CHP mahallesinden izlenimler: Üçüncü yolcular da var

CHP’de mahalle delege seçimleri heyecanlı sürüyor. Önümüzdeki günlerde başlayacak ilçe kongreleri öncesinde listelerdeki isimler çoğunlukla İmamoğlu-Kılıçdaroğlu ekipleri arasında değişirken bu mahallede durum biraz farklı: Değişim talebinin tek sahibi, İmamoğlu değil. Üçüncü bir seçenek var.

Siyaset 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Günün en sıcak saatinde Güngören’in Abdurrahman Nafiz Gürman Mahallesi’nde yaşayan CHP üyeleri, mahalle delegelerini seçmek için Merter’de bulunan bir dernekteydi. 

Güneşin en tepede olduğu saatte, gölgelik alan bulmanın bile zorken birçok üye, heyecanla sandıklara geliyor, destekledikleri listeyi zarfa koyup, zarfı sandığa atıyor. 

Bu mahallede, ‘Mavi’ ve ‘Beyaz’ liste rekabeti bulunuyor.

Beyaz liste destekçileri, boyunlarına astıkları kartlarıyla, Mavi liste destekçileri ise kombinlerine kattıkları mavi kıyafetlerle kendilerini belli ediyor. 

7’den 70’e birçok üye, oy kullanmak için sandıkların açıldığı ilk saatlerde yoğun bir ilgiyle oy kullanmaya geliyor. 

Onlardan biri de 80’ine merdiven dayayan Gülbeyaz Teyze. Gülbeyaz Teyze, yürümekte zorlanmasına rağmen, yıllardır üyesi olduğu partinin geleceğinde söz sahibi olmak için sıcağa rağmen sandığa geldi. Partililerin destekleriyle iki kat merdiven çıktı, oyunu kullandı, “Hayırlı olsun” diyerek yine yardımlarla aşağıya indi. 

Beyaz listenin adaylarından Özlem Polat, Gülbeyaz Teyze’nin zorlukla aşağıya indiğini görünce “Biz seçimin burada olmaması gerektiğini söyledik. İlçe başkanı burada olmasını dayattı” diyor. 

Polat ile sohbetimizde, Beyaz listenin içinde ilçe yönetimine ‘muhalif’ olanların olduğunu öğreniyoruz. Beyaz listenin içinde, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler de var fakat çoğunluğu partinin genel stratejisinin değişmesini isteyen insanlar.

Bu muhalifler, ‘Değişim’ çağrısı yapıyor fakat bu çağrı Ekrem İmamoğlu’ndan bağımsız. 

Aksine ilçe yönetimi İmamoğlu çevresine yakın. Mavi listede, aktif görevdeki ilçe yönetiminin adayları bulunuyor. 

Beyaz liste, partinin sokağa inip, halkla iç içe çalışma yapmasını istiyor. Aktif yönetimin 6 yıldır görevde olduğunu ve ‘başarısız’ olduğunu düşünüyorlar.

Sohbetimiz sürerken oy kullanılan derneğin önünde Tozkoparan’dan tanıdığım Ömer Kiriş’i görüyorum. 

Kiriş, Tozkoparan’daki kentsel dönüşüme karşı direnenlerden. Yıllarca dönüşümün bir rant aracı olduğuna dair mahalleliyi bilgilendiren toplantılar düzenledi, ‘Tozkoparan Direnişi’ olarak bildiğimiz direnişte aktif rol oynadı. 

Onun da boynundaki ‘Beyaz liste’ kağıdını görünce, neler yaşandığına dair sohbet ediyoruz. 

O, özellikle Tozkoparan Direnişi’ni partiye anlatmak, neler olduğunu gösterebilmek için delegeliğe aday olanlardan. 

Oy kullanma sürerken her iki listenin destekçileri, kulaktan kulağa bir şeyler konuşuyor.

550’ye yakın üyenin oy kullanacağı mahallede sandığa katılımın 300 civarında olması bekleniyor. Fakat ilk saatlerde sandıkta sıra olduğunu söylemek mümkün. Birçok partiliye göre bu durum ilk saatlerde hep aynı oluyor. 

Abdurrahman Nafiz Gürman Mahallesi’nde yaşayan Buradaki CHP’lilerin büyük kısmı ‘Değişim’ istediğini söyleyebiliriz. Bir liste, İmamoğlu’nunkiyle aynı talepte fakat diğer liste aynı fikirde değil; partiye emek veren, ilçelerde yükünü çeken, mahalleliyle temasını kuran insanlarının yönetimde söz sahibi olmasını istiyorlar.

Sandık sonuçları, Beyaz listenin beklediği gibi olmuyor…

Beklendiği gibi seçime 280 kişi katılıyor. Oyların 141’ini mavi 134’ünü beyaz liste alıyor. Üçüncü bir yol olarak, değişim isteyenler kaybediyor.

CHP’nin İstanbul mahalle kongrelerini izledik: 36 kişiyle 22 delege seçildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.