Bisikletle 1235 kilometrelik Türkiye Turu hakkında her şey!

Dünyanın en iyi bisikletçileri Türkiye'de pedal çevirecek. Alanya'da başlayıp 15 İstanbul'da sona erecek 1235 kilomterlik yarışta 24 takımdan 36 farklı ülkenin vatandaşı 168 bisikletçi ter dökecek.

Spor 7 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Nisan ayında yapılması gereken Türkiye Bisiklet Turu,Kahramanmaraş depremleri nedeniyle ekime ertlelenmişti.

Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından 23-30 Nisan için planlanan Türkiye Bisiklet Turu (Tour of Türkiye 2023), 6 Şubat’taki depremler nedeniyle ekim ayına ertelendi. Pazar sabahı Alanya’dan İstanbul’a 8 günde 8 etabı kapsayan toplam 1235,1 kilometrelik parkurunda; bisiklet sporu ile kültürünün gelişmesi, ülke tanıtımı, bisiklet turizmi, iklim kriziyle mücadele ve sağlığın korunması konularına dikkat çekilecek. Bisiklette dünyanın en iyi takımları ve sporcuları, 8 gün boyunca Türkiye’de zirveye çıkabilmek için pedal çevirecek. Organizasyona, 24 takımda, 36 farklı ülkenin vatandaşı 168 bisikletçi ter dökecek.

Uluslararası Bisiklet Birliğinin (UCI) dünya takımlar sıralamasında ilk sırada yer alan Birleşik Arap Emirlikleri takımı UAE Team Emirates ile Belçika’dan Alpecin-Deceuninck, Kazakistan’dan Astana Qazaqstan Team ve Almanya’dan Bora-Hansgrohe, Türkiye’de mücadele edecek. TUR 2023’te 4 dünya, 7 profesyonel, 12 kıta takımı ile 1 milli takım pelotonda mücadele verecek.

 

Dünya takımları şöyle…

Alpecin-Deceuninck (Belçika): Takım, 2008 yılından itibaren bisiklet yarışlarında sahne alıyor. Takım, sprintin en önemli yıldızlarından Jasper Philipsen ile etap zaferleri için mücadele edecek.

Astana Qazaqstan Team (Kazakistan): 2007’de yarış hayatına başlayan Kazakistan takımı, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda düzenli mücadele eden ekiplerden biri. Astana Qazaqstan Team, Alexsandr Dyachenko ile 2012’de tur şampiyonluğu elde etti.

Bora-hansgrohe (Almanya): 2010 yılında kurulan takım, 2018, 2019 ve 2022 yıllarında da TUR’da mücadele etti. Bora-hansgrohe, 9 etap zaferi bulunan Sam Bennett ve 2019 şampiyonu Felix Grossschartner ile Türkiye Turu’nda iz bırakmayı başardı.

UAE Team Emirates (Birleşik Arap Emirlikleri): 2005’ten bu yana ‘WorldTeam’ ekibi olarak mücadele eden Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi, özellikle Tadej Pogacar ile kazandıkları iki Tour de France zaferiyle adından söz ettirdi. Uzun bir aranın ardından Tour of Türkiye’ye dönen UAE Team Emirates, Türkiye yollarında başarı arayacak.

Fransa Bisiklet Turu’nda şampiyon Jonas Vingegaard!Fransa Bisiklet Turu’nda şampiyon Jonas Vingegaard!

Tura katılacak diğer takımlarsa şöyle…

Profesyonel takımlar: Bingoal WB (Belçika), Burgos-BH (İspanya), Corratec Selle Italia, Eolo-Kometa Cycling Team, Green Project-Bardianicsf-Faizine (İtalya), Q36.5 Pro Cycling Team (İsviçre), Team Novo Nordisk (ABD).

Kıta takımları: Beykoz Belediyespor, Konya Büyükşehir Belediyespor, Spor Toto Cycling Team (Türkiye), Abloc CT (Hollanda), Bike AID, P&S Benotti (Almanya), Global 6 Cycling (Yeni Zelanda), Shimano Racing (Japonya), Sofer-Savini DUE-OMZ (Romanya), Tarteletto-Isorex (Belçika), Team Medellin-EPM (Kolombiya), Voster ATS Team (Polonya).

Milli takım: Team Netherlands (Hollanda)

Bisiklet efsanesi Cavendish'in yolu yine Türkiye'den geçecekBisiklet efsanesi Cavendish’in yolu yine Türkiye’den geçecek

Dikkati çeken sporcular

TUR 2023’te dünyanın önemli bisikletçileri pedal çevirecek. Fransa Bisiklet Turu (Tour de France) ile İtalya Bisiklet Turu’ndaki (Giro d’Italia) gibi Grand Tour’larda etap kazanan ve en iyi sprinter ünvanı elde eden Mark Cavendish, 11 etap zaferiyle Türkiye Turu’nda ise en fazla etap kazanan 2 isimden biri. Ünlü Britanyalı bisikletçi Kazakistan’ın Astana takımı ile start alacak.

UCI’nin dünya sıralamasında 8. sırada yer alan, 2023 Tour de France’da yeşil mayo sahibi olan ve Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda 2021 ve 2022 yıllarında 3 etap zaferi ve 2 kez yeşil mayo kazanan Belçikalı genç bisikletçi Jasper Philipsen, Alpecin takımı ile gelen bir diğer yıldız isim olarak dikkati çekiyor.Bu yıl Fransa Bisiklet Turu’nda etap zaferi yaşayan Kolombiyalı tırmanışçı Miguel Angel Lopez, turda genel klasman liderliği için en ciddi adaylardan biri olarak gösteriliyor. Sanal bisikletteki başarıları sonucunda keşfedilen Avusturalyalı Jay Vine, Alpecin-Deceuninck ile dünya turu seviyesine geldi. Vine, bu yıl da UAE Team Emirates’e transfer oldu. Türkiye Turu’nun son iki yılını ikincilikle kapatan genel klasmancı yarışçı, bu sene ilk sıraya çıkabilmek için mücadele edecek. Hollanda Milli Takımı’nın pist bisikleti madison kategorisinde dünya şampiyonu sporcusu Havik Yoeri de 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda mücadele verecek.

Türkiye Turu’nun tanıtım toplantısı yapıldı.

8 etap yapılacak

Tour of Türkiye 2023’te parkurlar şöyle…

1. Etap: Alanya-Antalya (135 km)

2. Etap: Kemer-Kalkan (166,5 km)

3. Etap: Fethiye-Babadağ (104,1 km)

4. Etap: Fethiye-Marmaris (165,3 km)

5. Etap: Marmaris-Yalıkavak (180,6 km)

6. Etap: Bodrum-Selçuk (193,3 km)

7. Etap: Selçuk-Manisa-İzmir (159,8 km)

8. Etap: İstanbul-Sultanahmet (130,5 km)

250 araç sporculara eşlik edecek

TUR 2023’te ilk pedal saat 11.40’ta basılacak. Alanya Marina’da verilecek startla büyük mücadeleye başlayacak bisikletçiler, Manavgat ve Serik’ten geçerek Konyaaltı’ndaki bitiş çizgisini ilk sırada geçmeye çalışacak. Organizasyonu ulusal ve uluslararası 100’ü aşkın medya mensubu takip edecek. Sayısı 250’yi bulan araçlar yarış boyunca bisikletçilere ve TUR 2023 ekibine eşlik edecek. Her bir etapta, 2 bin kişilik emniyet ve jandarma ekipleri 1235 kilometrelik parkurda yarışın güvenliğini sağlayacak.

Yarış süresince yaklaşık 16 bin polis ve jandarma görev yapacak.

Takımlar, medya, UCI, UCI komiserleri, konuklar, hakemler, çalışanlar, gönüllüler ve sağlık ekipleri olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi etkinlikte görev alacak. Tur boyunca toplam 7 bin 500 üzerinde kişinin konaklaması yapılacak.

Eurosport ve TRT Spor yayımlayacak

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bu yıl da Eurosport ve TRT Spor’dan canlı yayımlanacak. Birçok televizyon kanalı ve medya kuruluşunun yakından takip edeceği yarış, yayımlanacak özel içeriklerle sporseverlere ulaştırılacak. Turun ilk etabı TRT Spor Yıldız’dan naklen ekranlara gelecek.

Yollar kapanacak

Parkur boyunca bazı yollar trafiğe kapatılacak. Alanya’da başlayacak yarış, Kemer, Kalkan, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Selçuk ve Manisa’dan geçerek İzmir’e gelecek. Buradan İstanbul’a taşınacak dünyanın en iyi bisikletçileri, bitişi Sultanahmet Meydanı’nda yapacak.

Viola Brand renk katacak

Artistik bisiklet dünya şampiyonu Alman bisikletçi Viola Brand, 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na gelecek. UCI’nın artistik bisiklet kategorisinde dünya rekorları kıran, dünya şampiyonu unvanıyla bisiklet üzerindeki koreografilerini NBA maçlarında sergileyen Viola Brand, Tour of Türkiye’de 5 etabın final mücadelesini izlemeyi bekleyen sporseverleri artistik bisiklet şovuyla eğlendirecek. Viola Brand, pazar Alanya-Antalya, 11 Ekim’de Fethiye-Marmaris, 12 Ekim’de Marmaris-Yalıkavak, 14 Ekim’de Selçuk-İzmir ve 15 Ekim’de İstanbul-Sultanahmet etaplarında 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bitiş alanlarında şov yapacak.

Hatıra ormanı oluşturulacak

Organizasyon öncesinde anlamlı bir projeye imza atılacak. Bisikletin fosil yakıt kullanılmayan, çevreci ve küresel ısınmanın önlenmesine çözüm olarak kısa mesafelerde alternatif ulaşım aracı olmasından hareketle bir hatıra ormanı oluşturulacak. Türkiye’de orman varlığının güçlendirilmesi adına yapılacak çalışma çerçevesinde, 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Hatıra Ormanı için ağaç dikme töreni gerçekleştirilecek. Birincisi geçen sene Bodrum’da gerçekleştirilen hatıra ormanı ağaç dikiminin ikincisi, geçtiğimiz günlerde Alanya’da meydana gelen orman yangınından dolayı Avsallar bölgesinde yapılacak.

26 yaşındaki bisikletçi Gino Mader hayatını kaybetti26 yaşındaki bisikletçi Gino Mader hayatını kaybetti

Mayolar

TUR’da pedal çevirecek sporcular, 4 lider mayoyu giymek için mücadele verecek. Organizasyonda turkuaz mayo, yarışın genel klasman lideri olan sporcunun üstünde olacak. En iyi tırmanışçı kırmızı mayoyu giyerken, sprint mücadelelerinde en fazla puanı toplayacak bisikletçi ise yeşil mayoyu taşıyacak. Türkiye güzellikleri prim kapılarını birinci sırada geçen sporcu da beyaz mayoyu giymeye hak kazanacak.

008’den bu yana hiçbir bisikletçi, Tour of Türkiye’yi 2 kez kazanamadı.

Son 15 yılın kazananları

İlki 1963 yılında ‘Marmara Turu’ olarak düzenlenen ve ilk kez 1965 yılında uluslararası statü kazanan organizasyon, 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı makamı himayesine alındı. Türkiye’nin en uzun soluklu ve en prestijli yol bisikleti yarışı olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 2008 yılından itibaren profesyonel takımların da yer aldığı bir formatta düzenlenmeye başladı. Dünyanın en iyi bisikletçilerinin mücadelesine sahne olan TUR’da 15 sene içinde 3 kez İspanyol, 2 kez İtalyan, 9 kez de farklı milletten bisikletçiler şampiyonluğa ulaştı. 2008’den bu yana hiçbir bisikletçi, Tour of Türkiye’yi 2 kez kazanamadı. Bu yıl katılanlar arasında eski şampiyonlardan sadece TUR 2013’ün galibi Eritreli Natnael Berhane bulunuyor. Beykoz Belediyespor’a bu yıl transfer olan Berhane, TUR 2023’te şampiyon olma başarısını gösterirse profesyonel takımların yer almaya başladığı 2008’den itibaren ikinci şampiyonluğu yakalayan ilk bisikletçi ünvanını kazanacak.

TUR’da son 15 yılın şampiyonları, ülkesi ve takımı şöyle…

  • 2008: David Garcia Dapena, İspanya, Karpin–Galicia
  • 2009: Daryl Impey, Güney Afrika, Barloworld
  • 2010: Giovanni Visconti, İtalya, ISD-NERI
  • 2011 Alexander Efimkin,Rusya, Team Type 1–Sanofi Aventis
  • 2012:Alexsandr Dyachenko, Kazakistan, Astana
  • 2013: Natnael Berhane, Eritre,Team Europcar
  • 2014: Adam Yates, Büyük Britanya, Orica-GreenEDGE
  • 2015: Kristijan Durasek, Hırvatistan, Lampre-Merida
  • 2016: Jose Gonçalves, Portekiz, Caja Rural-Seguros RGA
  • 2017: Diego Ulissi, İtalya, UAE Team Emirates
  • 2018: Eduard Prades, İspanya, Euskadi-Murias
  • 2019: Felix Grossschartner, Avusturya, Bora-Hansgrohe
  • 2020: Kovid-19 salgını nedeniyle yapılmadı.
  • 2021: Jose Manuel Diaz, İspanya, Delko
  • 2022: Patrick Bevin, Yeni Zelanda, Israel-Premier Tech

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.