Soylu’dan Trump’ı hatırlatan açıklama: Seçimlere ‘siyasi darbe girişimi’ benzetmesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Mayıs seçimlerini 15 Temmuz’la kıyasladı, seçimlere “siyasi darbe girişimi” dedi. Tepki çeken açıklama akıllara, yenik liderler Donald Trump ve Jair Bolsonaro’nun “seçim sistemi güvenli değil, dış güçlerin müdahalesi var, hile yapıldı” açıklamalarını getirdi.

Siyaset 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Seçime iki hafta kala iktidar kanadından gelen açıklamalar ABD ve Brezilya seçimlerini hatırlatıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sık sık muhalefeti terörle ilişkilendiren açıklamalar yapıyor. Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Mayıs seçimlerini 15 Temmuz darbe girişimi ile kıyasladı.

Fatih’te, İstanbul İlim ve Kültür Vakfını ziyaret eden Soylu, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin, halkın sokağa dökülmesi karşısında başarısız olduğunu söyledi. Soylu, “15 Temmuz onların fiili darbe girişimiydi. 14 Mayıs da siyasi darbe girişimleridir. Bu kadar açık ve nettir. 14 Mayıs 2023, Batı’nın siyasi darbe girişimidir. Türkiye’yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkların 14 Mayıs’ta her birini bir araya getirerek oluşturulabilecek darbe girişimidir. Bunu ben söylemedim. Bunu bugün Amerika’nın başındaki zat yıllar önce söyledi. Yıllar önce denedikleri bütün yöntemler berhava olunca ancak böyle bir yöntemle Türkiye’yi ele geçirebileceklerini ifade ettiler” dedi.

Trump ve Bolsonaro da demişti

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro kaybettikleri seçimler öncesinde sık sık seçim sisteminin güvenliği olmadığıyla ilgili açıklamalar yapmış, dış güçlerin müdahalesinden bahsetmiş, hile iddialarında bulunmuştu. Açıklamalar, kaybeden seçmenlerin kongre binalarını basmasına varan sonuçlar doğurmuştu.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, solcu rakibi Lula da Silva’ya karşı kaybettiği seçim öncesinde sık sık seçim sisteminin güvenliği olmadığına ilişkin açıklamalar yaptı. Bolsonaro elektronik sistemin seçmenlere yüzde 100 güvenlik garantisi veremeyeceğini iddia etmiş ve elektronik oylama makinelerinin hacklendiği iddiasıyla ilgili bir federal polis raporuna atıfta bulunmuştu. Bolsonaro, seçimden sonraki 44 saat boyunca sessiz kalmış ardından yenilgiyi kabul etmemiş ve “Hayallerimiz devam ediyor” açıklaması yapmıştı. Bolsonaro Facebook hesabından paylaştığı bir videoda da seçimlere hile karıştığını söylemiş ama bu iddiasından dönmüştü.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da, 3 Kasım seçimlerinin kazananının Joe Biden olduğunun duyurulması üzerine, seçimin henüz bitmediğini vurgulayarak, “Amerikan halkı hak ettiği ve demokrasinin gereği olan dürüst oy sayımı yapılana kadar durmayacağım” açıklamasında bulundu. Trump, bir kanıt göstermeden seçimlerde hile yapıldığını savunmuştu.

Eski Başkan Trump, görevi sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Demokrat rakibi Joe Biden’ı soruşturmaları konusunda bu ülkeye baskı yaptığı iddialarının ardından hakkında başlatılan azil soruşturması için “Şu anda olanların bir azil değil bir DARBE olduğu sonucuna varıyorum” demişti.

Trump için kritik gün: Hakim karşısına çıkıyorTrump için kritik gün: Hakim karşısına çıkıyor

 

Soylu’nun açıklaması tepki çekti

Soylu’nun seçimleri “siyasi darbe girişimi” olarak tanımlaması tepkilere neden oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanı’nın açıklamaları için “Bu darbeci kafanın ifadesi. Demokrasiye inanmayanların, halkın iradesine saygı göstermeyenlerin, baskıcı zihniyetin bir ifadesi bu” değerlendirmesinde bulundu.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan CHP Ordu Milletvekili Torun, “Sonuçta 14 Mayıs’ta vatandaşımız hür iradesiyle sandığa gidecek ve bundan sonra ülkeyi kimin yöneteceğini, Meclis’te kimin olacağına karar verecek. Bunu siz ‘darbe’ olarak ifade ediyorsanız, demek ki sizin vatandaşın iradesine hiç saygınız yok. Vatandaş sizi destekliyorsa sorun yok ama sizi desteklemiyorsa, eğer size onay vermiyorsa darbe ve farklı şekilde ifade edilmesi. Bu anlaşılır gibi bir şey değil” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “Seçim darbe girişimiyse YSK darbe yöneticisi, sandık kurulları örgüt üyesi, oy kullanan 85 milyon da darbeci mi? Egemenlik milletindir. 14 Mayıs bu sözün ne demek olduğunu öğrendiğiniz gün olacak” dedi.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan da “Gün geçmiyor ki Millet İttifakı’nın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimi açık farkla kazanacağına dair umudumuz daha da büyümesin 🙂 Seçimi kaybetme korkusu ile 14 Mayıs’a ‘siyasi darbe’ bile diyebilecek raddeye gelmeleri tek kelimeyle trajikomik” diye tweet attı.

Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, “Demokratik bir seçimi darbe girişimi olarak niteleyen bu şahıs İçişleri Bakanlığı koltuğunda 1 dakika bile oturamaz, oturmamalıdır. Onuru varsa istifa etmeli, yoksa da Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmalıdır. Bu şahısın İçişleri Bakanı olarak gireceğimiz bu seçim ve sonrasında yaşanacaklar ülkemiz için tehdittir, tehlikedir, beka sorunudur. #soyluistifa” diye tweet attı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Soylu’nun görevden alınması gerektiğini söyledi. Soylu’nun “Türk Milleti’nin oy kullanma hakkını darbe, Türk seçmenini ise darbeci ilan ettiğini” söyleyen ve “#Soyluİstifa” etiketiyle paylaşımda bulunan Özdağ “Demokrasimiz, hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit altındadır!” dedi.

Soylu’ya soru soran gazeteciye koruma engeli

Gerçek Gündem muhabiri Filiz Gazi, dün Cuma namazı çıkışında Soylu’ya, “Bu cümleler hükümet dışında siyasi partilere oy kullananlara darbeci demek olmuyor mu?” diye sordu. Soylu, “Öyle bir şey olur mu? Amerika’yı söylüyorum. Biliyor musun Amerika’yı? Afganistan’a yaptıklarını biliyor musun?” sözleriyle yanıt verdi.

Gazi, sonrasında korumalar tarafından engellendiğini, gazeteci kimliğinin fotoğrafının çekildiğini ve telefonundaki videoların silinmeye çalışıldığını yazdı.

Süleyman Soylu'nun otobüs mitinginde alan boş kaldıSüleyman Soylu’nun otobüs mitinginde alan boş kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.