Türkiye’de güçlünün hukuku uygulandı, seçim güvenliği sona erdi: YSK kendi kendini imha etti

Yüksek Seçim Kurulu, kendi izniyle yapılan ve sonra da sonuçlarını onayladığı CHP kurultaylarının sonuçlarının bugün de geçerli olduğuna dair karar vermeyi reddetti. İsteyen mahkemenin geçmişteki herhangi bir seçimi iptal etmesinin yolunu açtı. Oysa seçimleri onay ve iptal yetkisi sadece YSK'ya ait.

Siyaset 23 Mayıs 2026

Ankara Bölge Adliyesi 36. Hukuk Dairesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kasım 2023’te yaptığı kurultayıyla ilgili aldığı “mutlak butlan” kararı, aslında sadece CHP’yi ilgilendiren bir hukuki durum yaratmıyor; Türkiye’de hileli olarak tarihe geçen 1946 seçimleri sonrası seçim güvenliğini sağlamak için kurulan ve bugüne kadar da Türkiye’de çok partili demokratik sistemin en önemli güvencesi olan bütün kanuni mekanizmayı ilgilendiriyordu.

1946 seçiminin hileli olduğunu dönemin tek parti iktidarı CHP de kabul etmiş ve gerçekte seçimi kazandığı halde muhalefette kalan Demokrat Parti ile bir uzlaşmaya giderek Cumhuriyet tarihin gerçek bir uzlaşmayla yapılan ilk kanununu kabul etmişti. Bu kanunla Yüksek Seçim Kurulu adıyla yeni bir kurum oluşturulmuş, seçimlerin yargıç güvencesinde kapalı oy açık tasnifle yapılması, seçimlerin denetiminin partiler tarafından gerçekleştirilmesi, partilerin aralarında anlaşamamaları halinde yargıçların anlaşmazlığı kanuna bakarak gidermesi ön görülmüştü.

YSK sadece yerel ve genel seçimlerde değil, siyasi partilerin kendi iç seçimlerinde de nihai onay makamı olmuş, partilerin her düzeydeki seçimleri de yargılı denetimine alınmıştı. Anayasa YSK’nın kararlarının nihai olduğunu ve bu kararlara itiraz edilemeyeceğini de kayda almıştı.

CHP’nin bir kurultayının önce bir Asliye Hukuk mahkemesi, sonra da istinaf mahkemesi tarafından karara bağlanması ve “mutlak butlan” adı verilen hukuki tabirle “yok hükmünde” kabul edilmesi, aslında zamanında YSK tarafından hukukiliği ve meşruluğu onaylanmış bir durumun ortadan kaldırılması, yani mahkemelerin YSK’nın görev alanına tecavüz etmesi ve bir yerde Anayasa ile yasaklanmış olan YSK kararlarına itiraz yolunu kendi kendine açması anlamına geliyordu.

İstinaf mahkemesi sadece Kasım 2023’te yapılan CHP kurultayını “yok hükmünde” saymadı. Buna ek olarak CHP’nin en sonuncusu 28-30 Kasım 2025’te yapılan iki kurultayını daha “yok hükmünde” saydı. Oysa daha sonra yapılan bu iki kurultayla ilgili herhangi br mahkemeye yapılmış herhangi bir itiraz yoktu. Son kurultay dahil bütün kurultaylar YSK denetiminden geçmişti ve Özgür Özel’e  genel başkanlık mazbatası YSK tarafından verilmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi cuma günü sabah saatlerinde YSK’ya başvurarak en azından Kasım 2025’te, yani itiraz edilen kurultaydan iki yıl sonra yapılan kurultayın sonuçlarının geçerli olduğunun bir kez daha ilan edilmesini istedi. Ama YSK bu kararı almayı reddetti.

YSK böyle bir karar alsa istinafın aldığı karar anlamlı olmaktan çıkacak, Özgür Özel’in genel başkanlığı ve o kurultayla seçilen Parti Meclisi ile disiplin kurullarının meşruluğu kabul edilecekti.

İşte o kararlar

YSK Başkanı Serdar Mutta YSK toplantısında alınan kararları şu şekilde sıraladı:

“Malumlarınız üzere Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından 21.05.2026 tarihinde verilen karar üzerine Sayın Mehmet Hadimi Yakupoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi Vekili Avukat sayın Kadir Gökhan Sultan tarafından kurumumuza birtakım dilekçeler verilmiştir.

Yine bahse konu karar ilgili Bölge Adliye Mahkemesi Dairesi tarafından dün akşam itibariyle kurumumuza sistem üzerinden gönderilmiştir.

Bunun üzerine bugünkü yapmış olduğumuz toplantıda kurulumuz tarafından;

1- 22.5.2026 tarihli Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu imzasıyla başkanlığımıza verilen dilekçede özetle, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesinin 21.05.2026 tarihli ve 2026/32 esas 2026/658 karar sayılı kararıyla verilen ihtiyati tedbir kararının icrasının, madden ve hukuken imkansız olduğundan bahisle 21.09.25 tarihli Cumhuriyet Halk Partisi 22. Olağanüstü Kurultayında 24.09.2025 tarihli İstanbul olağanüstü ilk kongresinde 19.10.2025 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 39 Olağan İl Kongresinde ve 28-30 Kasım 2025 tarihli Cumhuriyet Halk Partisi 39. Olağan Kurultayında yapılan seçimler ile 4-5 Kasım 2023 Olağan Kurultayında seçilen delegelerin delegelikleri Siyasi Partiler Kanunu uyarınca sona erdiğinden yeni delegeler tarafından yapılan kongrelerde il ilçe seçim kurumlarınca düzenlenen mazbataların geçerli olduğunun ve kongre kurultaylarında seçilenlerin görevlerine devam ettiğinin Yüksek Seçim Kurulunun Anayasanın 79. Maddesinden kaynaklanan tam kanunsuzluk yetkisine dayanarak tespitine karar verilmesi yönündeki taleplerinin reddine,

2 – Avukat Kadri Gökhan Sultan imzalı 22.05.2026 tarihi dilekçelerinde Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilciliği görevinin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sonlandırılması nedeniyle, Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileri ve onayları dışında yapılmış olan tüm başvuruların hiçbir şekilde işlere ve dikkate alınmaması yönündeki talepleri hususunda 1. maddede verilen karar karşısında ayrıca bir karar verilmesine yer olmadığına,

3- Kurulumuz başkanlığına Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından gönderilen 21.5.2026 tarih ve 2026’ya 32 esas sayılı yazı ile ilgili olarak hukuk mahkemeleri hukuk mahkemelerinin kararlarının icrası hakkında kurulumuza Anayasa ve yasalarca verilmiş herhangi bir görev ve yetki bulunmadığından yazının işlem yapılmaksızın mahalline iadesine 22.05.206 tarihinde yapılan Yüksek Seçim Kurulu toplantısında oy birliğiyle karar verilmiştir.

Gerekçesi daha sonra açıklanacaktır, kısa kararımız budur.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.