12 Dev Adam’ın yeni kurtarıcısı: Tarık Biberovic

Fenerbahçe forması giyen Tarık Biberovic EuroBasket 2025 Elemeleri'nde ilk kez Türk Milli Takım forması giydi. Bosna Hersek asıllı basketbolcu devşirme statüsüyle çıktığı İtalya ve İzlanda maçlarında yıldızlaştı.

Spor 27 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Tarık Biberovic'in Türk Milli Takımı'na katkısı statüsünün değişip değişmeyeceği sorularını da akıllara getirdi.

12 Dev Adam geçen yaz 12-20 Ağustos tarihleri arasında Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası’na ev sahipliği yaptı. Turnuvanın son gününde bozguna uğrayan ekip Hırvatistan’a yenilerek 2024 yazında resmi herhangi bir turnuvaya katılma hakkından mahrum kaldı. Sinan Erdem’deki turnuvada alınan hezimet diye nitelenebilecek sonuçla oklar takıma katılmak istemeyen devşirme sporcular Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’e yöneltildi. İki sporcu da turnuva öncesinde kampa gelmemelerinin sebebinin sakatlıkları olduğunu söylemişti. Ancak hem Basketbol Federasyonu hem de Milli Takım başantrenörü Ergin Ataman böyle olmadığını iddia ediyordu.

Süper Lig’de biri Anadolu Efes diğeri Fenerbahçe forması giyen iki basketbolcu hakkında beş maç artı para cezası kararı verildi. Bu da oyuncuların yerli statüsünde ligde oynamalarına engel teşkil ediyordu. İki sporcu tahkime gitti ancak kulüplerin kadro planlamalarıyla sporcuların sezonluk hedeflerini etkileyen karar sonrası milli takımdaki devşirme kotası da boşalmış oldu. Yani artık milli takımda Shane Larkin ve Scottie Wilbekin aldıkları ceza nedeniyle forma giyemeyecekti. Tahkimdeki kararın lehlerine çıkmasını bekleyen iki sporcu yerine yeni birinin devşirme statüsünde oynamasının önü açılmıştı.

İzlanda maçındaki hayat öpücüğü

2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası Elemeleri kapsamında oynanacak İtalya ve İzlanda karşılaşmaları öncesinde bu devşirme kotasının Fenerbahçe forması giyen Bosna Hersek asıllı Tarık Biberovic’le doldurulmasına karar verildi. Tarık da bu kararın karşılığı olarak olağanüstü iki performansa imza attı. Öncelikle 87-80 kaybedilen İtalya deplasmanında büyük sorumluluk alan Tarık karşılaşmayı 27 sayıyla bitirerek NBA yıldızları yokluğuna birinci hücum opsiyonu olabilecek yeteneğe sahip olduğunu kanıtladı. Milli basketbolcu ikinci maçta o kadar iyi bir hücum performansı ortaya koyamadı. Ancak son pozisyonda İzlanda’ya karşı bir sayı geride olan millileri galibiyete götüren şutu atarak maçı kazandırdı. Tarık’ın bu iki performansı sonrası oyuncunun devşirme statüsünün kalkıp kalkmayacağı soruları yeniden sorulmaya başlandı.

Peki neden devşirme?

Öncelikle Tarık’ın hâlâ devşirme olmasının sebebi FIBA’nın devşirme statüsüne göre 16 yaşına kadar kulüp ve milli takım seviyesinde ülkenin herhangi bir takımında forma giymemiş olması. Örneğin Tarık’ın 16 yaşındaki kardeşi Faruk Biberovic Fenerbahçe’nin alt yaş takımlarında yıllardır oynuyor ve profesyonel olduğunda Türk statüsünde olacak. Tarık TBF kayıtlarına göreyse Fenerbahçe kariyerine en başından beri olduğu gibi Türk statüsünde devam ediyor.

Geçen yaz Memphis Grizzlies’in tarafından NBA draftının sonunda seçilen Tarık’ın fiziksel ve oyun gelişimi düşünüldüğünde yakın zamanda NBA kapısından girmesi sürpriz olmaz. Tarık Fenerbahçe’nin kapısından Temmuz 2017’de henüz 16 yaşındayken girmişti. O dönem Bogdan Bogdanovic’le yollarını ayıran Kanarya ileride belki de yıldız oyuncunun varisi olabilecek genç yeteneğe yatırım yapmıştı. Bir sezon ülkesi Bosna Hersek’te kiralık oynadı, daha sonra katıldığı Fenerbahçe’de EuroLeague siftahını yaptı. İlk sezonlarında sarı-lacivertli formayla pek fazla süre bulamayan Tarık 2020-21 sezonuyla daha fazla parkede yer almaya başladı. Süper Lig’de 27, EuroLeague’de 15 maça çıktığı sezonda potansiyelini göstermeye başladı. 2021-22 sezonunda 25 maçta süre aldı ve yüzde 45 üç sayı yüzdesi dikkat çekti.

Tarık’ın performansı sezonun ikinci yarısıyla beraber daha da yükseldi.

Kariyer sezonunu geçiriyor

2022-23 sezonu sonlarına doğru iyiden iyiye rotasyonda süre bulan, özellikle sakatlıkların olduğu süreçte takımına destek olan Tarık için sezon fazlasıyla iyi bitti. Takım her ne kadar EuroLeague dörtlü finali ve Süper Lig şampiyonlukları hedefine ulaşamasa da bireysel açıdan Tarık’ın süreleri artmıştı. Oyuncu 2023 yazında kariyerinin en iyi haberlerinden birini aldı. Memphis Grizzlies oyuncuyu 56. sıradan draft etti. Tarık, Eylül 2021’de verdiği bir röportajda şu sözleri dile getirmişti: “Kesinlikle NBA’de oynama hayalim var.”

2.02 boyu ve 2.10 kanat açıklığı olan Tarık fiziksel özelliklerini bu sezon iyiden iyiye sahaya yansıtmaya başladı. Forvet oyuncusu bu sezon Sarı-Lacivertli forma ile EuroLeague’de çıktığı 17 maçta; 14 dakika, 5.8 sayı, 1.5 ribaunt, 0.7 asist ortalamaları ile mücadele etti. Bu performansı onun milli takımda doğan devşirme oyuncu boşluğunda şans bulmasını da sağladı. Tarık İtalya maçında yaptıkları üstüne bir İzlanda karşılaşmasında 12 Dev Adam’ı bir felaketin eşiğinden alınca ne kadar doğru bir karar verildiğini kanıtladı.

İyi ki Tarık var... 12 Dev Adam son saniyede güldüİyi ki Tarık var… 12 Dev Adam son saniyede güldü

NBA yolu açık

Türk Milli Takımı’nın yeni kurtarıcısı olan Biberovic formunu Fenerbahçe koçu Sarunas Jasikevicius’la yükseltmeye devam ederse gelecek NBA Yaz Ligi’nde şans bulması işten bile değil. Öyle ki 22 yaşındaki oyuncu Fenerbahçe’nin Türkiye Kupası’na uzandığı periyotta da hem Manisa hem Beşiktaş maçlarında belirleyici isimlerden biri olmuştu. Bu yükselen form durumu şüphesiz, yalnızca Türk basketbolseverlerin değil NBA’deki gözlemcilerin de dikkatini çekiyordur. Şayet Tarık kendisini geliştirir de NBA’in yolunu tutarsa Fenerbahçe formasını giyip bunu başaran ilk oyuncu olmayacak. Bojan Bogdanovic, Nemanja Bjelica, Ekpe Udoh, Bogdan Bogdanovic, Brad Wanamaker, James Nunnally, Nicolo Melli ve Marko Guduric gibi isimler Fenerbahçe’de oynadıktan sonra NBA’in yolunu tuttu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.