklı konuşmaların ardından oylama safhasına geçildi.

İlk raundu Özgür Özel aldı, seçim ikinci tura kaldı

Kurultay’da oy sayımı henüz tamamlanmamışken Kılıçdaroğlu’nun salt çoğunluğu geçtiği söylentisi salonda ilginç görüntülere neden oldu.

Kılıçdaroğlu tarafları kendilerine gelen bilgilere dayanarak kutlamalara başlayınca Özgür Özel taraftarları sloganlar atarak tepki gösterdi.

Bu atışmalar sırasında ise oylamaya ilişkin ilk resmi açıklama yapıldı.

Buna göre; Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Seçim, iki aday da salt çoğunluk olan 683 oyu bulamadığı için ikinci tura kaldı. Yani Özgür Özel ilk turda sadece 1 oy eksik kaldı. CHP tüzüğüne göre ikinci  turda da bir adayın salt çoğunluğu alması gerekiyordu. Anlaşılan bazı delegeler ‘durumu görmek’ için ilk turda oy kullanmamıştı.

Salon da delege de ikiye bölündü: CHP liderini arıyorSalon da delege de ikiye bölündü: CHP liderini arıyor

‘Demokrasi’ kurultayında ikinci tur oyunları

Genel başkanlık seçiminin ikinci tura kaldığı netleşince kulisler hareketlendi, taktikler çirkinleşti.

Gazeteci Altan Sancar, Özgür Özel’i desteklediği bilinen CHP’nin yeni seçilen İstanbul il Başkanı Özgür Çelik’in adına delegelere sahte bir mesaj yollanarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemelerini istediğini yazdı ve söz konusu mesajın ekran görüntüsünü sosyal medyada paylaştı.

Özgür Çelik de sosyal medya hesabından sahte mesaj taktiğini doğrulayarak, “Değişim irademizin sonuna kadar arkasındayız. Adıma atılan mesaj sahtedir. Genel Başkan adayımız Özgür Özel’in sonuna kadar arkasındayız” diye yazdı.

İkinci turda büyük oy farkı

Bu taktikler eşliğinde yapılan ikinci tur oylamanın sonunda Özgür Özel 812 oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu 539 oyda kaldı. Yani ilk turda Kılıçdaroğlu’na yönelen delegelerin en azından 126’sı bu turda ona oy vermedi, bu delegelerin tamamı ve fazlası Özel’i tercih etti.

Sonuçları Ekrem İmamoğlu açıkladı. İmamoğlu “Sonuç her CHP üyesinin kazandığı bir sonuç olmuştur. Partimizin yeni genel başkanı Özgür Özel olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Salondaki İmamoğlu gölgesi Özel'in koltuğuna da düşer mi?Salondaki İmamoğlu gölgesi Özel’in koltuğuna da düşer mi?

Özel: Hayatımın en büyük gururu

Sonuç açıklandıktan sonra kürsüye gelen yeni genel başka Özgür Özel şu ifadeleri kullandı:

“Hayatımın en büyük onurunu, en büyük gururunu yaşıyorum. Tüm CHP’liler adına size teşekkür ediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Sırtıma yüklediğiniz sorumluluğunun farkındayım.

Zorlu bir süreci geride bıraktık. Düşmüş omuzları dikleştirmek ve asılan suratları güldürmek… Bunlara inandık. Umut içindeyiz. Bu zorlu süreçte bu salonda hiçbir kırgınlık çıkarmayacağım. İstemeden kırdıklarım olduysa affola.

Yerel seçim sürecine odaklanacağız. Örgütümüzde yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum.

Bugün burada zafer CHP’den bir kişinin değildir. Kazanan bütün CHP’lilerdir.”

Özel’in zafer konuşmasında yapıcı bir dil kullanması, salondakiler tarafından dakikalarca coşkuyla alkışlandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, zaferini sosyal medya hesabından da partililere teşekkür ederek ilan etti.

Kürsüden değil, sosyal medyadan tebrik

Kurultay’daki yenilgiyle 1 senede 3 seçim kaybetmiş olan Kılıçdaroğlu ise sonuçlardan haberdar olur olmaz salonu terk etti. Böylece seçimi kaybeden bir genel başkanın yeni genel başkanı kürsüde tebrik etme geleneğini bozan Kılıçdaroğlu, saatler sonra, biosunda hala “CHP Genel Başkanı” yazan X hesabından soğuk bir tebrik mesajı yayımladı:

“Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum.”

Kılıçdaroğlu'nun 'hançer' açıklamasına İYİ Parti'den sert tepkiKılıçdaroğlu’nun ‘hançer’ açıklamasına İYİ Parti’den sert tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.