Meclis gündeminde: Motokurye Göçer’in ölümü için 26 soru

Motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanının oğlunun olaydan sonra serbest bırakılıp yurtdışına çıkması Meclis gündemine taşındı. CHP Milletvekili Kılınç üç ayrı bakana 26 soru sorduğu ayrı ayrı üç soru önergesi verdi.

Siyaset 12 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne sebep olduktan sonra serbest bırakılması ve yurt dışına kaçması olayını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Yüksel Mansur Kılınç üç ayrı önergeyle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle 26 soru sordu.

Motokuryeliğin “tehlikeli meslekler statüsü”ne alınmaması, “mesleki yeterlilik belgesi” olmadan kuryelik yaptırılması, kaçak çalıştırmanın yaygın olması, işçi güvenliği ve sağlığı eğitimlerinin eksik olması gibi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan CHP’li Kılınç’ın üç bakana sorduğu 26 sorudan bazıları şöyle:

Kazanın oluşumunda asli kusurlu olmasına rağmen şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un polis merkezinden serbest bırakılması için savcıya ve polise baskı yapılmış mıdır?

Kazanın meydana geldiği gün Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü kaza görüntülerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yazılı dilekçe ile talep etmiştir. Savcılığın o kamera kayıtlarının incelemesini beklemeden şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un serbest bırakılması talimatını vermiştir?

30.11.2023 tarihinde saat 12:55 sularında meydana gelen kazada yaralanan Yunus Emre Göçer ile ilgili Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde saat 13:40’da yazılan adli raporda merhumun bilicinin kapalı olduğu, ifade veremeyecek durumda olduğu ve entübe edilerek yoğun bakıma alındığı açıkça belirtilmesine rağmen, nöbetçi savcı merhumun hayati tehlikesi devam ederken hangi gerekçeyle şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un serbest bırakılması talimatını vermiştir?

Nöbetçi Savcı şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un serbest bırakılması talimatını verirken şüphelinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması dolayısıyla yurt dışına kaçma şüphesinin yüksek olma ihtimalini neden göz önünde bulundurmamıştır? Şüpheli hakkında neden adli kontrol tedbiri talep etmemiştir?

Kazadan sonra iki trafik polisinin polis merkezine götürülen şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un saat 17.39’da vermiş olduğu tek taraflı gerçek dışı ifadeyi esas alarak hazırladığı kaza tutanağında kazanın oluşumunda Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un kusurlu bulunmadığı, ancak yaklaşık 20 dakika sonra ilgili polis merkezinde görevli iki polis memurunun kaza görüntülerini incelendiği, şüphelinin beyanlarının gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığı, kazanın oluşumunda asli kusurlunun Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un olduğunun tespit edildiği iddiaları doğru mudur?

İddialar doğru ise şüphelinin tek taraflı gerçek dışı ifadesi esas alınarak hazırlanan kaza tutanağı neden değiştirilmemiştir?

Kazanın meydana geldiği 30.11.2023 günü Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü kazanın meydana geldiği güzergahtaki kamera kayıtlarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yazılı dilekçe ile talep etmesine rağmen savcılık neden kamera kayıtlarının incelenmesini beklemeden şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un serbest bırakılması talimatı vermiştir?

Kazanın asli sorumlusunun şüpheli Mohammed Hassan Shekh Mohamud olduğunu gösteren görüntülerle ilgili savcıya bilgi verilmiş midir?

Merhum Yunus Emre Göçer ve ailesinin avukatlarının olayın meydana geldiği 30.11.2023 tarihinden 07.12.2023 tarihine kadar, sekiz gün boyunca dosyaya yazılı olarak ibraz ettiği tutuklama talepleri neden savcılık tarafından değerlendirilmemiştir?

Merhum Yunus Emre Göçer’in ölüm bilgisi ailenin avukatları tarafından 06.12.2023 tarihinde saat 09:00 itibariyle ilgili savcıya yazılı olarak bildirilmesine ve işlenen suçun taksirle yaralamadan taksirle adam öldürmeye dönüştüğü anlaşılmasına rağmen tutuklama ve adli kontrol talebi neden değerlendirilmemiştir?

Kazanın asli sorumlusunun şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud olduğunu gösteren görüntülerle ilgili kolluk tarafından ilgili savcıya bilgi verilmiş midir? Verilmişse ne zaman verilmiştir?

Süpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un kazanın oluşumunda asli kusurlu olmadığını belirten polis kaza tutanağı düzenlenmesinde ve nöbetçi savcının şüphelinin serbest bırakılması kararında yasal prosedör dışında bir yönlendirmenin veya baskının yapılıp yapılmadığı araştırılmış mıdır?

Bakanlığınız yabancı uyruklu bir kişinin bir vatandaşımızın yaşamını yitirdiği ve kendisinin asli kusurlu olduğu bir kazadan iki gün sonra göz göre göre kaçmasının sorumluları hakkında idari ve adli soruşturma başlatmak için neden 10.12.2023 tarihine kadar beklemiştir?

Şüpheli Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’a İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 12 Haziran 2022 tarihinde iki yıl süreyle geçici ikamet belgesi verildiği doğru mudur? Doğru ise Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’a geçici ikamet belgesi hangi gerekçe ile verilmiştir?”

Bunlar CHP Milletvekilinin üç ayrı bakana sorduğu belli başlı sorular. Önergelerde yer almayan ve buradaki son soruyu tamamlayacak başka bir soru daha var:

Belgesi ortaya çıktı, Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’a gerçekten geçici ikamet belgesi verilmiş. Hem de “insani gerekçe”yle. İki yıldır da burada yaşıyormuş.

Mohamud kendisini babasının cumhurbaşkanı olduğu Somali’den daha mı güvende hissetmektedir ki, orada değil de burada yaşamıştır iki yıldır? Eğer öyleyse, Mohamud’un babasının cumhurbaşkanı olduğu ülkede bile kendisini güvende hissetmemesinin sebebi nedir? Motokurye Yunus Emre Göçer’in ve ailesinin başına bu felaketi getirmese belki çok daha uzun süre buralarda kalacak olmasının ne gibi bir “insani gerekçesi” olabilir?

Kuryeyi ezen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu asli kusurluKuryeyi ezen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu asli kusurlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.