Avrupa Ligi’nin yeni formatında ilk sahne Galatasaray’ın: Rakip Lucescu’lu Yunanistan şampiyonu

Bu sezon format değiştiren Avrupa Ligi'nde ilk maçlar bugün yapılacak. Derbi galibiyetinden sonra PAOK'u konuk edecek Galatasaray turnuvaya üç puan ve moralle başlamak istiyor.

Spor 25 Eylül 2024
Galatasaray'ın Avrupa macerası PAOK maçıyla başlıyor.

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi ilk hafta maçında Yunanistan temsilcisi PAOK’la karşılaşacak. RAMS Park’ta saat 22.00’de başlayacak müsabakayı İspanyol hakem Alejandro Hernandez yönetecek. Organizasyonun yeni formatında sekiz takımla karşılaşacak Galatasaray, PAOK ile yapacağı müsabakadan sonra sırasıyla RFS, Elfsborg, Tottenham, AZ Alkmaar, Malmö, Dinamo Kiev ve Ajax ile maç yapacak.

Sarı-kırmızılı ekipte üç futbolcu PAOK karşısında kadroda yer alamayacak. Young Boys’a 1-0 yenildikleri karşılaşmada rakip takımın attığı golün ardından Alan Virginius’a çelme takarak kırmızı kartla oyun dışında kalan Fernando Muslera, UEFA’dan üç maç ceza aldığı için müsabakada forma giyemeyecek. Fas Milli Takımı’nın Lesotho ile yaptığı mücadelede sakatlanan Hakim Ziyech’le birlikte transferi URFA Avrupa Ligi kadro tescilleme dönemine yetişmeyen Roland Sallai de karşılaşmada oynamayacak.

Okan Buruk kulübeye geri döndü

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, cezasının bitmesinin ardından PAOK karşılaşmasında yedek kulübesindeki yerini alacak. Sarı-kırmızılı takımın geçen sezon UEFA Avrupa Ligi’nden elendiği Sparta Prag maçı sonrası yaşananlardan dolayı UEFA Disiplin Kurulu tarafından iki maç cezaya çarptırılan Okan Buruk, Young Boys karşılaşmalarının ardından PAOK maçında kulübedeki yerini alacak.

Cim-bom’un Avrupa’daki son üç maçı kayıp

Galatasaray, Avrupa’da çıktığı son üç karşılaşmadan da mağlup ayrıldı. Geçen sezonki UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanşında Çekya ekibi Sparta Prag’a 4-1 mağlup olan sarı-kırmızılı ekip, bu sezon başında da UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda İsviçre ekibi Young Boys’a 1-0 ve 3-2’lik skorlarla mağlup oldu.

UEFA’nın kulüp düzeyindeki ikinci organizasyonu Avrupa Ligi’nde 2024-2025 sezonu heyecanı başlıyor.

Türkiye ve Yunanistan’ın son şampiyonlarının mücadelesi

Sarı-kırmızılıların rakibi PAOK, geçen sezon Yunanistan Süper Ligi’nde şampiyonluğa ulaştı.
Ligde, geçen sezonun ilk 26 haftasını 60 puanla lider bitiren PAOK, play-off’ların son haftasında da Aris’i deplasmanda 2-1 mağlup ederek 80 puana ulaştı ve sezonu şampiyon tamamladı. Bu sezon da ligdeki ilk beş karşılaşmasında dört galibiyet ve bir beraberlik yaşayan PAOK, şu anda ligde 13 puanla lider konumda bulunuyor.

PAOK’ta kulübe Lucescu’ya emanet

Daha önce Galatasaray, Beşiktaş ve A Milli Futbol Takımı’nı çalıştıran Rumen Teknik Direktör Mircea Lucescu’nun oğlu Razvan Lucescu, şu anda PAOK’un teknik direktörlüğünü yapıyor. 2021-2022 sezonundan beri PAOK’un teknik direktörlüğünü yapan Razvan Lucescu daha öncesinde Al-Hilal, Skoda Xanthi, Petrolul, El-Jaish, Rapid Bükreş, Romanya Milli Takımı ve Brasov’da görev almıştı. PAOK’ta daha önce 2017-2019 yılları arasında da çalışan Razvan Lucescu ikişer kez Yunanistan Süper Ligi ve Yunanistan Kupası’nı kazandı.

‘Kupa 2’de Cim-bom’un karnesi oldukça başarılı

Galatasaray bu sezon yer alacağı Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki en önemli ikinci futbol turnuvasında daha önce yaşadığı büyük başarılarla dikkati çekiyor. 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası’nı kaldıran sarı-kırmızılı ekip, “Kupa 2″de çıktığı 94 karşılaşmada 37 galibiyet, 31 beraberlik ve 26 yenilgi yaşadı. Bu maçlarda rakip fileleri 146 kez havalandıran Galatasaray, kalesinde 119 gol gördü.

Avrupa Ligi’ndeki son 14 maçta sadece iki kez yenildi

Sarı-kırmızılılar 2021-2022 sezonunda mücadele ettiği “Kupa 2″de elemelerde İskoç ekibi St. Johnstone ile Danimarka temsilcisi Randers’i geçti. Grup aşamasında İtalya’nın Lazio, Rusya’nın Lokomotiv Moskova ve Fransa’nın Olimpik Marsilya takımlarıyla karşılaşan Galatasaray, namağlup lider olarak tur atladı. Son 16 turunda İspanyol ekibi Barcelona ile eşleşen sarı-kırmızılılar turnuvaya veda etti. Cim-bom 2021-2022 sezonundaki tek yenilgisini son maçta Barcelona karşısında yaşadı.
Galatasaray, söz konusu sezonda UEFA Avrupa Ligi’nde oynadığı 12 maçın 5’ini kazanırken, 6’sında berabere kaldı ve 1’ini kaybetti. Sarı-kırmızılı takım, 2023-2024 sezonunda da UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grubunu üçün tamamlayıp yoluna devam ettiği UEFA Avrupa Ligi’ne play-off turunda dahil oldu. Bu aşamada Çekya temsilcisi Sparta Prag ile eşleyen Galatasaray, birer galibiyet ile yenilgi yaşadı.

‘Aslan’ın müzesinde iki Avrupa kupası bulunuyor

‘Avrupa Fatihi’, Edirne’nin ötesinde iki kez kupa sevinci yaşadı. Sarı-kırmızılı takım, Avrupa’da ilk kupasına teknik direktörü Fatih Terim yönetiminde 1999-2000 sezonunda ulaştı. Galatasaray, finalde Arsenal’ı saf dışı bırakarak UEFA Kupası’nı müzesine götürdü. Galatasaray, 2000 yılında ise Rumen teknik adam Mircea Lucescu yönetiminde Real Madrid’e üstünlük kurarak UEFA Süper Kupa’nın sahibi oldu.

Avrupa’da 319’uncu sahne

UEFA Avrupa Ligi’nin ilk haftasında Yunanistan’ın PAOK takımını konuk edecek Galatasaray, Avrupa kupalarında 319’uncu mücadelesine çıkacak.

PAOK’u evinde ağırlamaya hazırlanan Galatasaray, Avrupa’daki 319’uncu maçına çıkacak. Sarı-kırmızılı takım, Avrupa kupalarında çıktığı 318 müsabakanın 113’ünden galibiyetle ayrıldı. 121 karşılaşmada rakiplerine mağlup olan Galatasaray, 84 mücadeleyi ise beraberlikle tamamladı. Avrupa arenasında rakip fileleri 429 kez havalandıran sarı-kırmızılılar, kalesinde ise 476 gole engel olamadı.

Galatasaray, UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi’nde daha önce 94 kez sahne aldı. Cim-bom, Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli ikinci futbol turnuvasında 37 galibiyet, 31 beraberlik ve 26 yenilgi yaşadı. Bu maçlarda rakip fileleri 146 kez havalandıran Galatasaray, kalesinde 119 gol gördü.

Galatasaray, Yunan rakiplerine karşı üstün

Avrupa kupalarında Yunan takımlarından Panathinaikos, Panionios ve Olympiakos ile toplamda altı kez karşılaşan sarı-kırmızılılar, beş galibiyet ve bir yenilgi yaşadı. Söz konusu müsabakaların biri hariç tamamında gol atan Galatasaray dokuz kez fileleri havalandırdı. Yunan takımlarıyla yaptığı altı maçın dördünde kalesini gole kapatan Cim-bom sadece dört gol yedi.
Sarı-kırmızılı ekip Yunanistan temsilcileriyle evinde yaptığı üç maçtan da 1-0’lık skorlarla galip ayrıldı.

Okan Buruk: Kendimizi çok fazla dev aynasında görmemeliyiz

Okan Buruk’tan PAOK maçı öncesi rehavet uyarısı geldi.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, PAOK karşılaşması öncesi basın toplantısı düzenledi. Florya Metin Oktay Tesisleri’nde açıklamalarda bulunan Buruk maçı kazanmak istediklerini söyledi. Avrupa Ligi’nde önemli hedefleri olduğunu dile getiren sarı-kırmızılı takımın teknik patronu, “Şampiyonlar Ligi’nde olmak çok önemliydi. Bunu isteyerek ve hayal ederek başlamıştık ama Avrupa Ligi’nde yarışmak, bu yeni format içinde olmak ve yolumuza devam etmek yeni hedefimiz. Başarılı olacağımızı, hayallerimize ve hedeflerimize doğru ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

PAOK maçında alınacak üç puanın önemini vurgulayan Buruk, “İlk maç çok önemli. Son üç maçın performansı, konsantrasyonu ve isteği lehimize. Bu, bize moral olarak yansıyor. Üst üste oynamamıza rağmen yorgunlukların üstesinden moralle geliyoruz. Hafta sonu da beşinci maçı oynayacağız. Fiziksel olarak zorlansak da mental olarak çok iyiyiz. Hedefimiz hem Galatasaray hem de Türk futbolu için kazanmak. Rakibimiz geçen sezonun Yunanistan şampiyonu. Değerli ve önemli bir takım. Çok önemli bir teknik direktörleri var. Zorlu bir karşılaşma bizi bekliyor. Rakibimizin ne kadar iyi olduğunu biliyoruz. Hedefimiz kazanmak. Taraftarımızın her zamanki gibi yanımızda olacağını biliyoruz. Onlarla çok daha güçlü olacağız. Sabırlı, tutkulu, istekli ve futbolcularımızın becerilerini sahaya koyduğu bir oyunla kazanmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Okan Buruk, futbolcularına Fenerbahçe derbisi galibiyeti sonrasında rehavet uyarısında bulundu. Sezon başındaki performanslarının eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Buruk, şunları kaydetti:

“Florya’daki ortamımız bambaşka. Dışarıdan her şey çok farklı görünüyor. Oyuncularımla isteğimiz, arzumuz, konsantrasyonumuz ve öz güvenimiz çok yüksek. Dışarıda suni bir ortam oluşturuluyor. Sezon başında hatalar yaptık. Milli takımdan gelen oyuncular var. Oyunculara çok fazla maç oynatıyoruz. Onların yeniden lige odaklanması süre alıyor. Bazen bizim için fazla sürüyor. Young Boys müsabakaları, hazır olmadığımız ve kadro açısından eksik olduğumuz maçlardı. Transfer dönemi bittikten sonra bir sakinleşme olur, sadece futbola odaklanılır. Bu da bize galibiyetler ve başarılar getiriyor. Geçtiğimiz iki sezon da sıkıntılı başladı ama devamında gücümüzü ortaya koyduk, çok büyük rekorlar kırdık, maçlar kazandık. Kaybettiğimiz maçlar da oldu ama futbolun içinde bunlar da var. Kendimize olan güvenimizi devam ettirmemiz gerek. Şimdi de kendimizi çok fazla dev aynasında görmemeliyiz. Kafamızda, ‘Fenerbahçe’yi yendik’ diye bir şey olmamalı. PAOK müsabakasını çok önemsememiz gerekiyor. Başarıya ve galibiyete aç bir takımız. Bunu yarın sahada göstereceğimize inanıyorum.”

Okan Buruk, Victor Osimhen ve Mauro Icardi’nin ikili oynama ihtimalinin olduğunu dile getirdi. Mauro Icardi, Victor Osimhen ve Michy Batshuayi gibi kaliteli santrforlara sahip olduklarını aktaran Buruk, “Icardi’yi Fenerbahçe maçı kadrosuna aldık. Takımın yanında olmak istedi. Zaten o heyecanını, sevincini herkes gördü. Bir hazırlanma sürecinde. İkisi bir arada oynayacak. İnşallah üçü de bir arada oynar. Plan ve düşüncelerimiz var. Bence odaklanmamız gereken isimler ve sistem değil, takım oyunu. Herkes oynayacak. Tabii ki yoğun fikstür içinde rotasyonlarımız da olacak. Icardi ve Osimhen gibi iki önemli ve büyük futbolcunun birlikte oynama ihtimali hep olacak” dedi.

Basın toplantısının ardından Okan Buruk son taktik idman için Florya’da sahaya indi. ilk 15 dakikası basına açık tutulan antrenmanda sakatlığı süren Hakim Ziyech çalışmalarını takımdan ayrı sürdürdü. İdmanı Sportif A.Ş. yöneticileri İbrahim Hatipoğlu, Fatih Demircan, Abdullah Kavukcu ve Maruf Güneş de izledi.

Avrupa Ligi’nde açılış gününün programı şöyle:

19.45 AZ Alkmaar (Hollanda) – Elfsborg (İsveç)
19.45 Bodo/Glimt (Norveç) – Porto (Portekiz)
22.00 Ludogorets (Bulgaristan) – Slavia Prag (Çekya)
22.00 Galatasaray – PAOK (Yunanistan)
22.00 Dinamo Kiev (Ukrayna) – Lazio (İtalya)
22.00 Midtjylland (Danimarka) – Hoffenheim (Almanya)
22.00 Anderlecht (Belçika) – Ferencvaros (Macaristan)
22.00 Manchester United (İngiltere) – Twente (Hollanda)
22.00 Nice (Fransa) – Real Sociedad (İspanya)

Kadın takımı ise Şampiyonlar Ligi için sahnede

Galatasaray’ın Avrupa Ligi’ serüveninin başladığı gün sarı-kırmızılıların kadın futbol takımı da UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi 2. eleme turu rövanş maçı için sahaya çıkacak. Çekya’nın başkenti Prag’daki Fortuna Arena’da Sparta Prag’a karşı oynanacak maç saat 19:00’da başlayacak. Tur atlayan takım, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etmeye hak kazanacak. İstanbul’da oynanan ilk karşılaşma Çekya temsilcisinin son saniyede bulduğu golün ardından 2-2’lik beraberlikle sonuçlanmıştı.

Okan Buruk, Jose Mourinho'ya 'Hoş geldin' dedi: Kadıköy'de Galatasaray bayramıOkan Buruk, Jose Mourinho’ya ‘Hoş geldin’ dedi: Kadıköy’de Galatasaray bayramı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.