CHP liderinin seçim vaadi: Bizim iktidarımızda rakının litresi 140 liraya düşecek

CHP lideri Özel Marmara Adasında, halka seslendi ve CHP iktidara gelirse 10 yıl sonra ekonomik durumun düzeleceğini söyledi. Özel'in hesabına göre 10 yıl sonra bir litre rakı 140 lira olacak. Şu anda 100'lük Yeni Rakı 1,290 lira.

Siyaset 17 Eylül 2024
Özgür Özel.

Antik çağlardan beri mermeriyle meşhur olan, hatta adını mermerden alan Marmara Adası, dün Türkiye’nin çok partili siyasi tarihinin, hatta belki dünya siyasi tarihinin en ilginç siyasi vaatlerinden birinin yapıldığı yer olarak bir kez daha tarihe geçti.

CHP lideri Özgür Özel, idari olarak Balıkesir’e bağlı olan bu adaya Belediye Hizmet Binasını açmak için gitmişti, orada vatandaşlara da hitab etti. Özel’in konuşması daha çok ekonomik durumla ilgiliydi ve CHP’nin bir sonraki seçimde iktidar olacağını, iktidarda da uzun süre kalacağını söyledi.

Özel’e göre ekonomi çok kötü durumdaydı, o yüzden CHP iktidarının ilk 5 yılı zor geçecekti ama ikinci dönemin sonunda Türkiye’nin ufku çok değişmiş olacak, Türkiye hem Avrupa Birliği’ne tam üye olacak hem de Avrupa ülkeleri kadar güçlenecekti.

Özel 10 yıl sonrası için bir hesap yaptığını anlattı ve “10 yıl sonra şöyle hesap edin. Maaş bugünkü maaş gibi olsun. Yani ulaşım 500 lira değil 50 lira, dana kıyma 55, kuzu pirzola 70 lira, bir litre rakı 140 lira. Hesap böyle. Buna bir şey söyleyeceğim; cümlenin sonu diye alkış oldu değil mi, rakıyı duyunca olmadı yani? Demesinler ‘Adalılar bir tek rakıyı alkışlıyor’ diye” dedi.

Bu ancak TL’den yeniden sıfır atılması halinde göreli olarak gerçekleşebilir bir şey. Rakının fiyatının bir siyasi mitingde vatandaşa vaat olarak söylenmesi ise Cumhuriyet tarihinde bir ilk.

İçki fiyatlarındaki fahiş artışlar alkol tüketicilerin öteden beri büyük tepkisini çekiyor. Bu fiyatların önemli bölümü, Ak Parti iktidarı döneminde devletin vatandaşın alkol tüketimini caydırmak için uyguladığı vergilerden oluşuyor, bu da ayrıca büyük bir tepkinin konusu.

Ama Özgür Özel’in ‘Litresi 140 lira olacak’ dediği Yeni Rakı’nın 100’lük şişesi şu anda zaten 1290 liradan satılıyor.

Deniz ulaşımı da ucuzlayacak

Marmara Adasındaki konuşmasının ardından Avşa adasına giden Özgür Özel ulaşımın geliştirildiğini, henüz beş aylık başkanlık sürecinde yazlıkçı-kışlıkçı şeklinde ücretlerin değiştirildiğini söyledi. “Başkan dedi, ilk adımda 900 liralık ücret 500 TL’ye indi, daha da inecek. Başkan İstanbul’dan İDO deniz otobüsleri yazın sekiz sefer yapıyor, yolcu varken buraya İstanbullu gelirken sekiz sefer yapıyorlar. Ancak kış turizminin canlanması için Ada’nın İstanbul’da irtibatının sağlıklı olması için İDO’nun sayılarının artırılması ve sizlere indirim sağlanması için de çalışıyoruz” diyen Özel diyaliz makinesiyle ilgili sorunlara da değindi.

Sağlık Bakanını arayacağını söyleyen Özel “Hem Sağlık Bakanı’na diyaliz ünitesi için, Avşa’nın ve Marmara Adası’nın mahrumiyet bölgesi sayılması için doktorun, polisin sanki Doğu’da, Güneydoğu’da görev yapıyor gibi kabul edilmesi için hem de Ada’da, burada sağlık birimindeki bir tek doktor yetmediği, devlet hastanesi polikliniklerinin Avşa‘ya da konması için gerekli girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

Avşa’da da yaşam tarzına iktidarın müdahale ettiğini tekrarlayan Özel 10 yıl sonrasının hesabını şöyle yaptı:

“CHP 10 yıl iktidarda kaldığında 10 yılın sonunda gelir durumu bugünden 10 kat iyi olduğunda meseleyi şöyle tahayyül edin. Maaş aynı, mazot 4 lira. Maaş aynı, benzin 4 lira. Maaş aynı, dana kıyma 55 lira. Pirzola 70 lira. Büyük rakı 140 lira. Bunu cümlenin sonunda söyleyince Marmara Adası da alkışladı, Avşa Adası da alkışlıyor. Mesele şu, bunlar içki içenin yaşam biçimine müdahale etmek için ekstra kötülük yapıyor ama esas mevzu şu. Alım gücünden bahsediyoruz. Bugünün 10 katı alım gücü. Bu söylediklerim herkese hayal gibi geliyor. Ama Alman’a hayal değil. Hollandalı bu güçle satın alıyor. İsveçli, İsviçreli, Fransız ve İtalyan bu güçle satın alıyor.”

Yüzde 19,49 ÖTV artışı geldi; sigara 7,79, 70'lik rakı 78 lira zamlandıYüzde 19,49 ÖTV artışı geldi; sigara 7,79, 70’lik rakı 78 lira zamlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.