İtiraz savaşları sürüyor: İşte oyların tekrar sayılacağı yerler

İki aday arasındaki oy farkının üç haneli olduğu kentlerde partiler itirazlarına başladı. Kimi yerlerde 'yeniden' sayım kararı verildi, Hilvan ve Pınarbaşı'nda ise seçimler yenilenecek.

Siyaset 3 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin 2019’la kıyaslandığında Türkiye genelinde yüzde 8.85 oranında oy kaybettiği, 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde yenilgiye uğrayan ana muhalefetin ise haritayı neredeyse ‘kırmızıya’ boyadığı yerel seçimle ilgili tartışmalar sonuçların kamuoyuyla paylaşılmasından sonra da sürüyor.

Partiler başta birinci ve ikinci aday arasındaki farkın üç haneli olduğu il ve ilçelerde seçim kurullarına oyların yeniden sayılması amacıyla itirazlarına başladı. Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde ise direkt olarak sandığın yeniden kurulmasına karar verildi. Benzer bir karar CHP’nin kazandığı Kayseri Pınarbaşı için de alındı. CHP’nin seneler sonra kazandığı Pınarbaşı’nda da seçimler tekrarlanacak.

DEM’in 45 yıl sonra kazandığı Hilvan’da seçim tekrarlanacak

HDP ardılı DEM Parti’nin 521 oy farkla 45 yıl sonra seçim kazandığı Hilvan’da AK Parti’nin 15 sandıkta sonuçlara itiraz etmesi üzerine ilçe seçim kurulu seçimin yenilenmesine hükmetti.

Bu noktada seçimin tartışmalı geçtiğini, oyların kullanıldığı ve seçmenlerin, sandık görevlilerinin, kolluk güçlerinin bulunduğu sırada Hilvan Gençlik Merkezi’nde pusula ve tutanakların ateşe verildiğini gösteren anlar kameralara yansıdı.
DEM ve AK Partililer yaşananlarla ilgili birbirlerini suçlarken gelişmeleri avukat Ronayi Paydaş’la konuştuk. Paydaş’ın iddiaları şöyle oldu:

“Mevcut belediye başkanına en çok oy çıkan mahallede sandık sonuçları açıklanınca başkanın kaybettiği anlaşıldı. O okulda kaybedince diğer okullarda da kaybettiğini anlıyor. Orada DEM’lilerle kavga ediyormuş gibi bir olay çıkarıyorlar. O sırada polis geliyor, diğer sandık görevlileri iniyor. O kargaşa sırasında birkaç kişi de sınıflara girip sandıkları ateşe veriyorlar.”

Polisin de darp edildiğini söyleyen Paydaş “Bu şahıslar bu provokatif eylemi onlarca polisin ve kameraların önünde gerçekleştirmelerine rağmen şu ana kadar tek bir gözaltı dahi yapılmamış, bu yüzden kamu vicdani derinden yaralanmıştır” deyep tepkilerinin ardından soruşturmanın hızlandığını belirtti.

Hilvan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na verilen şikayet dilekçeleri.

Avukat Paydaş burada suç unsuru oluşturan maddeleri şöyle özetledi: “Oylarını kullanan vatandaşlar ateşe, dumana maruz kaldı. Vatandaşın halkın canına kastettiler. Kolluğun görev yapmasını engellediler, darp ettiler. Kamu görevini yapan sandık görevlileri ağır şekilde yaralandı. Seçim güvenliği tehlikeye atıldı, seçmen iradesi yok sayıldı.”

DEM Parti seçmeni kararı halay ve zılgıtlarla protesto etti. Halk iptal edilen seçim için 2 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek.

CHP’nin kazandığı Pınarbaşı’nda da seçimler tekrarlanacak

Benzer bir karar Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi için de alındı. Burada seçimi seneler sonra yüzde 33 oyla CHP’nin adayı Deniz Yağan kazanmıştı. Ancak AK Parti ve MHP’nin itirazı üzerine burada seçimlerin tekrarlanmasına karar verildi. Seçim gecesi sonuçlara itiraz için orada bulunan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy görevli bir hakime ağır küfürler etmişti.

İstanbul’da neler oluyor?

İstanbul’da bu konuda üç ilçe öne çıktı. CHP’nin yüzde 0.33 farkla kazandığı Gaziosmanpaşa’da AK Parti’nin itirazları karşılık buldu ve oyların yeniden sayımına karar verildi.

Ümraniye’de sonuçlara itiraz eden taraf ise CHP’ydi. AK Parti’nin yüzde 42.45, CHP’nin ise yüzde 40.14 ile ikinci sırada bitirdiği yarışta ana muhalefet oyların sayılması için itirazda bulundu ancak talep reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bu iki kararı değerlendirirken ‘sürecin mertçe yönetilmediğini’ savundu. Pendik, Fatih, Arnavutköy ve Bahçelievler ilçeleri için taleplerine henüz karşılık verilmediğini dile getiren İmamoğlu Beykoz’daki durumu da ekleyerek şunları kaydetti:

“Gaziosmanpaşa’da alınan tüm oyların yeniden sayımı kararının bir benzeri Beykoz’da alınmak isteniyor. Sahada seçim kaybedenlerin masa başında seçim kazanma baskılarına hukuk dur demeli. İl Seçim Kurulu ve YSK, ilçe seçim kurullarına yapılan baskılara acilen müdahale etmeli.”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da bugün kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi:

“Gaziosmanpaşa’dan kirli ellerinizi çekin. 970 oy farkla kazandığımız GOP seçiminde yapılan itiraz üzerine geçersiz oylarla sınırlı kalınmayarak bir başka skandala imza atılmış ve tüm sayımın yeniden yapılmasına karar verilmiştir.

YSK’ya yaptığımız itirazın sonucunun beklenmesi gerekirken ısrarla sayımı başlatmaya çalışmaktadırlar. Sabık bakan, GOP’tan elini çek! Belediyede yanlış işler yapmaktan vazgeçin! Hak yemeyiz, hakkımızı da yedirmeyiz.”

Günaydın, bunlara “6 sandık sayımı tamamlandı.. Geçersizlerden 1’i CHP’ye, 1’i AKP’ye yazıldı. Sonuç değişmedi.. Toplam 1030 sandık var.. Hak yemeyiz, hakkımızı yedirmeyiz” bilgisini de ekledi.

Gaziosmanpaşa’dan sonra Beykoz’da da tekrar sayım

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Ak Parti’nin İl seçim kuruluna yaptığı itirazın kabul edildiğini duyurdu. Beykoz’da oylar yeniden sayılacak.

İstanbul Beykoz’da kesin olmayan sonuçlara göre; CHP adayı Alaattin Köseler oyların yüzde 45,87’sini alarak belediye başkanı seçildi. 2019 yerel seçimlerinde Beykoz’da kazanan Ak Parti adayı Murat Aydın ise yüzde 44,91 aldı.

Ak Parti, ilçe seçim kuruluna ilçede kullanılan tüm oylar ile geçersiz oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu. Beykoz İlçe Seçim Kurulu, dün akşam saatlerinde AKP’nin seçim sonuçlarına itirazlarını reddetti.

İlçe Seçim Kuruluna yapılan itirazların reddedilmesi üzerine Ak Partiiler bir üst merci olan İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

Ardahan’da üçüncü tur

Bir itiraz ‘rallisi’ de Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yaşanıyor. Kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Kemal Yakup Azizoğlu ve CHP adayı Nurettin Aygün 452’şer oy aldığı kentte yeniden yapılan sayımda ana muhalefet adayı iki oy öne geçti.
Bu kez sonuca AK Parti karşı çıktı. Bir kez daha sayılan oylarda CHP lehine fark bire indi. İki partinin de itiraz ettiği sonucu İl Seçim Kurulu açıklayacak.

‘Hatay’da fark 1024 azaldı’

Sonuçlara itiraz edilen yerlerden biri de aday belirleme sürecinde bolca tartışmaya konu olan Hatay.

Deprem sonrası yıkımın sorumlularından biri olarak görülen, bu sebeple CHP yönetimince yeniden aday gösterilmesi kamuoyunda tepki çeken Lütfü Savaş yüzde 44.05 oyla büyükşehir belediye başkanlığı koltuğunu kaybetti. Sandıktan birinci çıkan AK Parti adayı Mehmet Öntürk’ün oy oranı ise yüzde 44.48’di.

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki son durumla ilgili olarak “Genel merkezimiz, avukatlarımız, Genel Başkanımız Özgür Özel’in görevlendirmesiyle Hatay’da olan milletvekillerimiz ve örgütümüzle birlikte itiraz süreçlerini işletmeye devam ediyoruz. Pazartesi sabahı 3890 olan fark bu sabah itibarıyla 2866’ya kadar geriledi ve süreç devam ediyor” diye konuştu.

Ordu’da tüm ilçelerde sonuçlara itiraz

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz tüm ilçelerde seçim sonuçlarına ayrı ayrı itiraz ettiklerini duyurdu.
AK Parti adayı Mehmet Hilmi Güler oyların yüzde 40.07’sini alarak seçimi birinci bitirmişti. Yılmaz onu yüzde 36.53’le takip etmişti.

AK Parti ile MHP karşı karşıya geldi, sonuç değişmedi

Bayburt’ta AK Partili Mete Memiş’in kazandığı seçimin sonuçlarına MHP tarafından itiraz edildi ve oyların yeniden sayılmasına karar verildi.

Bu gelişme neticesinde Memiş’in oyu 30 artarak 7 bin 374’e, MHP adayı Hükmü Pekmezci’nin oyu ise 14 artarak 7 bin 132’ye yükseldi. Sonuç değişmedi.

Van’da YSK kararı: Mazbata olması gerektiği gibi Zeydan’a

Van’da yaşananlar ise kamuoyu ile birlikte birçok hukukçunun da tepkisini çekti.

Büyükşehir belediyesi başkanlığını kazanan Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı son dakika alınan bir kararla iptal edildi. Van İl Seçim Kurulu da mazbatayı AK Partili aday Abdulahat Arvas’a verdi. Ancak YSK daha sonra DEM Parti’nin itirazıyla mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi.

Kırklareli’de oyların yeniden sayılması reddedildi

Kırklareli’nde CHP’nin belediye başkan adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun oyların tekrar sayılması için yaptığı başvuru, Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Kesimoğlu seçimi 403 oy farkla MHP’nin Kırklareli adayı Derya Bulut’a kaybetmişti.

Kararla ilgili Kesimoğlu şunları söyledi: “Aradaki fark: 403. Geçersiz oy sayısı: 1924. İlçe Seçim Kurulu’nun 6’ya 1 aldığı oyların yeniden sayılmaması kararına biz CHP olarak bir üst kurul olan Kırklareli İl Seçim Kurulu’nda itiraz edeceğiz. Oradan da reddolursa YSK’ya taşıyacağız. Kırklareli halkının iradesi gölgelenemez. Bu eşitsizlik ve adaletsizlik aynı şekilde İstanbul Gaziosmanpaşa’da yaşanıyor. Geçersiz oyların, aradaki farkın kat kat üzerinde olması gerekçesiyle GOP’ta sayım yenileniyor, İl Seçim Kurulu kabul ediyor, YSK kabul ediyor fakat aynı hakkı biz CHP olarak Kırklareli’de alamıyoruz.”

YSK, İl Seçim Kurulu’nun Amasra’da oylar yeniden sayılsın kararını reddetti

Bartın’ın Amasra ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre CHP’li Recai Çakır’ın 122 oy farkla seçimleri kazanması sonrası, AK Parti’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu’nun ‘oylar yeniden sayılsın’ kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedildi.

Van’daki hukuk skandalının özeti: 360 gün sonra ‘sehven’ deyip başkanlığını aldılarVan’daki hukuk skandalının özeti: 360 gün sonra ‘sehven’ deyip başkanlığını aldılarHabere konu kesinleşmiş kararların yanı sıra Kırklareli ve Kütahya ile Kütahya’nın Emet, Bolu’nun Gerede, Kocaeli’nin Körfez ve Gerede, Adana’nın Kozan ilçelerinde son kararı seçim kurulları verecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.