Sırrı Sakık önce ‘Kılıçdaroğlu kapalı kapılar ardında verdiği sözleri açıkça söylesin’ dedi, sonra ‘Ben geçmişi kastettim’ diye düzeltmeye çalıştı

HDP'nin 'kapatma davası' nedeniyle seçime gireceği Yeşil Sol Parti'den milletvekili adayı olan Sırrı Sakık, katıldığı Youtube yayınında, "Kapalı kapılar ardında söylenenlerin deklare edilmesi gerekir" dedi. Tepkilerin ardından Sırrı Sakık açıklama yaptı.

Siyaset 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Seçime doğru giderken siyasetin en önemli tartışmalarının başında, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ana parçasını HDP/Yeşil Sol Parti’nin oluşturduğu Emek ve Özgürlük ittifakının seçöimde aday çıkartmayarak verdiği dolaylı destek geliyor.

Cumhur İttifakı liderleri Emek ve Özgürlük İttifakı’nın aday çıkarmama kararını açıkladığı günden beri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘PKK ile gizli bir anlaşma yaptığını’ öne sürüyor ve Kılıçdaroğlu’nu bu yolla yıpratmaya çalışıyor. İşte bu tartışmanın göbeğinde Yeşil Sol Parti listelerinden milletvekili adaylığı için başvuran, Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden Sırrı Sakık’ın bazı açıklamaları gündeme deyim yerindeyse ‘bomba gibi’ düştü.

Sırrı Sakık, 3 Nisan 2023’te Ezo Özer’in Youtube kanalındaki canlı yayına konuk oldu ve burada Kemal Kılıçdaroğlu’nun, verdiği sözleri Türkiye toplumuna açıklaması gerektiğini söyledi.

Sırrı Sakık’ın şu sözleri tartışma yarattı:

“Kılıçdaroğlu da açık ve net olarak önümüzdeki dönem ne yapacağını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Kapalı kapılar ardında söylenenlerin, kamuoyuna da bunların deklare edilmesi gerekir. Biz önümüzdeki dönem bir genel affı masaya yatıracağız. Öcalan dahil olmak üzere herkese özgürlük. Geri dönüş başlamalıdır cezaevinden, sürgünden, nerede olursa… İktidarı paylaşıyorlar, Cumhurbaşkanı Yardımcılıklarını, Bakanlıkları, Milletvekilliklerini paylaşıyorlar. Ama bunu kimin sayesinde yapacaksınız HDP.”

‘Kapalı kapılar ardında söylenenler’ polemiği

Sırrı Sakık’ın “Kapalı kapılar ardında söylenenlerin, kamuoyuna da bunların deklare edilmesi gerekir” cümlesi hemen yankısını buldu. Ak Parti’ye yakın medyada, “Kılıçdaroğlu kapalı kapılar ardında ne söz verdi” başlıkları yer aldı. Sosyal medyada da konu gündeme geldi.

Sırrı Sakık tartışma yaratan sözlerinin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı.

HDP'den Yeşil Sol Parti seçim beyannamesi: Kürt sorununun çözümü silah değil diyalogHDP’den Yeşil Sol Parti seçim beyannamesi: Kürt sorununun çözümü silah değil diyalog

“AKP medyası tarafından cımbızlanan bir cümlem tamamen bağlamından kopartılarak lanse edilmiştir” diye Sakık şu paylaşımı yaptı:

“Önümüzdeki sürece dair dile getirdiğim düşüncelerimin tümü ‘ilkesel’ olana işaret etmek içindir. Bunun dışında bir görüşme ya da politik yaklaşım kast edilmemiştir

Parlamentoda tüm ülke bileşenlerinin dahil olduğu bir demokratikleşme süreci talebi ve beklentimize dair beyanım bağlamından kopartılmak istenmektedir. “Kapalı kapılar”vurgusu bugüne yönelik değil tam tersine 2012 ve öncesineki çözüm süreçlerine yöneliktir.

Partimizin bir yetkili mekanizması vardır. Siyasi geleneğimiz yıllardır bir disiplin içerisinde hareket etmektedir. Buna dair tutumu da sayın Eş Başkanlarımız çözümün adresinin parlamento olduğunu açık bir şekilde beyan etmiştir.

Tükenişlerini tersine çevirmek için her türlü kirli manipülasyonu yapıyorlar ve yapacaklar. Ancak bu kara manipülasyon bize yönelik yapılınca satın alınması daha kolay oluyor.”

HDP kapatma riskine Yeşil Sol Parti ile karşılık verdiHDP kapatma riskine Yeşil Sol Parti ile karşılık verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.