Sandık başında öldürülen Saadet Partililerin kardeşi ve avukatı 10Haber’e konuştu: İktidar kaybettiğini anladıkça hırçınlaşacak
Saadet ve Gelecek Partilerinin Saadet Partisi çatısı altında birleşerek oluşturdukları TBMM grubu, kendilerine grup olarak oturma yeri ayarlanmadığı için TBMM Başkanını protesto etti: Burası babanızın malı değil!
TBMM Genel Kurulu dün ‘oturma düzeni’ tartışmalarıyla çalkalandı.
Saadet ve Gelecek Partilerinin Saadet Partisi çatısı altında birleşerek oluşturdukları TBMM grubu, kendileri için oturma düzeni oluşturulmadığı gerekçesiyle TBMM Genel Kurulu’nun tatil edilmesini istedi. Milletvekilleri, gruplarına yer ayrılmamasını komisyon sıralarına oturarak protesto etti.
Konuya ilişkin söz alan Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, şunları kaydetti:
“Bu içtüzük mucibince burada Başkanlık Divanı’nın bize yer göstermesi gerekiyordu.
Diğer partilerin iç tüzükten kaynaklanan hangi hakları varsa gerek ulaşım imkanları, gerek oturma imkanları gerekse de çalışma takvimi konusunda ofiste çalışan memurlarla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi hangi imkanlara sahipse aynı imkanın da burada Saadet Partisi grubuna verilmesi lazımdır. Biz bugün Meclis Başkanlığı’nı yürüten Sayın Bekir Bozdağ’dan şunu istirham ediyoruz: Bir; çalışma usullerine uygun hareket etmenizi istiyoruz. Bugüne kadar 3 defa Meclis Başkanı’yla konuştuk. Meclis Başkanlık Divanı’nda konuştuk. ‘1 Ekim’e kadar burada grup yeriniz belli olacak’ dediler. Bunu Meclis başkanı söyledi. Bu bizim en tabii hakkımız.”
Kimseden lütuf beklemediklerini belirten Özdağ, “Burası sizin babanızın malı değil, Meclis Başkanı’nın da değil, Meclis başkanvekillerinin de malı değil. Burası millete ait. Biz de milletin adına geldik buraya. Egemenlik kayıtsız şartsız millete aitse burada bir grubumuzun olması lazım. Ve dedi ki, ‘iki alternatife indirdik, ya burada aynı takvim devam edecek, en sonda siz oturacaksınız ya da Adalet ve Kalkınma Partisi’ni ortaya alacağız sağına ve soluna da muhalefet gruplarını alacağız.’
Bugün bir komisyon kuruldu 1 Ekim’e kadar yapmadınız. 1 Ekim’de açılırken bu etkinliği yapacaktık. Yabancı misyon şeflerinin olduğu yerde, Cumhurbaşkanının gelmiş olduğu yerde bunu yapmak istemedik. Aynı zamanda bir terör faaliyeti olmuştu Türkiye’ye karşı yapılmıştı o nedenle bugün biz çalışma takvimine, usullerine göre hareket etmenizi istirham ediyoruz. Aksi takdirde Meclis’i tatile çıkartın, salı gününe kadar halledeceğinizi söylediniz, salı günü Meclis toplansın o gün bu işi halletmiş olalım yoksa eğer bunu bu şekilde yapmayacaksanız biz usul tartışması talebinde bulunuyoruz” diye konuştu.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin de, oturma düzeninin kurulması için 3 ay boyunca anlayışla beklediklerini ve kendilerine 1 Ekim’in işaret edildiğini söyleyerek sorunun acil olarak çözülmesini istedi.
Tartışmada söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da “Arkadaşlar burada bir grup kurdu. Eğer içtüzüğe göre burada onlara bir yer veremiyorsak bu Meclis’in bir ayıbıdır. Eğer burada bir adalet sağlayamıyorsak bu Meclis’in bir ayıbıdır. Şimdi bir içtüzük çalışması yapacakmışız, demokratik bir içtüzük getirecekmişiz. Daha içtüzüğe göre burada grup kuran bir partiye yer veremiyoruz. Bu nasıl olacak? Arkadaşlarımız en arkada oturuyor. İvedi olarak konuya müdahale etmek gerekiyor. Grup başkanvekili söz almak istiyor. Sesini duyamıyoruz. Biz CHP Grubu olarak bunu doğru bulmuyoruz. Uzun süredir bu tartışılıyor ama bu konuyu çözemiyoruz. Bu durum çözülmeli, bu durum yanlıştır. Sayın Başkan salıya kadar madem bu çözülmeyecek, salıya kadar Meclis çalışmalarına ara versin” sözleriyle Saadet Grubu’na destek verdi.
Aleyhte söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, ise şunları söyledi:
“Sizin şu anda komisyon sıralarında oturmanızın Meclis’in çalışmasını engellediğinin farkındayız. Vatandaş, bize Meclis’te milletvekilleri çalışsın diye oy verdi ve bu görevimizi ihmal edemeyiz. Şimdi bir yer tartışması yüzünden Meclis’i kapatmanın doğru olmayacağını ve sizlerin de herkesin hakkını hukukunu koruyacak şekilde bugünlük salı günü çözülmesi anlaşması üzerine bir anlayışla Meclis çalışmasına katkı vermenizi bekliyoruz.”