Soylu ‘dokunun’ dedi, Meclis’ten yanıt geldi: Yapamayız

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu'nun dokunulmazlığının kaldırılması başvurusuna yanıt geldi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan belgede "Yapabileceğimiz herhangi bir işlem yok" dendi.

Siyaset 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Süleyman Soylu.

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu hakkındaki iddialar üzerine dokunulmazlığının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) başvurmuştu. Başkanlık bu talebe yaklaşık bir ay sonra yanıt verdi.

Cevaba geçmeden önce siyasetçinin neden böyle bir hamle yaptığını hatırlatalım.

Soylu zaten bakanlık koltuğunda oturduğu süre zarfında da sık sık muhalefet partileri tarafından eleştiriliyor, çeşitli suçlularla ya fotoğrafı çıkıyor ya da bu kişilerin iddialarında adı geçiyordu.

Görevden el çektikten sonra da bu tablo değişmedi. Son olarak Ankara’da kendisine yakınlığıyla tanınan suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ın yargılandığı davayla gündeme geldi. Sanıklar üstü örtülü bir şekilde kendisini işaret ediyordu.

Haliyle bu hem politika sahnesinde hem de sokakta bir tartışma konusu oldu. Örneğin CHP Sözcüsü Deniz Yücel şöyle sesleniyordu:

“Bu olayların en kilit isimlerinden biri de bizim ‘suç işleri bakanı’ olarak nitelediğimiz Süleyman Soylu’dur. Süleyman Soylu’nun derhal dokunulmazlığının kaldırılarak yargılama sürecine dahil edilmesi gerekmektedir.”

Söylentiler bununla da sınırlı değildi. Akrabalarına da bazı suçlamalar yöneltiliyordu.

Mesela Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nunda yönetim kurulunda olduğu D Global/Invamed firması hem usulsüzlük hem de hastaları kobay olarak kullandıkları iddiasıyla bir dönem ülke gündeminde kendine geniş yer bulmuştu.

Meraklısı için detaylara inelim; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci Haziran 2020’de bir tıbbi cihaz üreticisi firmanın Kovid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak ‘Türk ışını’ adlı cihazlarını denediklerini öne sürmüştü. Ekibin başında Mehmet Soylu’nun olduğunu söylemiş, tedavinin denendiği hastalardan ölenler olduğunu ileri sürmüştü.

Siyasetçi koltuğundan ayrıldığı 3 Haziran 2023 tarihinden bu yana aleyhinde ‘yalan, hakaret, karalama ve iftira içerikli 11 bin 500’ü TV, bin 454’ü gazete olmak üzere çok sayıda haber yapıldığını, 628 köşe yazıldığını’ savunarak ‘Hakkaniyetin ve gerçeklerin tecellisi için’ Ağustos’ta dokunulmazlığının kaldırılması başvurusu yaptı.

Ayrıca hakkında bir ‘itibarsızlaştırma kampanyası’ yürütüldüğünü savundu.

Soylu’nun talebine yanıt 20 gün sonra geldi. Sözcü’den Aytunç Erkin’in haberine göre Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyan metinde şunlar kaydedildi:

“Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin işlemler yukarıda yer verilen Anayasa ve İçtüzük hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Başkanlığımıza hakkınızda herhangi bir tezkere ulaşmamıştır. Bu açıklamalar doğrultusunda başvurunuz hakkında Başkanlığımızca yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır.”

Kaynak: Sözcü Gazetesi.

Süleyman Soylu resmen başvurdu: Dokunulmazlığım kaldırılsınSüleyman Soylu resmen başvurdu: Dokunulmazlığım kaldırılsın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.