Savcılık Sinan Ateş suikasti soruşturmasında 22 kişinin dosyasını ayırdı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Ateş'in öldürülmesine ilişkin dosyasını ayırdığı 22 şüpheli hakkında hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderdi.

Siyaset 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesinde dosyası ayrılan 22 şüpheli hakkında iddianame düzenledi.

Başsavcılık 30 Aralık 2022’de Ankara’nın Çukurambar semtinde Sinan Ateş’in silahla öldürüldüğü, beraberindeki Selman Bozkurt’un ise hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandığı olaya ilişkin soruşturmayı tamamladı.

39 kişiden tutuklu 22 şüphelinin dosyası ayrıldı

AA’nın aktardıklarına göre başsavcılık “delillerin araştırılması, dijital materyallerin inceleme süresi ve soruşturma evresinde şüphelilerin tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak” tutuklu 22 şüphelinin dosyasını ayırdı.

Başsavcılık bu şüpheliler hakkında “tasarlayarak öldürme”, “öldürmeye teşebbüs” “suça azmettirme” ve “suça yardım etme” suçlarından iddianame hazırlayarak Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Hakkında işlem yapılan toplam 39 kişiden yurtdışına çıkış yasağı getirilen diğer 17’si hakkındaki soruşturmanın ayrı bir dosya üstünden sürdüğü öğrenildi.

Ne olmuştu?

30 Aralık 2022’de Ankara’nın Çankaya ilçesinde motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğrayan Sinan Ateş hayatını kaybetmişti. Motosikleti Vedat Balkaya’nın kullandığı, cinayeti de Eray Özyağcı’nın işlediği tespit edilmişti.

Eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın yanı sıra Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın özel kalem müdürü ve yardımcısı Emre Yüksel, MHP’li avukat Serdar Öktem gibi kritik şüpheliler tutuklandı. Bu arada Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara Ülkü Ocakları Başkanı Ömer Şanlı hakkında da yurt dışına çıkış yasağı konmuştu.

Öte yandan MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi, cinayeti organize etmekle suçlanan Doğukan Çep de tutuklananlar arasındaydı.

Olay tarihinde nöbetçi olduğu için cinayet soruşturmasına bakan savcı Ayhan Ay, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ı gözaltına aldırmak istemesi üzerine izne çıkarılmıştı. Demirbaş, dönemin MHP milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde saklanırken gözaltına alınmıştı.

Sinan Ateş iddianamesi mahkemeye gönderildiSinan Ateş iddianamesi mahkemeye gönderildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.