Özel: Önemli hedeflerimiz var, tutması için 10 yıl iktidarda kalmamız lazım

Özel hükümetin ekonomi politikalarına eleştiriler yöneltirken "Alım gücünü artırma meselesinde daha önce de konuştum, önemli hedefimiz var. Tutması için 10 yıl iktidarda olmamız lazım" dedi.

Siyaset 4 Ekim 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün megakentin farklı noktalarında partililerle bir araya geldi, kamuoyuna açıklamalarda bulundu. İki isim akşam saatlerinde ise birlikte Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro çalışmasını inceledi.

İlk olarak Özel, sabah saatlerinde Çekmeköy’de toplu açılış töreninde konuştu.

Ana muhalefet liderinin sözlerine açıklık getirmesi açısından habere devam etmeden önce kısaca hatırlatalım; ilk ve ortaöğretim kurumlarında 19 milyonu aşkın öğrenci ve bir milyon üstünde öğretmenin olduğu eğitim sistemi birçok sorunu bünyesinde barındırıyor. Her ne kadar sokakta ve televizyon kanallarında ağırlıklı olarak ekonomi ve siyaset konuşulsa da 21. yüzyıl Türkiyesinde okullarla ilgili en tartışılan konular ‘hijyen’, ‘personel yetersizliği’ ve ‘ödeme sıkıntısı.’

Bu sene de yeni eğitim – öğretim yılına heyecanla başlayan birçok öğrencinin hevesi kısa sürede kursaklarında kaldı. Çünkü bu temizlik meselesi ya öğrenciler tarafından halledilecekti ya da veliler çocuklarının daha sterilize bir ortamda vakit geçirebilmesi için kolları sıvayacaktı. Birçok bölgede, özellikle küçük yaştakilerin sıraları doldurduğu kademelerde ikinci seçenek gerçekleşti. Daha üst sınıflardaysa gençler kendi kendilerine önlem alıp bir program belirledi.

Sosyal medyada ebeveynlerin sınıflarda temizlik yaptığı görüntüler yayılınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçmek zorunda kaldı. Bakan Yusuf Tekin 30 bin ek personel alacağını duyurdu. Ancak geçen sene ‘bir asgari ücret’ olarak belirlenen ödeme bu sefer ayda 8 bin 447 lira olarak duyuruldu. Haliyle bu paraya çalışacak kimse bulunamadı.

Özel bugünkü programda okullardaki hijyen sorununa dikkati çekti ve temizlik için gönderdikleri ekiplerin karşılaştıkları zorlukları anlattı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şöyle seslendi:

“Bu yöntem ağırına, zoruna gidiyorsa sen listeyi bize ver ya da bizden talep edilen listeyi benden iste. Akşam gelelim, karanlıkta gelelim, kamerasız gelelim, kimse gelmeden gelelim ama bu sabilerin okullarını temizleyelim, çocukları hastalıktan kurtaralım.”

Devamındaysa bu haberin yazıldığı 4 Ekim 2024, saat 15.50’ye dek yüz yüze gelmediği İmamoğlu’na selam gönderdi: “Özellikle burada hem selamlarını iletmek hem de kendisinden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tek bir kreşi yokken şu ana kadar 104 tane kreş açan Ekrem İmamoğlu’na bir selam göndermek isterim. Tebrik ediyorum kendisini.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyonla ilgili açıklamalarına da değinen Özel, şunları kaydetti:

“Mehmet Şimşek biraz şaka mı yapıyor, gerçek mi yapıyor bilinmeyen videolarla enflasyonla ilgilenmiyor. ‘Düşecek’ dedikleri enflasyon yüzde 49, geçen ay 52’ydi. Bir sene öncesine göre, bu ay aslında enflasyon 3 puan arttı. Devletin rakamlarında, TÜİK’in rakamlarında enflasyon yüzde 3. Peki, geçen ay 51 iken nasıl 49’a düşüyor? ‘Baz etkisi’ dedikleri, geçen sene bu ay yüzde 5’se, bu ay yüzde 3 olunca hesapta bu, yüzde 51’den 49’a düşüyor. Peki enflasyon düşünce fiyat düşüyor mu, hayat ucuzluyor mu? Hayır. Neden? Çünkü enflasyon fiyatın artış hızı demek. Enflasyon 51 olursa, geçen sene 100 lira olan mal bugün 151 lira olur. 49 olduğunda 100 lira olan mal 149 lira olur. Enflasyonun geçen aya göre düşmesi, ‘Artış hızının azalması’ demek. Enflasyonun artış hızının azalması, fiyatların bırakın düşmesi ve durmasını, artışını sürdürmesine engel değil.

O yüzden eğer siz enflasyonu sıfır yaparsanız, etiketler sabit kalır. Eksi yaparsanız ancak o zaman enflasyon eksiye düştüğü zaman fiyatlarda düşüş olur. Esas mesele enflasyonu tek haneli rakamlara çekip, büyüme hızını artırıp, ülkenin gelirini yükseltip, bölüşüme müdahale edip, yoksulların aldığı payı artırmakta, bir de ülkeyi büyüterek alım gücünü artırmaktan geçiyor. Alım gücünü artırma meselesinde daha önce de konuştum, önemli hedefimiz var.

Tutması için 10 yıl iktidarda olmamız lazım.  Hedefin çıpası, Avrupa Birliği’ne tam üyelik. Bu, hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Gelişmiş ülkeleri bulun, geçin’ hedefine uygun. Hem de Avrupa Birliği’ne girmek için yargının bağımsız olması lazım, al bunu koy cebine. Kuvvetler ayrılığı lazım, al bunu koy cebine. Hukukun üstünlüğü lazım, al bunu koy cebine. Hukuki ve ekonomik öngörülebilirlik lazım, al bunu koy cebine. Sırf bunları yapınca zaten girmesen de dünyanın parası koşuyor, Türkiye’ye geliyor. Diyor ki, ‘Bu ülke büyüyor, büyüyecek, güvenilir, yatırım yapılır. Bu ülkede fabrika açılır, para kazanılır, vergisi neyse verilir. İşçiye parası verilir’. Ülkenin parası dışarılara kaçmıyor, dolarlara kaçmıyor, yatırıma dönüyor, büyümeye başlıyorsunuz” diye konuştu.

Peki İmamoğlu neredeydi?

Özel’in kameralar karşısına geçtiği saat 11.15’ten yaklaşık üç saat sonra Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla konuyla ilgili hazırladıkları eylem planını kent sakinleriyle paylaştı.

İmamoğlu’nu dinlemeye  hayvan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluşları, ve farklı partilerden milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve Veteriner Hekim Odası katıldı.

“1)  Sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini arttırıp, yaşam koşullarımı iyileştirerek refahı yükseltmek

2) Kısırlaştırma ve aşılamalar yaparak, sayıyı sürdürülebilir bir şekilde denetim altına almak ve mutlak popülasyonu kontrol altına almak

3) Paydaşlarla iş birliği yaparak; bakımevi, tedavi ünitesi, hayvan hastanesi, araç gereç ekipman sağlayarak, insan kaynağı kapasitesi arttırılması yoluyla etkin bir performans ortaya koymak

4) Sokakta yaşayan hayvanlar için olumsuz tutumları değiştirmek, projeye destek için vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve sahiplenmeyi teşvik etmek

5) Veteriner Hekim Odaları, veteriner fakülteleri, veteriner klinik ve hastaneleri yerel yönetimler, barolar, STK’ler ve gönüllüleri de dahil ederek paydaşlarla iş birliği yapmak

6) Kurumsal yapımızı geliştirmek ve hayvan insan sağlığını korumak amacıyla Veteriner Hizmetleri ve Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin kurulabilmesi için mevzuat değişikliği yapılmasını sağlamak olacaktır.”

Özel ve İmamoğlu akşam saatlerinde metro hattını inceledi

Gün içindeki temaslarının ardından İmamoğlu ve CHP lideri Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattını inceledi.


Özgür Özel seçim için Kasım 2025'e süre vermişti, 'Mart 2025 de olur' dediÖzgür Özel seçim için Kasım 2025’e süre vermişti, ‘Mart 2025 de olur’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.