MHP’den yeni çıkış: ‘Yumuşamadan bahsedenler Türkiye’yi parçalamaya çalışıyor’

Ak Parti ve MHP arasındaki yumuşama polemiği devam ediyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı "Yumuşamadan bahsedenlerin Türkiye'yi bölmeye çalışanlar olduğunu" iddia etti.

Siyaset 19 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

MHP ile AK Parti arasındaki “siyasette yumuşama” polemiğinde yeni gelişmeler var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sokak ortasında öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile görüşmesi öncesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Allah bana yeter” yüzüğüyle paylaşım yapması ve muhtıra gibi açıklaması gerilimin boyutunu gözler önüne sermişti.

Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’ndaki sert çıkışı sonrası ayyuka çıkan “yumuşama” polemiğine MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı da katıldı.

MHP’nin Konya İl Başkanlığında bayramlaşma programında konuşan Kalaycı “Yumuşamadan, normalleşmeden bahsedenlerin aslında Türkiye’nin son dönemde emperyalizmin ve Türkiye’deki yerli iş birlikçilerinin hep beraber Türkiye’yi parçalamaya, Türkiye’yi bölmeye yönelik projeleri olan, FETÖ kumpaslarından 15 Temmuz darbe girişiminden bu tarafa yargılanıp içeri atılmış kişilerin serbest bırakılması beklentisi var” dedi.

Kalaycı şunları söyledi:

“Yumuşama, normalleşme adı altında tartışmalara hep birlikte şahit oluyoruz. Bir taraftan da Milliyetçi Hareket Partisi’ne ve Ülkü Ocaklarımıza karşı yalanlarla, iftiralarla saldırıları hep beraber görüyoruz. Önce normalleşme, yumuşamadan kastedilen nedir? Onu anlamak lazım. Baktığımız zaman bu konuda yumuşamadan, normalleşmeden bahsedenlerin aslında, Türkiye’nin son dönemde emperyalizmin ve Türkiye’deki yerli iş birlikçilerinin hep beraber Türkiye’yi parçalamaya, Türkiye’yi bölmeye yönelik projeleri olan FETÖ kumpaslarından, 15 Temmuz darbe girişiminden bu tarafa yargılanıp içeri atılmış kişilerin serbest bırakılması beklentisi var. Bakıyorsunuz ‘Kavala çıksın, Demirtaş çıksın’ bununla alakalı ‘Sayın Öcalan da çıkacak’ ‘Terörle mücadeleye son vereceğiz.’ Tamamen bir merkezden yönlendirilen ve yönetilen bir kampanyanın yürütüldüğünü net olarak görüyoruz. Tabii ki Milliyetçi Hareket Partisi, Türk milletinin güvencesidir. Bunu görüyorlar. Daha önce de bunu zaten Amerika’sı, Avrupa’sı, Fransa’sı yine Ülkü Ocaklarımıza karşı biliyorsunuz büyük bir kampanya yürüttüler. Suç örgütü niteliğine sokma çabası içerisine girdiler. Peki, sorgulamak lazım, neden? İşte dediğim gibi Ülkü Ocaklarımız, Milliyetçi Hareket Partisi, Türk milletinin güvencesidir. Tabii bu saldırıların ana hedefi Cumhur İttifakı. Cumhur İttifakı’nın içine fitne sokmaya, Cumhur İttifakı’nı parçalamaya dönük girişimler de bunun altında yatıyor.”

‘Yumuşama’ polemiğinde neler yaşandı?

Kurban Bayramına CHP lideri Özgür Özel’in daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından yapılan bir yazılı açıklamayı yorumlarken kullandığı ‘suç ortaklığı’ kelimelerinin doğurduğu polemikle girilmişti.

Erdoğan kendisinden ‘suç ortağı’ diye bahseden Özel’e “Biz iade-i ziyareti yapmak suretiyle ‘siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim’ dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar İstanbul’da basın toplantısı yaptı ve orada belli ki birilerinin etkisi altında kaldılar” demişti.

Özel ise Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili izlenimlerini ve AK Parti – MHP ittifakına dair eleştirilerini şöyle sıralamıştı:
“Onların birlikteliği maalesef işsizlik ve yoksulluk getirdi. Bugün memlekette maliyetin altında buğday fiyatı veren çay fiyatı veren endişe ederiz ki maliyet fiyatının altında fındık fiyatı açıklayacak olan endişe ederiz ki maliyetinin altında kuru üzüm açıklayacak olan bir birliktelikleri var, sorun burada. Yoksa onlar iyi geçinsinler birlikte olsunlar, onların birlikteliğine laf eden yok ama bu birliktelik açlık yoksulluk sefalet ve işsizlik üretiyorsa sorun burada. Ben bu sorunları çözmenin derdindeyim. Bugün bir kez daha tüm siyasi partilerin hem liderlerine hem mensuplarına oy verenlerine hayırlı bayramlar diliyorum. Bayram küslerin barıştığı kavgaların bittiği günlerdir. Ümit ediyorum ki herkes bayramın ruhuna uygun bir bayram geçirir. Bayramdan sonra da güzel işleri hep birlikte yaparız.”

Aynı gün Bahçeli de Alparslan Türkeş’in kabrini ziyaret ettikten sonra gazetecilere demeç verdiği demeçte şunları söylemişti:

“Kayaların parçalanması sonuç vermez. Cumhur ittifakı devam edecektir. Siyasiler dayanışmada samimi olmalıdır. MHP bu anlayışla sayın cumhurbaşkanımızın yanındadır. Uluslararası gelişmeleri takip etmektedir.”

CHP sahaya iniyor: Yaşadığımız süreç yumuşama değil normalleşmeCHP sahaya iniyor: Yaşadığımız süreç yumuşama değil normalleşme

Bahçeli ‘yumuşama’ toplantısına sert girdi: Özel’e Kavala ve Ateş tepkisiBahçeli ‘yumuşama’ toplantısına sert girdi: Özel’e Kavala ve Ateş tepkisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.